Nieuws Fosfaatrechten

Redt verwachte behoefte knelgevallen?

6 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 13 reacties

In het stelsel van fosfaatrechten is geen ruimte voor een vrijstelling, maar er is wel een marge voor aanvullende rechten. Dat schrijft Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) aan CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Dit zou, in combinatie met de verwachte behoeften, een kans kunnen zijn om knelgevallen te helpen.

"De Europese Commissie (EC) onderhoudt nauwe contacten met de Nederlandse autoriteiten", laat Vestager weten. "Dit om problemen in verband met een correcte toekenning van de fosfaatrechten in het kader van het stelsel van fosfaatrechten op te lossen." Tegelijkertijd worden er ook oplossingen voor de knelgevallen onderzocht.

Het gaat om de groep van 800 knelgevallen, waarvan circa 200 melkveehouders technisch failliet zijn, zo bracht Henk Antonissen van Innovatief uit de Knel half juni naar buiten. Samen met de veehouders stelde hij een brandbrief op, in de hoop hulp te krijgen. Schreijer-Pierik heeft zich het lot van de veehouders aangetrokken en stelde spoedvragen aan de Commissie.

Onderzoek naar oplossing voor knelgevallen

Geen vrijstelling
Eventuele ruimte voor een vrijstelling is er niet, want via het staatssteunbesluit SA 46349, dat goedkeuring geeft voor de invoering van verhandelbare fosfaatrechten, is er ook een bovengrens vastgesteld. "Wanneer het wordt voorgesteld, is er een nieuw staatssteunbesluit nodig. Daarbij moet opgemerkt worden dat in het besluit een marge voor aanvullende rechten is voorzien; voor de onvoorziene gevallen."

Dit kan misschien een opening bieden voor de knelgevallen, omdat de toekenning van de rechten in overeenstemming moet zijn met de verwachte behoefte. Dat is alleen mogelijk wanneer het totale aantal rechten niet boven de richtsnoeren uitkomt. Het ziet ernaar uit dat het fosfaatplafond tevens de bovengrens is voor de uitgifte van de rechten. Wat de marge is, is niet bekend. 

Talrijke rechtszaken
Schreijer-Pierik stelt dat de EC zo een slag om de arm houdt. "Dit vanwege de vele rechtszaken die veehouders tegen de overheid hebben aangespannen. Het is een warboel in Nederland." Ook gaat de EC niet in op de vragen over eventuele alternatieven, zoals een beperkte uitwisseling van de verschillende rechten tussen de sectoren.

De fosfaatmonitor, die over de eerste helft van 2018 bericht, kan meer licht werpen op de huidige tussenstand. Deze gaat gepaard met een Kamerbrief van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Pas dan wordt helder of er überhaupt ruimte is voor verwachte behoeften.

Tegelijkertijd is de monitor alweer ingehaald door de werkelijkheid, omdat er sinds het begin van juli meer koeien geslacht worden en naar het buitenland gaan. Het maakt dat het een 'warboel' blijft in het land waar bijna 1 op 3 melkveehouders linksom of rechtsom een knelgeval is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Jpk 7 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879540/redt-verwachte-behoefte-knelgevallen][/url]
Door het niet goed doorrekenen van de banken zijn er nu 800 knelgevallen ontstaan de morele plicht is nu deze mensen gratis te adviseren welke richting deze bedrijven op moeten .rechtzaken lossen niks op
Sander 7 Augustus 2018
Aan gratis advies heb je niet zoveel als je uitgevoerde uitbreidingsplan ineens een miljoen euro aan rechten duurder wordt..
tem 7 Augustus 2018
volgens mij waren er 650000 kg rechten gereserveerd voor knelgevallen. waar zijn deze gebleven. kan iemand daar uitleg over geven.
Sjakie 7 Augustus 2018
Dus de groep nooit genoeg boeren die nu juist het probleem hebben veroorzaakt gaat men gratis rechten verschaffen. En de kleine grondgebonden gezinsbedrijven wordt hun latente ruimte op grond afgepakt en mogen dood bloeden. Degene met de grootste ellebogen de gokkers die nu weer geholpen moeten worden de wereld op zijn kop.
Hans 7 Augustus 2018
Ik voel mij ook een knelgeval.
Heb 8,3% ingeleverd terwijl mijn financiering onveranderd is gebleven.
Daarbij komt nog dat ik al meer dan 20 jaar hetzelfde aantal koeien molk.
Ik heb geen enkel medelijden met de uitbreidingscowboys van de laatste jaren.
daar is ons Nederland ook niet geschikt voor.
Door deze onbezonnen acties wordt de kostprijs van alle Nederlandse veehouders opgedreven, dus vind het geen probleem dat er een stel gedwongen moeten stoppen.
Als dat dan maar een signaal afgeeft aan de blijvers kan er denk ik ook weer gewoon geld verdient worden in de melkveehouderijsector
Pater 7 Augustus 2018
Hans ik ben het helemaal met je eens die 800 zogenaamde ondernemers hadden maar een plan B moeten hebben .Henk Antoinssen moet maar eens ophouden met zeuren en terug naar de lagere school leren reken .
Zodat hij die mensen die hij op het verkeerde been heeft gezet weer op het goede spoor krijgt zonder hulp van de collega s
Martin 7 Augustus 2018
Pater niet alle 800 boeren over een kam scheren.

Ook ik zit bij die knelgevallen.
Ik melk ook al meer dan 10 jaar hetzelfde aantal koeien. Zijn ook altijd grond gebonden geweest op 1 jaar na. Toen heb ik 10 ha verhuurd aan akkerbouw. Je kan wel raden welk jaar dat was. Daar heb ik dus nu 8,3 % korting voor gekregen.

2015 ook begonnen met robot melken. In mei begonnen. Toen al 6 koeien weg gedaan om rustig en goed met de robot te kunnen beginnen. Dat is dan ook gelukkig goed gelukt.

Nu heb ik het zo n beetje berekend maar ben ten opzichte van wat ik normaal heb 12 % gekort.
Vorige week uitslag rvo. Er waren geen wettelijke tekortkomingen van hun kant.

Tja had ik hier een plan B voor moeten hebben?
Pater 7 Augustus 2018
Martien ook wij hebben flink geïnvesteerd in grond en gebouwen en in 2015 getroffen door hoog water en 2016 door Hagelschade en daar komt ook geen man voor op dus iedereen zelf de broek maar omhoog houden .
Wij hebben ook zeer moeilijke gesprekken met de bank en die geven ook niets je moet zelf maar creatief zijn volgens de bank
Abonnee
Mathieu 7 Augustus 2018
Meer van hetzelfde is m.i. niet innovatief.
schoenmakers1 7 Augustus 2018
wat zijn we hier toch allemaal de eigen parochie aan het bewaren, je kunt ook stellen, ik heb nooit geen koeien gehad, maar als we nu alle koeien die in nederland mogen lopen verdelen over alle boeren, die in het verleden 2000 koeien hadden zijn volgens mij de grote boosdoeners, dus iedereen 10 koeien, en iedereen gelukkig
schoenmakers1 7 Augustus 2018
Het is maar net hoe je het invult, maar we moeten wel reëel blijven, ik denk dat de uitbereiders aan alle regels die toen golden voldeden, maar als de politiek achteraf de regels verandert, wie is dan de schuld, voor mij de ambtenaren, maar die treft nooit geen blaam
schoenmakers1 7 Augustus 2018
en de politiek van heden te dagen is goed in het verdeel en heers protocol, ze zeggen als ik de ander iets geeft, neem ik het van jou af, ze zouden hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, of tenminste de schade betalen
Geert 8 Augustus 2018
Die 8,3 % fosfaatrechten zijn gewoon gestolen,diefstal op klaarlichte dag
Geert 14 Augustus 2018
Reken maar op niks !
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden