Problemen herfinanciering

Landbouwgrond VS blijft dalen in waarde

22 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Veel staten in de Verenigde Staten hebben eind 2014 te maken met dalende grondprijzen, zo blijkt uit een groot universitair onderzoek. Zo heeft onder meer Iowa, één van de hardst groeiende staten in de productie van soja en maïs, te maken met sterk dalende grondprijzen. Dit meldt Agrimoney.

8,9

procent

is de prijsdaling van landbouwgrond in de staat Lowa

Sinds de enorme prijsval die plaatsvond van 1982 tot 1986, is dit pas het vierde jaar dat de grondprijzen dalen in Iowa. Grootste oorzaak van de daling zijn de slechte gewasprijzen van de laatste tijd. Dit jaar zijn de gemiddelde grondprijzen in Iowa met 8,9 procent gedaald tot 7.943 dollar per hectare, de grootste daling sinds 1986.

Creighton University liet weten dat de prijsindex voor landbouwgrond in de VS voor de dertiende opeenvolgende maand is gedaald. De grondprijzen blijven nog altijd hoger dan een aantal jaren geleden. De prijsdaling van landbouwgrond geldt echter niet voor alle staten waar veel agrarische producten worden verbouwd. Waar Kansas en Nebraska evenals Iowa te maken hebben met prijsdalingen, laten Missouri en North Dakota een versnelde prijsgroei zien ten opzichte van 2013.

Onderzoeksleider Michael Duffy voegt aan de dalende grondprijs toe dat de lage oogstprijzen, voor minimaal de komende achttien maanden een ‘cash flow probleem’ veroorzaken bij veel agrarische bedrijven. ‘Vooral de agrarisch ondernemers die het niet voor elkaar weten te krijgen om de grond te herfinancieren, kunnen wel eens flink in de problemen komen’. Ongeveer tweederde van de ondervraagde bankiers voorspelt minder investeringen van de agrarische ondernemers doordat ze financieel zware tijden verwachten.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden