In 2025 moet de helft van alle soja in Europa bestaan uit lokaal geproduceerd product. Die ambitie spreekt Donau Soja-voorzitter Matthias Krön uit. In vier jaar tijd groeide het volume met bijna driekwart. Om verdere groei te bewerkstelligen spreekt de organisatie zich uit tegen glyfosaat.
Donau Soja is een non-profit organisatie die de belangen van sojaproducerende landen in de Donau regio behartigt. In totaal heeft het 230 leden door heel Europa. Speerpunt is het produceren van GMO-vrije soja voor menselijke consumptie en veevoer. In 2015 werd in heel Europa 6,5 miljoen ton soja geproduceerd, inclusief de Oekraïne. Een stijging van 71 procent ten opzichte van 2012. Donau Soja hoopt de productie tot 20,5 miljoen ton te laten groeien in 2025. Dat staat nog steeds in schril contrast met bijvoorbeeld de 100 miljoen ton die Brazilië produceert.
‘Wanneer we de opbrengsten kunnen verhogen, het gewas in meer bouwplannen introduceren en de vraag blijvend zien toenemen verwacht ik dat die doelstelling kan worden behaald’, meent voorzitter Matthias Krön. ‘Europa is dan voor 50 procent zelfvoorzienend in plaats van de 5,7 procent op dit moment.’
Nu wordt jaarlijks 40 miljoen ton sojabonen en sojameel geïmporteerd, uit een wereldproductie van 319 miljoen ton. 85 procent van alle geïmporteerde sojabonen zijn genetisch gemodificeerd. Het gaat dan bijna altijd om zogenaamde ‘Roundup Ready’ rassen. Donau Soja wil het gebruik van GMO-soja in Europa zoveel mogelijk terugdringen.
De organisatie spreekt zich verder uit door het gebruik van glyfosaat te verbieden voor aangesloten telers. Het gaat alleen om het doodspuiten voor de oogst, tijdens de afrijping. Daarmee hoopt het de kans op residuen te verkleinen. Aanleiding hiervoor is de steeds kritischere houding binnen Europa en verschillende onderzoeksuitkomsten. De vraag is echter in hoeverre glyfosaat al werd gebruikt. Een zogenaamde ‘pre-harvest bespuiting’ – voor granen - is in Duitsland o.a al langer verboden. Een sigaar uit eigen doos dus. Het geeft echter wel een signaal af die andere grote (voer)bedrijven kunnen gaan volgen, voor zover dat mogelijk is.
Afgelopen jaar werd 120.000 ton gecertificeerde GMO-vrije Donau Soja geproduceerd door de leden. Een stijging van 43 procent ten opzichte van 2014. Dat heeft veel te maken met het nieuwe GLB, waarbij akkerbouwers op zoek moeten naar vergroeningsmaatregelen. De meeste Donau soja wordt in Centraal Europa afgezet als veevoer.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10868863/Europese-sojagigant-eist-beperking-glyfosaat-gebruik]Europese sojagigant eist beperking glyfosaat gebruik[/url]
Bovenstaande artikel sluit mooi aan bij mijn artikel 'Uitdagingen en kansen voor agrarische sector in nieuwe wereldwijde trend ggo-vrij voedsel'. Zie (open URL): bit.ly/1PZy0rf