Het MARS-rapport begint met het feit dat de granen in het centrale en noordelijke deel van Europa getroffen zijn door de extreme droogte en hoge temperaturen. Daarmee is meteen de toon gezet voor de rest van het rapport, want deze bevat voornamelijk rode cijfers (oftewel veel opbrengstverlagingen).
De tarweopbrengsten worden 3,5% lager geschat, vergeleken met het rapport van juni. Met name de opbrengsten van zachte tarwe gaan naar verwachting een sterke daling laten zien. De opbrengstverlagingen komen op het conto van Duitsland, Polen en Nederland. In Frankrijk en Spanje zijn de oogsten daarentegen bovengemiddeld.
Minder voorzichtig
Het WASDE-rapport was vorige maand nog voorzichtig, want de hectareopbrengst van tarwe werd toen met 1% verlaagd. Echter, nu gaat het al om 3,5% en komt de verwachte opbrengst onder het 5-jarig gemiddelde uit.
De opbrengsten van de suikerbieten worden in het Europese rapport zo goed als stabiel gehouden, terwijl de verwachting is dat de oogst in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaagd wordt. Dit wordt echter goedgemaakt door de goede verwachtingen van de oogst in Frankrijk, zo stelt de Europese Commissie.
Minder aardappelen
Daarnaast komt uit het rapport naar voren dat de aardappeloogst 3,3% lager zal uitpakken, vergeleken met het rapport van juni. Er wordt een opbrengst van 33,3 ton per hectare verwacht, wat bijna 1% lager is dan het 5-jarig gemiddelde. In Nederland, België en het VK is de verwachting dat de oogst sterker gaat tegenvallen, terwijl dat in Frankrijk en Polen nog mee lijkt te vallen.
Er zijn echter ook wat plusjes te benoemen. De opbrengstverwachtingen van maïs en sojabonen zijn namelijk naar boven toe bijgesteld. Maïs kreeg zelfs een plus van 4,6%, ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat in de zuidelijk en oostelijk gelegen regio's genoeg regen is gevallen.