Eigen foto

Nieuws Fosfaatrechtenstelsel

Schouten ziet geen ruimte voor knelgevallen

13 December 2018 - Wouter Baan - 16 reacties

In het algemeen overleg Onregelmatigheden Identificatie en Registratie (I&R) en Mestbeleid zei minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dat er geen ruimte is om de knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel tegemoet te komen.

Schouten zegt bij de Europese Commissie in Brussel te zijn geweest om te kijken of er ruimte is om de knelgevallen een handreiking te doen. Echter, die blijkt er niet te zijn. De minister onderschrijft dat haar 'nee' een pijnlijke boodschap is, maar ze zegt geen andere mogelijkheden te zien.

Geen antwoord
Nog altijd hebben een enkele duizenden melkveehouders geen antwoord van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het bezwaar dat zij hebben ingediend op het aantal toegekende fosfaatrechten. De minister zegt dat ze in gesprek gaat met het ministerie van Justitie en Veiligheid voor coulance bij het handhaven van een mogelijke overtreding van de Meststoffenwet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Abonnee
Nico 14 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880785/schouten-ziet-geen-ruimte-voor-knelgevallen]Schouten ziet geen ruimte voor knelgevallen[/url]
Zeg het maar. Dit was wel te verwachten
tem 14 December 2018
ze heeft de spelregels veranderd tijdens de wedstrijd.dus moet ze het ook maar oplossen.nu maakt zij haar probleem ons probleem en zo ga je niet met elkaar om.
schoenmakers1 14 December 2018
zij heeft geen probleem, haar salaris gaat gewoon door
jan 14 December 2018
@tem. wanneer begon de wedstrijd?
jan 10 14 December 2018
Kom het maar halen bij de varkenshouders. Fosfaat genoeg. Varkensrechten te over leaseprijs 1.50 max 2 euro.
Abonnee
mt 14 December 2018
Er veranderd niets meer
Rechten regelen, ander zit je helemaal in de shit volgend jaar
Verwacht niets van schouten, ook niet van overleg of wat ook, dan krijgen we exact hetzelfde te horen als in juni en gisteren, want ze kan en mag niet meer uitgeven dikke PUNT zetten
Pater 14 December 2018
Goede zaak ieder het zelfde behandelen geen snelle jongens extra helpen ten koste van de rest die zich wel hebben beheerst.
Iedereen weet waar ze aan toe zijn kop om hoog en voor uit met de geit gewoon aan het werk en geen gekke dingen doen en gedaan hebben dan komt alles wel weer goed de een moet meer offers brengen dan de ander. die 8.3 % ingeleverd hebben hebben al meer dan genoeg gedaan
boer bart 14 December 2018
terecht iedereen wist dat we binnen de fosfaatruimte moesten blijven. de gokkers op gratis fosfaat hebben verloren.
de mensen die 8.3% in hebben geleverd en niet gegroeid zijn na 2014 zijn pas de echte knelgevallen.













Boerin 14 December 2018
Precies, goede zaak dat ze consequent is en blijft.
Abonnee
Bertje 14 December 2018
Oplossing is goed, wie het verpest moet zelf maar op de blaren zitten, het was een gok en die pakt verkeerd uit, pech gehad.
Nooit aan de grondgebonden bedrijven komen, dat is pas oneerlijk.
Ronnie 14 December 2018
Ik ken mensen die voor 2 juli honderd koeien hebben laten komen maar slechts een stal hadden voor 200 koeien die toen al vol stond maar die hebben wel voor die honderd koeien de fosfaatrechten gekregen. Waarom een datum in de toekomst nemen? Neem gewoon 1 april 2015.
Jan 14 December 2018
Bertje zal zelf wel grondgebonden zijn! Hoezo naïef!!
Piet 14 December 2018
Bertje zal wel van de linkse politiek zijn. Grondgebonden naar de toekomst prima, maar met terugwerkende kracht is belachelijk.
Sjoerd 15 December 2018
En Bertje is misschien ook een toekomstige stopper. Niet geinvesteerd voor de volgende generatie.... Telt zijn centjes nu al...

Snap niet dat er niet meer tegen het fosfaatplafond wordt aangeschopt. Welke milieubelang dient dit plafond? Mest op land was al geregeld via meststoffenwet. Wat zegt de fosfaatproductie over de milieudruk (waterkwaliteit) als al geregeld was hoeveel mest er in milieu mag komen?

Ook het behoudt van derogatie als reden voor fosfaatrechten is discutabel. Verlenging derogatie staat immers al weer onder druk.

Als fosfaatplafond de heilige redenatie is, is dit een onterechte. Er is namelijk geen enkel belang mee gediend.

Het negeren van knelgevallen, omdat we niet binnen fosfaatplafond zouden blijven, gaat dus niet op. Er is geen belang gediend bij het negeren van knelgevallen. Geen milieubelang. Geen algemeen belang. Helemaal niets anders dan een aantal individuele burgers/ondernemers de nek omdraaien.
Bertha 24 15 December 2018
Wat een fijne minister van landbouw hebben we gekregen. Ze helpt haar eigen baan naar de knoppen want op deze manier hebben we straks helemaal geen landbouwsector meer. Wij hebben een prachtig melkveebedrijf, met meer dan voldoende grond. Waren op 2 juli 2015 nog met de verbouw van de stal bezig waar we alle benodigde vergunningen zonder problemen voor hebben gehad, dus hadden toen nog niet voldoende koeien, maar wel alvast het jongvee aangehouden. Voldoende voor een uitbreiding van 65 naar 85 koeien. Eerste rechtszaak gewonnen, dus geen boete en geen verdere opruiming meer nodig. In beroep alsnog verloren, dus met terugwerkende kracht toch een boete. Helaas konden we met terugwerkende kracht geen koeien meer wegdoen, dus of we nu even 16.000 euro willen aftikken. Das maar een schijntje vergeleken bij wat andere bedrijven moeten betalen misschien, maar de manier waarop is echt zo schrijnend. We hebben een half miljoen geïnvesteerd in de nieuwe stal, alles is aangepast en up to date, tweede melkrobot aangeschaft en daar staan we nu dus. Met niet meer rechten dan voor de verbouwing, 2e robot eigenlijk voor niets aangeschaft. Voldoende land om 1.000 kuub mest aan te kunnen voeren. We mogen dus wel de stront, maar niet de koeien op het bedrijf hebben...
Snapt Schouten wat dit soort ongein emotioneel met ons doet?
Hoe konden wij weten welke datum in het verleden ze zouden prikken als referentie? Knelgeval? Eerst wel, RVO heeft bevestigd dat we hun eigen lichte toets hadden doorstaan. Toen bleek die toets ineens andere criteria te volgen, dus nee, geen knelgeval, want een verbouwing telt ineens niet als bouwwerkzaamheden...
Nog een keer een half miljoen investeren om fosfaatrechten aan te kopen? Die misschien over 5 jaar weer niet meer bestaan? Want dan worden er weer andere regels verzonnen? Dat trekt Bruin niet.
Als klap op de vuurpijl dit jaar 6x de NVWA op bezoek gehad, zelfs een keer een controle of de controle wel goed was uitgevoerd...En maar vriendelijk blijven en maar meewerken, want wat heb je voor keus?
De melkveehouderij staat met de rug tegen de muur, de boeren wordt het werk onmogelijk gemaakt. Bedrijven gaan emotioneel en financieel ten gronde. En dan vooral zeggen dat het terecht is, dat we het hadden kunnen weten, dat regels regels zijn. Dat is helemaal niet zo, regels worden te pas en te onpas verzonnen en met terugwerkende kracht veranderd. Tot op de dag van vandaag weten we nog niet wat de consequenties zijn van het overschrijden van het fosfaatquotum. Ik vind dat schande!! Gaan we straks weer met terugwerkende kracht boetes uitdelen?
En Schouten blijft maar glimlachend haar straatje schoonpraten...bah!!
Gerrit 15 December 2018
Waarom worden de vleesveebedrijven hier niet bij betrokken. Schijten die geen fosfaat?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden