Op de eerste handelsdag van week 22 krijgt de Amerikaanse termijnmarkt met een kleine daling te maken. Daags erna reageert ook de Europese markt. Handelaren lasten een rustpauze in en herzien de situatie. Daarmee komt een einde aan rally die op de Matif in Parijs 2 weken aanhield.
Woensdagmiddag 30 mei handelt het septembercontract voor tarwe op de Matif flink lager. Het noteert een min van €4,50. Dinsdag 29 mei sloot het contract nog op €185,75 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds november 2015.
Cocktail
De rally, die 14 mei van start ging, komt daarmee hoogstwaarschijnlijk tot een einde. Die rally werd gevormd door een cocktail aan ingrediënten. Veelal zijn ze gerelateerd aan het weer. De droogte in de Verenigde Staten (VS), gecombineerd met een zorgelijke situatie in de Zwarte Zeeregio en Australië zijn voldoende om de bulls ruimte te geven.
Er zijn echter meer onderwerpen die een rol spelen en de marktkoers bepalen. De waarde van de euro is daarbij zeer belangrijk. Die daalde afgelopen week naar zijn laagste punt, ten opzichte van de dollar. Ook in week 22 nam de waarde af. Een stijgende olieprijs is ook van invloed op de koersen. Bij hogere prijzen voor ruwe olie wordt ethanol een gunstiger alternatief om in brandstoffen bij te mengen. Dit heeft direct impact op de granenhandel.
Schrikeffect
Verdere stijgingen in de Europese tarweprijs worden enigszins getemperd door de granenhandel. Een te scherpe stijging creëert een afschrikeffect bij kopers. Het is belangrijk om competitief te blijven, ten opzichte van Zwarte Zee-tarwe. In die regio dalen de prijzen juist.
Aangezien Europese cijfers (nog) geen productieverlagingen aankondigen, is het moeilijk om kopers warm te krijgen voor het huidige prijsniveau. Wel worden er hogere premies betaald voor goede kwaliteit baktarwe. Die is steeds schaarser. Kwaliteit met een lager eiwitgehalte is in grote mate voorradig.
Stilte voor de storm?
Wanneer de droogteproblemen aanhouden, kan de markt echter opnieuw de weg naar boven inslaan. Zeker wanneer er ook in Europa geluiden opgaan over een tegenvallende graanoogst. Delen van Duitsland zijn langdurig gortdroog, net als in Oost-Europa. Frankrijk heeft ondertussen te maken met wateroverlast en forse lokale hagelschade. Het zomerseizoen start daarmee alles behalve vlekkeloos. In deze fase van het seizoen is de markt hier uiterst gevoelig voor.Vanaf de handelsstart in het septembercontract bevindt de Matif zich in een rally.