Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Drukte bij veehouders, alles komt tegelijk

7 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoerhandel raakt een beetje ondergesneeuwd onder al het landwerk dat op veehouders ligt te wachten. Vast droog weer is geen kenmerk van dit voorjaar. Dat maakt het allemaal net wat uitdagender. Daarnaast hebben we deze week nog een werkdag minder door Hemelvaartsdag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week is er met een paar droge dagen al een hoop gemaaid. Wat vorige week niet aan de beurt kwam, wordt er deze week afgereden. En wie niet in het gras zit, wil onderhand maïs zaaien of mest rijden op de net gemaaide percelen. Helemaal vanzelf gaat het allemaal nog niet. Het was al nat en de - zeker in het zuiden van het land flinke - regen van rond het weekend doet er geen goed aan. Zeker op percelen die afgelopen herfst kapot zijn gereden met de maïsoogst is een ketting en een sleeptrekker geen overbodige luxe. Met zoveel activiteit op het land is het wel te begrijpen dat de fouragehandel niet bij elke veehouder even hoog op het lijstje staat.

Boeren zijn misschien wel bereid om door te werken op Hemelvaartsdag en de vrijdag daarna, maar in het transport wordt daar anders over gedacht. Vooral in de bijproducten zorgt dat nog wel voor een uitdaging. Lang niet elke fabriek stopt en wat er beschikbaar komt moet afgezet worden. "We kunnen het goed aan, maar je moet er wel bovenop blijven zitten", aldus een handelaar. Aanbod en prijzen blijven redelijk stabiel over de hele linie, maar als een koper een grotere hoeveelheid af wil nemen is er best wat onderhandelingsruimte, zo laten verschillen leveranciers doorschemeren. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk op €3,15 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven zeer beperkt beschikbaar. Wat niet naar de frites kan, gaat naar de vlokken waardoor er maar weinig overblijft voor het voer. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton.

Vraag naar kuilgras
Ondanks dat de grasoogst in volle gang is, blijft er redelijk veel vraag naar kuilgras. Het ruwvoer raakt bij sommige boeren een heel eind op. Sommige hadden gehoopt allang te kunnen weiden, maar door de natte omstandigheden voeren ze op stal nog volop bij. Enkele handelaren melden vrij veel vraag naar kuilgras te hebben om te overbruggen tot de koeien zonder schade het gras zelf in de wei kunnen halen.

De DCA Indicatieprijs voor kuilgras zet een stap omhoog en komt deze week uit op €90 per ton. Naar maïs is de vraag ook goed. De prijs van snijmaïs stijgt eveneens naar €95 per ton.

In hooi en stro zijn weinig verschuivingen. Het aanbod van stro in Nederland houdt niet over. In Frankrijk zit wel voldoende stro maar daar knelt weer een beetje op de beschikbaarheid van goedkope retourvrachten. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €145 per ton. In graszaadhooi is het onderhand wachten op de nieuwe oogst. Af en toe wordt er nog eens een vracht gedaan, maar dat heeft niet veel om het lijf. De Indicatieprijs blijft stabiel op €185 maar met zeer weinig handel. Weidehooi hobbelt door. Aanbod van goed hooi houdt niet over, maar dat geldt ook voor de vraag. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi blijft gelijk op €200 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden