Inzichtelijker fokken

CRV toont cijfers over efficiëntie en gezondheid

5 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

CRV stelt twee nieuwe kengetallen beschikbaar voor de praktijk waardoor fokken op gezondheid en efficiëntie eenvoudiger en inzichtelijker moet worden. De cijfers zijn vanaf vier december beschikbaar voor veehouders.

De kengetallen die beschikbaar komen zijn Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid. Dit moet het voor veehouders makkelijker maken om stieren te kiezen die leiden tot een efficiënte en handelbare veestapel met koeien die lang gezond blijven. De getallen worden in percentages uitgedrukt. Dit geeft beter inzicht in de prestaties van de stieren.

Het efficiëntiekengetal moet een bijdrage leveren aan een verlaging van de voerkosten en een betere benutting van grondstoffen. Het getal geeft aan in welke mate een stier bijdraagt aan een efficiëntere melkproductie. Een stier met een score van +5 procent geeft in een gemiddelde veestapel een voordeel van 250 in het leven van een koe.

Het gezondheidskengetal geeft aan in hoeverre de stier bijdraagt aan de gezondheid. Hoe hoger de score van de stier, hoe lager het risico op gezondheidsproblemen, zoals mastitis, kreupelheid, moeilijke geboorten en gustheid. Het kengetal wordt berekend op basis van erfelijke aanleg van een stier voor uiergezondheid, vruchtbaarheid, klauwgezondheid, geboorteverloop en levensvatbaarheid. Een stier met een score van +5 procent geeft, volgens CRV, in een gemiddelde veestapel een voordeel van 70 euro in het leven van een koe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

CRV
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden