Hochwald Food

Nieuws melk

Duitse zuivel bezorgd over nieuwe overheidsregels

22 Maart 2024 - Klaas van der Horst

De Duitse zuivelindustrie, verenigd in het Milchindustrie Verband (MIV) maakt zich grote zorgen over ophanden zijnde wet- en regelgeving vanuit Berlijn. Onder meer om boeren mobieler te maken ten opzichte van de verwerkers en om de regels voor weidegang/weidemelk aan te scherpen. Ook de nieuwste voedingsadviezen baren zorgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze punten werden naar voren gebracht door voorzitter Peter Stahl. Hij sprak op het jaarlijkse Berliner Milchforum. Volgens Stahl moet de overheid beter luisteren naar de praktijk en niet zelf alles weer anders proberen te doen. Zo wil volgens hem een meerderheid van de Duitse melkveehouders helemaal geen verandering in de bestaande contractverhoudingen met de zuivelindustrie.

Toch zet de overheid met artikel 148 van de Gemeenschappelijke Marktordening van de EU in de hand, door met een wijziging van de regelgeving, zodat boeren zich veel gemakkelijkere anders kunnen organiseren ten opzichte van de industrie.

Weidegang
Ook noemt Stahl het vreemd en ongewenst dat de overheid de voorwaarden voor weidemelk eigenhandig wil aanpassen. "In Europa is de praktijk het eens over minimaal 120 dagen keer 6 uur, maar onze overheid wil het strengere maken, met allerlei extra voorwaarden en daarmee kiezen voor een nationale Alleingang."

Het MIV is ook ongelukkig met de nieuwste voedingsadviezen van de Deutche Gesellschaft für Ernährung (DGE), zeg maar het Duitse Voedingsbureau, waarin wordt aanbevolen om minder voeding van dierlijke oorsprong te gebruiken, maar de behoefte voor driekwart met plantaardige voeding te vullen. Volgens het MIV zijn hier vanuit de wetenschap grote vraagtekens bij te zetten.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden