Eigen foto

Analyse Fosfaatrechten

Uur van de waarheid breekt aan voor knelgevallen

31 Oktober 2018 - Wouter Baan - 21 reacties

Wat zal minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaan doen met de 2 miljoen kilo fosfaat die onrechtmatig is toegekend aan niet-melkleverende bedrijven? De groep knelgevallen vindt dat zij daar recht op heeft en eist dat Schouten hen tegemoetkomt. Zo niet, dan valt voor honderden melkveehouders het doek.

Het uur van de waarheid breekt aan voor de actiegroep 'Innovatief uit de Knel', een collectief waarin ongeveer 800 melkveehouders zich verenigd hebben. Het zijn vooral ondernemers die de afgelopen jaren meer dan €250.000 hebben geïnvesteerd in een duurzamere stal, met meer dan 10% zijn gegroeid en tijdens de peildatum (2 juli 2015) de vergunningen op zak hadden. Woordvoerder Henk Antonissen zegt dat bij de helft van die groep het water momenteel aan de lippen staat.  

2 miljoen kilo fosfaat
Bij het toekennen van de rechten is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beloofd dat rekening zou worden gehouden met de knelgevallen. Nu blijkt dat die ruimte er niet is, omdat het fosfaatplafond (84,9 miljoen kilo) bij de toekenning van de rechten al is overschreden. Op dit punt wringt de schoen, want er zijn ongeoorloofd rechten (zo'n 2 miljoen kilo fosfaat) toegekend aan vleesveehouders en niet-melkleverende bedrijven.

De toekenning aan die groep is niet in lijn met de eisen die de Europese Commissie stelt. De rechten zijn daarom naderhand ingetrokken, maar dat betekent nog niet dat deze fosfaatruimte automatisch vrijkomt voor de knelgevallen. "De signalen wijzen erop dat Schouten de knelgevallen niet tegemoet gaat komen, maar dat is zwaar onterecht", aldus Antonissen.

Hulp is toegezegd
Volgens Antonissen heeft minister Schouten, uit monde van Marjolein Sonnema (directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie), recent laten weten dat knelgevallen als eerste tegemoet worden gekomen; mits er ruimte is. Antonissen zegt dat deze ruimt er is omdat het ministerie fouten heeft gemaakt door fosfaatrechten toe te kennen aan de verkeerde groep.

Het ministerie heeft ons hulp toegezegd

- Henk Antonissen

Laat minister Schouten de knelgevallen toch in hun hemd staan, dan stevent de helft van de groep op een faillissement af. Antonissen benadrukt dat de spanning voor deze agrarisch ondernemers (veelal gezinsbedrijven) bijna niet te dragen is. "Velen zijn radeloos en voelen zich bovendien machteloos."

Melkgeld is hard nodig
Het is niet zo dat de knelgevallen niet anticiperen en de situatie lijdelijk aanzien. Antonissen laat weten dat de groep grofweg in drieën te splitsen is. "Ongeveer 33% van de groep heeft het melkgeld zo hard nodig (om het bedrijf draaiende te houden) dat zij het zich niet kunnen veroorloven om koeien op te ruimen."

Soms hebben deze melkveehouders 50 koeien meer dan de toegekende fosfaatruimte toestaat. Antonissen benadrukt dat deze ondernemers op een economisch delict afstevenen en daarmee een forse boete riskeren als Schouten hen niet tegemoetkomt. "De banken hebben al aangeven de financiering in te trekken als het tot een economisch delict komt."

Een ander deel van de groep heeft een tekort aan fosfaatruimte, welke te 'overzien' is; in ordergrootte van 500 tot 1.500 kilo. Er zijn volgens de woordvoerder echter ook melkveehouders die de halve stal leeg hebben staan, wegens een gebrek aan fosfaatruimte. Het gevolg hiervan is dat de opbrengsten niet in lijn zijn met de financiële verplichtingen. "Een sterfhuisconstructie", aldus Antonissen. 

De eis: 1,2 miljoen kilo fosfaat
De faillissementen kunnen volgens Antonissen voorkomen worden als het ministerie 1,2 miljoen kilo fosfaat toekent aan de knelgevallen. Echter, of Schouten coulance toont, is zeer twijfelachtig. "Wij blijven in elk geval strijden tot het laatste moment en hopen dat het recht mag zegevieren. Zo niet, dan valt het doek voor honderden gezinsbedrijven die zich hard hebben gemaakt voor duurzaamheid."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Abonnee
mt 31 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880379/uur-van-de-waarheid-breekt-aan-voor-knelgevallen]Uur van de waarheid breekt aan voor knelgevallen[/url]

Ze hebben nergens recht op, en zeker niet meer dan collega's die 8,3% kwijt zijn!

Zulke risico's en dan gaan janken bij overheid, no way!
Abonnee
FG 31 Oktober 2018
Inderdaad, waarom hebben ze meer rechten dan anderen. Overigens heeft Henk in het verleden al vaker mensen opgestookt tegen de staat te procederen, waarbij gewoon bakzeil is gehaald, waarna we nooit meer van hem hebben vernomen.
eers kiek'n 1 November 2018
Hoe noemen ze het als een melkveehouder van 100 koeien zomaar een miljoentje krijgt. Hij moet niet melken. Hij mag. De vleesveehouders treft geen enkele blaam. Het is de op zijn zachtst gezegd rammelende wetgeving en goochlaars bij RVO, juristen vermoedelijk zonder enige affiniteit met veehouderij. Het is helemaal geen ongeoorloofde staatssteun. Onder dat mom proberen ze het te verkopen. Nederland is het enige land dat werkt met fosfaatrechten. Europa heeft maar 1 ding en dat is Nederland moet onder het plafond blijven. Daarvoor zijn fosfaatrechten in het leven geroepen.
ev 1 November 2018
ook hier niet gigantisch geinvesteerd, wel moeten inleveren,
ben ik toch ook een knelgeval
Pater 1 November 2018
Wat kan Henk toch kwaken als een kip zonder kop.
Hij moet bij al zijn bedrijven die hij als klant heeft zelf maar orde op zaken stellen i.p.v. over andermans rug rijk proberen te worden.
Dit heeft hij ook geprobeerd met de hagelschade als het zou lukken moesten de boeren 10% afdragen aan hem zonder dat hij risico liep
Ik ben ook 700 kg Fosfaat kwijt geraakt met die 8.3% , kan nu een ton melk minder leveren als tijds de superheffing en heb nog plaats voor 50 koeien maar net wat te vroeg een stal gezet en dan zijn wij geen knelgeval en die in 2015 of 2016 hebben gebouwd wel ???
Ze moeten niet zeuren hebben vaak nog tonnen subsidie gehad dat de andere ook niet hebben
Mathieu 1 November 2018
Meer van hetzelfde is niet innovatief. Het is gewoon ondernemersrisico dus niet janken als je verkeerd gegokt hebt.
piet 1 November 2018
Waar is iedereen toch zo bang voor? Waarom zijn deze bedrijven geen knelgeval? Omdat vergunning technisch en praktisch alles klopt? Of dat het uitgespeeld wordt op het individu? Het zijn niet alleen de cowboys uit de sector. Het zijn ook bedrijven die toevallig (omdat het toen pas uit kwam) het verkeerde moment hebben geinvesteerd. Als je opvolger dan pas de toereikende leeftijd heeft om bij in het bedrijf te komen, of bij het hebben van een oude stal dan pas je oude financiering op orde is! Maar ik denk dat ik wel weet waar velen bang voor zijn! Bang dat er nog meer gekort wordt op de fosfaatrechten. Bang dat het conservatieve beleid van het verleden niet voort gezet wordt. Een ding is zeker, bedrijven zijn op een zeer onbeschofte wijzen aan de kant gezet!!
grondgebonden jongere 1 November 2018
Ik moet nog een nieuwe duurzame stal bouwen om levensvatbaar te blijven. Daarvoor zal ik ook fosfaatrechten moeten aankopen.
Toen al deze zgn. knelgevallen gingen bouwen wisten ze dat er fosfaatrechten zouden komen. Dan moet je ze nu ook maar kopen en als dat niet lukt heb je verkeerd gegokt.
Als jullie een knelgeval zijn, ben ik het ook!!!!
Fred 1 November 2018
@grongebonden jongere, "een tekort aan fosfaatruimte, welke te 'overzien' is; in ordergrootte van 500 tot 1.500 kilo" Vergunningen op orde en terug moeten naar een peildatum. Dat is het probleem wat niet voorzienbaar was
MK 1 November 2018
Klopt MT iedereen is een knelgeval. Zeker die 8 % extra onzin korting voor grondgebondenheid, Iedereen is al grondgebonden door die 250 kg N van de derogatie.
Sjaak 1 November 2018
Wat is er zo inovatief aan eerst de subsidie pot leegtrekken en vervolgens rechten te denken claimen op basis van andermans grond. Bedrijven die de grondgebonden visie van LTO hebben aangehouden en eerst in grond hebben geïnvesteerd hoor ik niemand over. Wordt je zo maar bestolen van je latente ruimte. Stal half vol en weinig liters om alles op te hoesten.
Kjol 1 November 2018
Gewoon zorgen dat je fosfaatrechten bij koopt of leased,is probleem opgelost.
Abonnee
pruikenmaker 1 November 2018
Ik ben akkerbouwer en heb volop latente ruimte.
Jpk 2 November 2018
Alleen de eu kan de fosfaat knelgevallen oplossen . Is de eu er voor om dat toe toe te staan. Ik denk het niet . Zie pulse visserij
Dirk 5 November 2018
De reactie van de banken is ronduit stuitend ,omdat zij (zij het in tweede lijn) mede architect zijn van de invulling van het melkveefosfaatplan ,en nu de onvoorziene negatieve gevolgen afschuiven op indivuele boeren die geen inspraak hadden .
laat dat een les zijn voor alle ondernemers ,ze zijn er niet voor u ,ondanks het feit dat ze zich soms wel zo voordoen .......
geert 6 November 2018
Piet ze hadden niet op tijd de stal vol of klaar.
Martin 6 November 2018
Minister Schouten kan het beste die 2 miljoen fosfaatrechten verdelen over alle melkveehouders. Het komt nu zo over, wie de grootse mond heeft, krijgt het meeste. Iedereen krijgt er per bedrijf evenveel bij, met peildatum 2 juli 2015.

De knelgevallen hebben recht op niks.
De Rabobank heeft 3 maanden geleden de knel gevallen kapot laten gaan bij mij in de buurt. En nu is er ruimte.

Schouten geef niet toe, want dan ben je een waarloze minister. Als de knelgevallen wel gratis toegedeeld worden, dan is het vertrouwen in de minister helemaal weg.
peter 9 November 2018
Ze hadden pijldatum maximaal aantal dieren op één dag gehouden in 2014 moeten nemen dat was eerlijk geweest!,

Maar voor mijn gevoel hadden ze helemaal géén fosfaatrechten hoeven in te voeren en de derogatie wel afschaffen dan loste de problemen vanzelf wel op!
peter 9 November 2018
Reken maar eens uit voor UW induvidueel bedrijf :
-hoeveel mestafzetten kost? of dure waardeloze fosfaatrechten kopen inclusief de 8,3% korting in geval van niet grondgebonden.
hierdoor komt er wel meer mais maar dit is ook meer bex voordeel.

dan gaan vele nog de ogen open!!!
bf 10 November 2018
Heb recent nog met een Belgische melkveehouder gesproken. Die vertelden mij dat in België melkveehouders varkensrechten kopen en die vervolgens omzetten naar 'melkveerechten'. Omdat dat in sommige gevallen sneller gaat dan melkveerechten zoeken en aansschaffen.
Gert 11 November 2018
Wanneer het boeren niet meer renderend is, moet je gewoon afscheid nemen. Resteert er dan na verkoop niets meer (of minder dan een halve ton), pas dan ben je een knelgeval. Melkveehouders zijn echt geen exclusief soort mensen. Laten ze zich eerst maar eens verdiepen in een varkenshouder of middenstander welke met het bedrijf moet stoppen. Het is een jaar uithuilen, maar daarna gewoon opnieuw beginnen en lekker zonder schulden. Spreek uit ervaring.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden