Zaak Danone loopt nog

Fikse boete voor Fonterra door botulisme-gate

4 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Zuivelcoöperatie Fonterra heeft een fikse boete opgelegd gekregen door het ministerie van primaire industrieën in Nieuw-Zeeland. De boete volgt op de terugroepactie ven weiproteïne naar aanleiding van een vieze pijpleiding. De zaak met Danone moet nog voorkomen. 

De terugroepactie rondom de vieze pijpleiding levert Fonterra een boete op van 300.000 Nieuw-Zeelands dollar. Fonterra heeft al laten weten de boete niet aan te vechten. Volgens rechter Peter Hobbs zorgde het schandaal ervoor dat de reputatie van de Nieuw-Zeelandse zuivelsector als leverancier van hoogwaardige producten geschaad werd. 

Fonterra werd schuldig bevonden op vier van de vijf aanklachten. Ook gaf het bedrijf toe dat toen er bekend werd dat er problemen waren met een pijpleiding betrokkenen eerder geïnformeerd hadden moeten worden omtrent mogelijke vervuilingen. 

In augustus ging Fonterra over tot het terugroepen van weiproteïne toen bleek dat er door een vieze pijpleiding mogelijk schadelijke bacteriën in het product terecht waren gekomen.  Hierbij werd gedacht aan de bacterie die botulisme kan veroorzaken. Later bleek het vals alarm, maar toen hadden China en Rusland de grens al gesloten voor producten van Fonterra.

Danone was een van de zwaar gedupeerde bedrijven. Na het schandaal zegde het Franse concern de samenwerking met Fonterra op. Ook loopt er nog een zaak aangespannen door Danone tegen Fonterra.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra vecht zich in op Britse zuivelmarkt

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden