Inside: Granen & Grondstof

Wereld graanopbrengst net geen record

29 September 2017 - Redactie Boerenbusiness

De verwachting voor de wereldwijde graanopbrengst is bijgesteld met 19 miljoen ton tot een totaal van 2.069 miljoen ton. Hiermee is de opbrengst de op 1 na hoogste sinds jaren, alleen de opbrengst van afgelopen seizoen was hoger.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bijgestelde productieverwachting is vooral te danken aan Argentinië en de Verenigde Staten (VS), waar waarschijnlijk meer maïs geoogst gaat worden. Daarbij zorgt Rusland voor een hogere productie van onder andere tarwe en gerst.

Een hogere verwachting voor de productie van voer en voedsel maken dat niet alleen de productie van graan stijgt, maar dat ook het wereldwijde verbruik ervan toeneemt. Hierdoor zal de verwachte voorraad voor het eerst in jaren krimpen. De verwachting is dat deze in de loop van het seizoen 2017/2018 zal dalen tot een totaal van bijna 500 miljoen ton, tegenover 525 miljoen ton 1 jaar eerder.

Stijgend verbruik van graan laat voorraden voor het eerst in jaren krimpen

Sojabonen bijna op record
Het rapport bevestigt haar augustusprognose, wat betreft de stijgende productie van sojabonen. De klim naar 348 miljoen ton is bijna een record. Alleen vorig jaar was de productie hoger, met 351 miljoen ton.

Door de enorme vraag dalen echter voor het eerst sinds jaren de voorraden. Vooral China begeeft zich op de kopersmarkt.

Stuwende factoren
Na algemene zwakke prijzen in de maanden ervoor, is de GOI Sub Index voor granen, rijst en oliehoudende zaden in september gestegen met 2%. Dit is het gevolg van verschillende factoren, waaronder een goede exportvraag, logistieke problemen, wisselkoersschommelingen en alles behalve ideaal groeiweer op het zuidelijk halfrond. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden