Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Duitsland wordt netto-importeur van graan

27 September 2018 - Anne Jan Doorn

Duitsland wordt dit jaar waarschijnlijk een netto-importeur van granen. Dit terwijl het land doorgaans een van de grootste exporteurs van Europa is. Ook was er afgelopen week sprake van een opleving op de soja- en maïsmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat Duitsland een netto-importeur van granen wordt, heeft te maken met de droogte van deze zomer. Het Duitse ministerie van Landbouw maakte in augustus bekend dat de graanoogst bijna 16% lager zal zijn dan vorig jaar; met name voedergrondstoffen (zoals soja) zullen moeten worden geïmporteerd.

Veel aanbod uit Zuid-Amerika
De notering van sojabonen steeg afgelopen week fors, wat voornamelijk door koopjesjagers zou komen. Daarnaast was ook de verkoop van bijna 700.000 ton soja vanuit de Verenigde Staten (VS) naar Mexico een factor die de prijs ondersteunde. Wat betreft het aanbod kan gesteld worden dat er veel aanbod vanuit de Zuid-Amerikaanse landen is.

De Braziliaanse oogst van sojabonen zal waarschijnlijk een record van ruim 120 miljoen ton bereiken, waarmee het record van vorig jaar met 1 miljoen ton verpulverd zal worden. Ook de Argentijnse oogst is fors (53 miljoen ton), vergeleken met seizoen 2017/2018 (35 miljoen ton). Wel is het zo dat een groot deel van dit aanbod naar China zal gaan (vanwege de handelsoorlog met de VS). 

Opleving van de maïsnotering
De maïsnotering (Matif in Parijs) liet afgelopen week een opleving zien en bereikte een prijs van ruim €177 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds week 37. Daarnaast bereikte de maïsnotering op de CBoT in Chicago het hoogste niveau in 1 maand tijd. Het heeft te maken met het aanhoudend natte weer in de belangrijke oogstgebieden, waardoor werkzaamheden rondom de oogst beperkt worden.

De verwachting is dat ook Argentinië in seizoen 2018/2019 een goede tot zeer goede oogst zal hebben. De tarweoogst in het land zal waarschijnlijk uitkomen op circa 20 miljoen ton, waar dat in seizoen 2017/2018 bijna 18 miljoen ton was. Ook de maïsoogst zal naar verwachting 11,3 miljoen ton groter zijn dan vorig jaar, waardoor deze uitkomt op zo’n 43 miljoen ton.

Tarwemarkt is afwachtend
De tarweprijs blijft iets boven de €200 per ton schommelen (Matif). De markt lijkt in afwachting te zijn van een nieuw rapport van de USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw), welke vrijdag 28 september wordt gepubliceerd.

Daarnaast wordt ook de situatie in Rusland en Oekraïne goed in de gaten gehouden. De verwachting is dat het laatstgenoemde land 42 miljoen ton tarwe beschikbaar heeft voor de export. Dat betekent dat het land Rusland voorbijstreeft, want dat land heeft 36 miljoen ton beschikbaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden