De wereldwijde voorraden van tarwe gaan een nieuw record vestigen en vallen hoger uit dan verwacht. Zoals verwacht vallen de sojabonen en maïs voorraden lager uit. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het WASDE rapport. Wat doet dit met de wereldwijde graanprijzen?
Het rapport had voornamelijk invloed op de sojabonenmarkt. De markt is 'bullish', omdat de sojabonenproductie 6 miljoen ton lager uitpakt dan in het rapport van maart werd voorspeld (-15%).
Productie valt tegen
Dat heeft met name te maken met het feit dat de productie in Argentinië 7 miljoen ton lager uitvalt. Dit door droogte in het land. Daarmee staan de opbrengsten op het laagste niveau in 9 jaar tijd. De lagere opbrengsten in Argentinië worden deels goedgemaakt door een hogere productie in Brazilië.
Wanneer de wereldwijde sojabonenproductie vergeleken wordt met vorig jaar, dan wordt nog duidelijker waarom de prijzen stijgende zijn. De productie lag 1 jaar geleden namelijk 10 miljoen ton hoger. Daarbij is ook de wereldwijde vraag naar sojabonen sterk gestegen (+12,6 miljoen ton). Dit komt op een ongelukkig moment, wegens de spanningen tussen China en de Verenigde Staten.
Wat tekenend is voor Argentinië, is dat het land de grootste aankoop van sojabonen heeft gedaan sinds 1997. Het land kocht namelijk 120.000 ton sojabonen van Amerikaanse exporteurs.
Tarwe- en maïsvoorraden
Wat betreft de markten voor tarwe en maïs, daar had het rapport minder effect op. De wereldwijde tarwevoorraden liggen volgens het USDA op 271 miljoen ton, een record en iets meer dan de 268 miljoen ton die vorige maand nog verwacht werd. De maïsvoorraden zijn met 2 miljoen ton verlaagd tot 197 miljoen ton. Ook daar was de extreme droogte in Brazilië en Argentinië debet aan.