Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Grasoogst trekt aandacht van veehouders

30 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Veehouders lijken drukker met de grasoogst dan met de ruwvoerhandel. Dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt. In de bijproducten is het hele gekke eraf deze week. Aanbod van maïs en kuilgras is er wat meer maar stro is er juist minder.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Echt vast droog weer zit pas volgende week in de voorspelling. Het vertrouwen in de weerberichten is niet bijster groot en verschillende veehouders wagen het erop dat het met de buien meevalt deze dagen. Het verschilt een beetje per regio, maar er is de afgelopen dagen veel gras gemaaid en deels al opgeruimd.

Wat meer aanbod van kuilgras
Met het binnenhalen van de eerste snede gras komt er toch nog wat extra aanbod kuilgras op de markt. Sommige boeren die nu zeker weten dat ze voldoende kuilgras hebben proberen de relatief goede prijzen voor kuilgras te verzilveren. Met de hoge kosten voor mestafzet en de rekening van de loonwerker die binnenkort volgt voor de grasoogst is daar best voor te zeggen. Vraag is ook redelijk. Sommige veehouders zoeken mooi droog kuilgras om bij te voeren naast het jonge verse gras. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras komt deze week uit op €80 per ton. Maïs wordt er eveneens redelijk wat aangeboden. De kwaliteit verschilt nogal net als prijzen die verkopers vragen. Voor goede maïs blijft de DCA Indicatieprijs gelijk op €95 per ton op de boer geleverd.

Het aanbod stro houdt niet over. Het weer was afgelopen zomer wisselvallig, en daardoor is relatief veel stro verhakseld. Vooral in Duitsland valt het aanbod stro tegen. Andere jaren als stro aan de prijs is willen handelaren nog weleens extra stro uit Denemarken halen. Dat loopt dit jaar anders. Veel stro is daar namelijk de biomassa in verdwenen volgens verschillende handelaren. Frankrijk is daarmee over als belangrijkste leverancier van stro. Franse boeren hebben dat ook in de gaten en durven goed geld te vragen voor zo ver ze nog stro hebben liggen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €145 per ton.

In hooi is het rustig. Vaste klanten voor weidehooi blijven actief, maar verder is er niet veel activiteit. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €200 per ton. Graszaadhooi is een heel eind op. Veehouders wijken daarom uit naar bijvoorbeeld stro. De DCA Indicatie voor graszaadhooi staat op €185 per ton voor zo ver er handel is.

De handel in bijproducten is iets rustiger deze week, of beter gezegd minder onrustig. Enkele handelaren geven wel aan dat ze aan de bak moeten om alles weg te zetten. Onderliggend blijft het een vechtmarkt, maar verkopers gaan niet meer rollebollend over straat. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel komt deze week uit op €2,15 per procent droge stof. Wil de afnemer een zomervoorraad aanleggen dan valt er over de prijs te praten, laten enkele leveranciers doorschemeren. Bij voorraadappelen zijn geen wijzigingen deze week. De industrie kan heel veel gebruiken waardoor het aanbod voeraardappelen matig blijft. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd op €60 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden