Wanneer er in maart 2019 geen goede brexit-deal georganiseerd is, zal Groot-Brittannië te maken krijgen met beperkte zuivelvoorraden en aanzienlijke prijsstijgingen voor boter, kaas en en yoghurt. Dat blijkt uit een rapport van de London School of Economics (LSE), in opdracht van zuivelverwerker Arla Foods.
In het rapport staat onder meer dat het Verenigd Koninkrijk (VK) met een groot tekort aan zuivelproducten zal worden geconfronteerd als een goede brexit-deal niet wordt gegarandeerd.
'Tekort aan producten'
Groot-Brittannië is een netto-importeur van zuivelproducten en is voor alledaagse producten (zoals cheddar en boter) afhankelijk van Ierland, Frankrijk, Denemarken, Nederland en Duitsland. Het rapport waarschuwt echter dat er importtarieven van 41% tot 74% dreigen wanneer de handel tussen de Europese Unie (EU) en het VK terugkeert naar de regels van de Wereldhandelsorganisatie.
Ash Amirahmadi, de Britse managing director van Arla, vreest dat er flinke gevolgen zullen zijn voor zowel de aanvoer als de prijs van zuivelproducten. "Waarschijnlijk krijgen we te maken met een tekort aan zuivelproducten en gaan we prijsstijgingen zien. Dat betekent dat dagelijkse benodigdheden (boter, yoghurt, babyvoeding en kaas) luxeproducten gaan worden. Daarbij zullen speciale kazen, waarvoor slechts beperkte productieopties mogelijk zijn, zelfs zeer schaars worden."
Hoewel Amirahmadi ook aangeeft dat de brexit uitbreidingsmogelijkheden biedt aan de eigen zuivelverwerkers, zullen deze Britse verwerkers niet in staat zijn om het ontstane tekort in 3 tot 4 jaar weg te werken.
Ierland blijft belangrijk
Ierland is momenteel een van de belangrijkste leveranciers van zuivelproducten aan Groot-Brittannië. Het land neemt namelijk 33% van de Ierse zuivelexport voor zijn rekening, met een waarde van zo'n €820 miljoen. Ook gaat meer dan de helft van de Ierse kaasexport naar Groot-Brittannië en wordt bijna 30% van de boterexport door Groot-Brittannië geïmporteerd. Ook magere melkpoeder wordt veelal door Ierland geleverd (12%).
"Het opleggen van deze bizarre importtarieven zou een serieus bedreiging zijn voor de gehele sector", laat Amirahmadi weten. Recent kondigde Glanbia Ierland al aan dat het een mozzarella-fabriek gaat ontwikkelen en liet Dairygold weten dat het Jarlsberg-kaas gaat produceren. Deze ontwikkelingen worden gezien als een poging om hun bedrijf te isoleren van een 'slechte brexit'.