Begin juni zat er bijna 145.000 kilo fosfaatrechten in de zogeheten fosfaatbank, maar deze rechten kunnen waarschijnlijk pas in 2019 worden benut. Dit schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voeselkwaliteit) aan de Tweede Kamer.
Verder benadrukt minister Schouten in de Kamerbrief dat er geen ontschotting komt van productierechten binnen de verschillende diersectoren.
Openstelling in september
Bij iedere transactie wordt 10% van de verhandelde rechten afgeroomd. Wanneer de rechten binnen de familie worden verhandeld, is het afroompercentage niet van toepassing. Schouten laat weten dat er op 7 juni bijna 145.000 kilo fosfaatrechten in de fosfaatbank zat. Zoals ze eerder al aangaf, streeft ze ernaar om de fosfaatbank op 1 september, gedurende een periode van 4 weken, open te stellen. In de periode daarna worden de aanvragen beoordeeld.
De rechten die in 2018 worden toegekend, kunnen hoogstwaarschijnlijk pas in 2019 worden benut. Dit omdat ondernemers voor december duidelijkheid moeten hebben over eventuele toekenning van extra ruimte. Anders zouden ondernemers in tijdsnood komen om nog maatregelen te treffen.
Veel rechten verhandeld in februari
De fosfaatbank laat zien dat de meeste fosfaatrechten in februari zijn verhandeld. In die maand werd 39.500 kilo toegevoegd aan de fosfaatbank. Maart volgt op plek 2; 30.000 kilo fosfaat. In mei zijn relatief weinig rechten verhandeld. Gedurende die maand kwam er 17.500 kilo fosfaat in de fosfaatbank. Hoeveel fosfaatrechten er aan het eind van 2018 in de fosfaatbank zitten, durft Schouten niet te voorspellen. Dit omdat de marktomstandigheden grillig zijn en daarmee lastig in te schatten.
Iedere melkveehouder kan aanspraak maken op rechten uit de fosfaatbank, mits zij grondgebonden zijn. Degenen met een proefstalstatus krijgen hierbij echter geen voorkeurspositie. Ook laat minister Schouten weten dat de fosfaatbank er niet is om de zogeheten knelgevallen tegemoet te komen. De hoeveelheid rechten binnen de fosfaatbank is hiervoor te beperkt. Voor knelgevallen is een aparte voorziening getroffen. Wat betreft de knelgevallenregeling geldt: 'gelijke monniken, gelijke kappen’.
Geen ontschotting
In de Kamerbrief benadrukt Schouten nogmaals dat er geen ontschotting komt van productierechten binnen de diverse diersectoren. Het omzetten van varkens- en pluimveerechten naar fosfaatrechten zou betekenen dat de melkveehouderij het sectorale fosfaatplafond zou overschrijden, terwijl de hoeveelheid uitgegeven fosfaatrechten het sectorplafond momenteel al overschrijdt.
De Europese Commissie heeft juist aangegeven dat de hoeveelheid verstrekte fosfaatrechten het sectorplafond niet mag overschrijden, zoals is vastgelegd in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. De Commissie stelt deze eis vanwege de toegekende staatssteungoedkeuring op het fosfaatrechtenstelsel.
Klik hier om de gehele Kamerbrief te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879012/afgeroomde-fosfaatrechten-pas-in-2019-benutbaar][/url]
De problemen zitten vooral bij de groten maar die hebben geluk,want die zijn meestal zwaar gefinancierd dus de banken gaan alles in het werk stellen om hun uitgezette geld daar veilig te stellen.Desnoods ten koste van de goed draaiende middengroep.