De Franse president Emmanuel Macron liet zich negatief uit over een 5-jarige verlenging voor de herbicide glyfosaat in de Europese Unie (EU). Hij pleit voor een periode van 3 jaar. Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis laat het land hier vrij in. "De autorisatie van glyfosaat ligt in de handen van ieder individueel lidstaat", zo laat hij weten.
Frankrijk, 1 van de belangrijke landbouwlidstaten, is fervent tegenstander van glyfosaat en stemde meermaals tegen een verlenging van 5 jaar. Door onthouding van Duitsland lukte het om een besluit uit te stellen. Echter, nadat de Duitse landbouwminister Christian Schmidt onverwacht voor het ‘ja-kamp’ koos, stond Frankrijk er alleen voor. Dat is tegen het zere been van president Macron, die glyfosaat nog maximaal 3 jaar wil toestaan.
Lidstaten vrij om te beslissen
"Kiest Emmanuel Macron voor een verlenging voor 3 jaar, dan is dit geheel in lijn met de Europese regelgeving", laat Vytenis Andriukaitis weten. Hij is de Eurocommissaris voor Volksgezondheid. "Het autoriseren van producten met de werkzame stof glyfosaat ligt geheel in handen van ieder individueel lidstaat." De Europese Commissie (EC) beslist alleen over de toekenning van glyfosaat zelf. Voor Frankrijk gaat het in totaal om 700 middelen waar de werkzame stof in zit verwerkt.
Vrijdag 1 december heeft het Franse ministerie van Landbouw en Milieu een rapport over glyfosaat ontvangen, opgesteld door INRA (Institut National de la Recherche Agronomique). Het instituut heeft een plan opgezet voor het uitfaseren van glyfosaat, over een periode van 3 jaar, en het ontwikkelen van alternatieven.
Onderzoek opschalen
"Er is geen snelle oplossing voor het vinden van een vervanger", zegt INRA-voorzitter Philippe Mauguin. “Het antwoord ligt in een combinatie van verschillende aanpakken. Het gaat om plantveredeling, agronomie en een biologische aanpak.” De Franse president heeft gevraagd om onderzoek en ontwikkeling van en naar alternatieven op te schalen. Dit om binnen 3 jaar glyfosaat te kunnen verbieden. Het plan van INRA wordt nu door het Franse ministerie onderzocht. Begin 2018 moet een definitief plan van aanpak gereed zijn.
Glyfosaat is onmisbaar
Franse boeren en agrarische belangenbehartigers vrezen dat de sector op achterstand komt door een verbod en daardoor hun concurrentiepositie verliest. Volgens AGPB, de vereniging voor tarweproducenten, kost een glyfosaatverbod per jaar €900 miljoen extra. Vooral bij de ploegloze grondbewerking is de herbicide onmisbaar. Een verbod op glyfosaat zorgt ervoor dat ‘conserverende landbouw’ minder plaats gaat vinden. Dit betekent minder groenbemesters, meer ploegen en negatieve gevolgen voor het klimaat. Zo oordeelt de agrarische sector.
Volgens hen delft Macron het graf van de sector. Glyfosaat is volgens slechts het topje van de ijsberg. De president heeft het op meer gewasbeschermingsmiddelen gemunt. In november leidde dat al tot protesten op de Champs-Élysées.
Duits initiatief
Ook in Duitsland is de politiek druk met de glyfosaatdiscussie. Andrea Nahles, partijvoorzitter van de SPD, liet maandag 4 december in de Bundestag weten initiatieven te willen ondernemen om glyfosaat toch te verbieden. "Ondernemen we geen actie, dan gaat de biodiversiteit in ons land achteruit. We kunnen de agrarische lobby niet laten beslissen over welke middelen zijn toegestaan. Dat laten we niet gebeuren."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.