Agrifirm Plant introduceert voor de oogst van 2017 een nieuwe afzetvorm op de tarwemarkt: het Garantiepluscontract. Telers kunnen de Matif termijnmarkt in Parijs gebruiken om bovenop de garantieprijs een plus te scoren.
Volgens Agrifirm biedt het Garantiepluscontract de mogelijkheid om te profiteren van een hoger prijsniveau op de termijnmarkt in Parijs. Het actuele prijsniveau op het moment van fysiek verkopen geldt als bodem. Ligt de termijnmarktprijs hoger, dan kan hierop worden "geklikt". Het verschil wordt uitbetaald en dat is dan de plus. Voor de prijsbodem moet echter wel een premie worden afgedragen. Naar eigen zeggen is Agrifirm de eerste aanbieder in Nederland die het mogelijk maakt om de termijnmarkt als prijsinstrument te gebruiken.
Premie op plus van termijnmarkt
Naast een mogelijke plus in de verkoopprijs heeft de teler zelf de touwtjes in handen. Volgens het bedrijf is het meicontract van de Matif daar ideaal voor. Na het verkopen van de tarwe, en het afdragen van de premie, worden geen kosten meer geïnd. Bij de granenpool is dat wel het geval. De prijs valt, na het kiezen van je verkoopmoment, nooit meer lager uit.
Het termijnmarktcontract kent een fysieke leverplicht. Handelen zonder zelf te telen, is er dus niet bij. Voorafgaand aan de oogst wordt een prijsafspraak gemaakt voor de levering van de tarwe. Tegelijkertijd wordt het termijnleveringscontract gesloten. Tijdens en na de oogst kan eveneens het contract, gecombineerd met een dagprijsafspraak, worden aangegaan.
Tot 28 april verhandelen
Het Garantiepluscontract is vooralsnog alleen voor tarwe beschikbaar. Maximaal 100 procent van het volume kan worden gecontracteerd in eenheden van 50 ton. Op de levering gelden de standaard voorwaarden en condities die Agrifirm Plant normaal gesproken hanteert voor tarwe.
Nadat de tarwe voor dagprijs aan Agrifirm is verkocht, treedt de termijnmarkt in werking. Tot 28 april 2018 heb je de tijd om de plus, die de termijnmarkt mogelijk creëert, te verzilveren. Dit is vergelijkbaar met een aardappelklikcontract. Daalt de termijnmarkt beneden de verkoopprijs, dan heeft dit geen consequenties. Je hebt immers de bodem al vastgesteld bij de daghandel.
Variabele premie
De premie die je betaald voor de prijsbodem is variabel en afhankelijk van het prijsniveau. In het rekenvoorbeeld bedraagt dit 12,50 euro per ton bij een verkoopprijs van 160 euro per ton. Die kosten worden direct in mindering gebracht bij de verkoop. Stond de Matif op het moment van verkopen op 170 euro, dan is het zaak uit te stappen wanneer dit minimaal 182,50 euro is. Anders kan men de premie niet meer terugverdienen (in dit rekenvoorbeeld). Alles erboven vormt de plus die het contract genereert.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874347/tarweteler-kan-scoren-met-termijnmarkt][/url]
tja, je moet iets doen om weer in het nieuws te komen.Dit is een reactie op dit artikel:
Maar leg mij es uit: in het Noorden kan ik nu ruim boven € 175,- per ton beuren, terwijl de termijnmarkt op ongeveer 170 staat. En dan wil die cooperatie ook nog een premie hebben. Haha!!
U snapt het al, ik red me wel met de verkoop. Heb nog 200 ton liggen voor de liefhebber.