China heeft bekendgemaakt over ongeveer 2,5 week de invoer van zuivel uit de Verenigde Staten (VS) te boycotten. De Aziatische reus gaat dat doen door een heffing van 25% in voeren. Is het goed of slecht nieuws voor de Nederlandse zuivelsector? De zuivelsector lijkt verdeeld te zijn over het conflict tussen de VS en China.
Al weken wordt er gepraat over het handelsconflict tussen de VS en China. Zo maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend producten uit China met 25% te belasten. China laat dat echter niet zomaar gebeuren en slaat terug met eenzelfde tarief op de invoer van Amerikaanse producten, waaronder zuivel.
Ingang op 6 juli
Zoals de plannen er nu uitzien, gaat het importtarief op 6 juli in. Daarmee is er nog circa 2,5 week over om de rust terug te laten keren. Greenmark Dairy analyseerde de ontwikkelingen, die onder meer de melkveehouders in Californië al flink wat angstzweet bezorgt.
Greenmark geeft aan dat WPC80 en Lactose vooralsnog de dans ontspringen. Verder staan alle belangrijke soorten melkpoeder, boter en kaas op de lijst. Het houdt in dat 16% van de Amerikaanse zuivelexport in gevaar komt. Greenmark berekende dat deze producten een waarde vertegenwoordigen van $400 miljoen.
Het bovenstaande wordt echter door andere spelers op de markt als een kans gezien. Zo staan Oekraïne en Wit-Rusland klaar om het Amerikaanse marktaandeel in wei over te nemen. Sowieso krijgt Wit-Rusland de wind in de zeilen, wat betreft de export. Rusland maakte namelijk bekend dat er weer een aantal blokkades opgeheven zijn, waardoor 6 Wit-Russische bedrijven naar de grote buur mogen exporteren.
Kansen voor EU
Ook voor de Europese Unie (EU) schept het kansen. Dit mede doordat het zuidelijk halfrond de winter tegemoet gaat. Greenmark benadrukt echter dat het niet alleen positief is. Zo was 1 van de lessen tijdens het boycot van de Russen dat de export van zuivel zijn weg vindt, maar dit doorgaans gepaard gaat met fikse kortingen op prijzen. Daarmee zou de markt verder verstoord worden.
Het conflict tussen de VS en China heeft zijn weerslag op de zuivelhandel in de VS. Zo heeft de beurs van Chicago in zuivelderivaten opnieuw een stap terug gedaan. Voor de melkveehouders die geplaagd worden door een toch al een minimale marge, is het een nieuwe tegenslag. Wat enerzijds kan betekenen dat er minder melk gaat komen, maar dat die melk als het zo doorgaat wel nieuwe bestemmingen moet krijgen.