De boosheid en frustratie onder melkveehouders over het onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) naar mogelijke fraude met rundvee is zeer groot. Dat blijkt uit de reacties van geblokkeerde melkveehouders, naar aanleiding van de oproep van Boerenbusiness.
Tientallen geblokkeerde melkveehouders gaven gehoor aan de oproep. Uit de mails blijkt hoe groot de boosheid en frustratie is over de blokkade. De bedrijven zijn veelal geblokkeerd vanwege administratieve foutjes, voornamelijk uit 2016. Het gaat dan bijvoorbeeld om het per ongeluk verwisselen van een cijfer in het registratienummer.
Ook lijkt een probleem te zijn bij de administratiesystemen van CRV en RVO.nl. Daarnaast komt vaak terug dat de administratiesystemen van CRV en Rendac niet goed communiceren met het systeem van RVO.nl. Uit de reacties valt op dat het zeer vaak gaat om doodgeboren kalveren, waarvan de registratie niet goed lijkt te zijn doorgekomen. Hierdoor ontbreekt de afkalfdatum in de registratie van RVO.nl.
Fouten erkent
Inmiddels heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) toegegeven dat er een aantal fouten zijn gemaakt bij de selectie van de geblokkeerde bedrijven. In het onderzoek is uitgegaan van een leeftijdsgrens van 27 maanden; dieren vanaf die leeftijd telden automatisch mee als melkkoe. Het ministerie erkent dat deze leeftijd te hoog is en deze wordt dan ook bijgesteld. Verder erkent het ministerie ook ten onrechte 900 kalveren geboren na 1 januari 2018 meegenomen te hebben in het onderzoek.
Greep uit de reacties
Hieronder volgt een greep uit de reacties van geblokkeerde melkveehouders:
"De brief ontvingen wij op zaterdag 10 februari. Wij zijn ons van geen kwaad bewust. We hebben alle gegevens altijd netjes gemeld, ook alle retourmeldingen waren verwerkt. De fout ligt bij Cr Delta. Die hebben gegevens achtergehouden. Daar moeten wij voor boeten. Ik dacht het toch niet."
"Ik heb deze dieren via het managementsysteem aangemeld. Ook gewoon bij de melkcontrole gedaan en bij CRV is alles bekend. De vorige eigenaar had deze vaarzen telefonisch aangemeld bij CRV. Nu blijkt dat CRV dit niet heeft doorgegeven aan het I&R-systeem bij RVO.nl. Wat normaliter wel gedaan wordt. Dus wie is nu de fraudeur?"
"Wij doen onze meldingen via het managementprogramma van Lely (T4C), wat gekoppeld is aan Veemanager van CRV. Deze vaars had een doodgeboren kalf, de afkalving is door ons meteen ingevoerd in het systeem (anders melkt de robot het dier niet). Dit doen wij altijd zo en altijd kloppen de gegevens in het I&R-systeem. Deze keer is echter er iets fout gegaan bij de uitwisseling van de gegevens tussen de systemen, waardoor de vaars in het I&R-systeem geen afkalfdatum heeft. Wij hebben normaal gewerkt, nooit hebben we problemen gehad, buiten onze schuld om gaat er iets mis en nu worden we bestempeld als fraudeurs!"
"Ik heb ook een blokkadebrief gekregen. Ik heb na een nacht nadenken de fout gevonden. Ik heb 4151 aan gemeld in plaats van 4150. Deze koe is voor export naar Schotland als drachtige vaars."
"Geen tweeling te veel en wel geblokkeerd. Nu een dik boekwerk op de mat. Vreselijk veel stress en gescheld in huis. Het kan duizenden euro’s kosten gaan. We zijn moedeloos en radeloos. Kunnen we eindelijk weer eens gewoon alleen maar boerenwerk doen in plaats van ambtenaren spekken."
"in oktober 2017 gaat er een kalf dood op het bedrijf. Wordt aan de weg gelegd en Rendac wordt gebeld. De volgende ochtend heeft er een doodgeboorte plaatsgevonden bij een vaars. Het doodgeboren kalf wordt ook aan de weg gelegd. Beide kalveren worden tegelijkertijd opgehaald, waardoor ik vergeet dat ik nog een Rendac melding moest doen voor de doodgeboorte. (Nu bedenk ik me dat dat overigens niet eens meer kan als er geen kalf meer is...) Met de eerstvolgende MPR signaleert CRV dat er een kalfdatum ontbreekt. Die heb ik vervolgens gebeld en die hebben de kalfdatum ingevoerd. Me niet realiserend dat dit dan alleen in het CRV-systeem gebeurt en blijkbaar niet in I&R."
Oproep
Is jouw bedrijf ook geblokkeerd door de NVWA, omdat je verdacht wordt van fraude met de registratie van vee? Meld je dan via redactie@boerenbusiness.nl. Jouw mail wordt vertrouwelijk en anoniem behandeld.
De redactie van Boerenbusiness wil de aard en omvang van de vermeende fraude in beeld brengen. Dit om duidelijkheid te scheppen over wat er nu daadwerkelijk aan de hand is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877535/woede-is-groot-onder-melkveehouders][/url]