Voorzichtig stelt de Europese Commissie zijn verwachtingen voor de komende graanoogst naar beneden bij. De hectareopbrengst gaat met 2,5% naar beneden, als gevolg van droogte in veel Europese landen. Ook aan de kwaliteit wordt getwijfeld in het MARS-rapport.
De weersomstandigheden in mei en juni zijn ongewoon warm en droog geweest. In veel gevallen bereikte de temperatuur recordwaardes; onder andere in de Benelux. In Zuid-Europa is de situatie iets gunstiger gestemd. Vooral Noord- en Oost-Europa kampen met extreme droogte.
Minder tarwe
In de Europese Unie (EU) wordt de hectareopbrengst voor tarwe met 1% verlaagd tot een gemiddelde van 5,79 ton per hectare. Dit is iets boven het 5-jarig gemiddelde. In Roemenië, Bulgarije en Polen zijn flinke verlagingen zichtbaar in de opbrengsten. Frankrijk en Duitsland schrijven een klein minnetje op.
Bij gerst zijn de verlagingen individueel gezien groter, maar komt het totale gemiddelde wel iets boven vorig jaar uit. Logischerwijs heeft vooral zomergerst te lijden van een droog voorjaar, koolzaad heeft het eveneens zwaar. In de EU raamt het MARS-rapport gemiddelde een lagere opbrengst (-7,3%). Na een zeer koude start volgde een explosief warm voorjaar.
Fusarium
Voor de Franse tarwe vreest de EC voor de kwaliteit. Tijdens de bloeiperiode zijn namelijk lokaal zware buien gevallen, wat besmetting met fusarium in de hand heeft gewerkt. En het warmere weer (dan gemiddeld) helpt hier niet bij.
Duitsland heeft de warmste periode sinds 1975 achter de rug, volgens de MARS-cijfers. De temperatuur lag gemiddeld 3,4 graden Celsius boven de meerjarige waarden en de 2 hittegolven hebben tot productieverlagingen geleid. In het westen en zuiden is iets meer regen gevallen, ten opzichte van het noorden en oosten. De korrelvulling heeft hier veel baat bij gehad.
Voor Polen geldt eenzelfde verhaal, maar daar is de situatie zelfs nog iets extremer. De wintergranen en het koolzaad hebben zich door de natte herfst en winter slecht ontwikkeld. Ook de zomergranen hebben veel hinder van de droogte.