Oosten zwaarst getroffen

Wintergerst schetst beeld voor Duitse graanoogst

15 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Sinds eind juni zijn akkerbouwers in Duitsland begonnen met de oogst van wintergerst. Dit gewas schetst voor het eerst een beeld van wat komen gaat. Vooral in het noorden, oosten en het westen - tegen Nederland aan - heeft last van droogte gehad. In sommige deelstaten viel al sinds april bijna geen regen meer. Hoe groot de schade daadwerkelijk zal de komende weken blijken.

De opbrengsten in Saksen liggen met 20 tot 40 procent lager

Deelstaat Saksen is een van de droogste gebieden in Duitsland. De oogst is daar in juni al begonnen. Op lichte percelen brandde de gerst gewoon dood. Bauernverband Saksen schat in dat de opbrengsten op percelen met lichte grond tussen de 20 en 40 procent lager liggen dan gemiddeld. Op de zwaardere gronden is dat 20 procent.

Het gaat niet alleen om graan, maar ook om maïs, suikerbieten en aardappelen. De oogst van koolzaad moet nog goed beginnen, waardoor daar nog niet veel over gezegd kan worden. De huidige situatie laat veel verschillen zien. De kwaliteit van de geoogste gerst is over het algemeen wel goed.

In Saksen-Anhalt wordt ook een veel lagere opbrengst verwacht. De laatste drie maanden viel slechts dertig procent van de gemiddelde hoeveelheid regen. In bepaald regio’s is dat nog minder. Daarnaast had de staat met extreem hoge temperaturen te maken, die ook deze week het land weer treffen. Zelfs gewassen op de beste gronden tonen nu stress als gevolg van een vochttekort. Naar verwachting heeft ook de graankwaliteit en korrelgrootte te lijden. De koolzaadopbrengst wordt op tweederde van het langjarig gemiddelde geschat.

Hessen is eveneens een zeer droge staat. Daar viel sinds eind februari gemiddeld 135 millimeter regen. 55 procent van het langjarig gemiddelde. Daarom wordt een minderopbrengst van dertig procent ingeschat. Echter, wat regen in juni heeft de wintertarwe wel geholpen. Naast de akkerbouwgewassen staan ook de snijmaïs en grasland er slecht bij. Dat geldt ook voor de suikerbieten, maar hopelijk maakt de herfst nog veel goed.

Het zuiden van Duitsland is het enige gebied dat regelmatig regen ontving. Op sommige plaatsen zelfs extreme neerslag. Ook nu zorgt regen ervoor dat de oogst niet wil vlotten. Het grensgebied met Nederland is eveneens droog maar, de opbrengsten liggen er naar verwachting niet veel lager dan gemiddeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Agria 15 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10864779/Wintergerst-schetst-beeld-voor-Duitse-graanoogst]Wintergerst schetst beeld voor Duitse graanoogst[/url]
Dit geldt dus ook voor de aardappeloogst.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden