In 2017 operatief

Opzoek naar sensor voor mycotoxinen

15 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Mycotoxinen in granen als tarwe, maïs en gerst zorgen er jaarlijks voor dat veel van deze producten wereldwijd niet langer geschikt zijn voor consumptie door mens en dier. De schade loopt in de honderden miljoenen, zo wordt geschat. Een sensor, die gemakkelijk en snel deze gifstoffen op kan sporen moet de problemen indammen. Om zo’n sensor te ontwikkelen is het project Mycohunt gestart, met fondsen vanuit de EU.

Ongeveer 25 procent van alle graangewassen - bestemt voor consumptie – bevatten naar schatting mycotoxinen. Door een sensor te ontwikkelen, die mycotoxinen kan ruiken, zijn gevaarlijke partijen eerder op te sporen. Naar verwachting is er zo’n twee jaar ontwikkelingstijd voor nodig om die sensor te bouwen.

Mycotoxinen worden geproduceerd door schimmels. Die nestelen zich tijdens de bloeiperiode in gezonde graangewassen als tarwe, gerst, haver en maïs. Ze zijn schadelijk voor mens en dier en kunnen, in het ergste geval, voor permanente schade aan je lijf zorgen. Cijfers, over de mate van besmetting wereldwijd, zijn niet bekend. In 1998 zorgde een epidemie in Hongarije er echter voor dat voor 100 miljoen euro aan tarwe verloren ging als gevolg van een mycotoxinen besmetting. België waarschuwde eind vorig jaar voor een verhoogde concentratie van deze gifstof.

Om de ontwikkeling van een sensor te bespoedigen start de EU het Mycohunt programma. Deze biosensor is speciaal gericht op het opsporen van DON (deoxynivalenol) in tarwe. Dit is de meest voorkomende mycotoxine in graangewassen. Daar wordt al op getest maar; die test duurt lang, wordt niet op locatie uitgevoerd en moet handmatig worden uitgevoerd. De kans op fouten is daardoor groter. De Mycohunt sensor gaat het tarwestof automatisch testen op de combine, of wanneer het wordt opgeslagen. Zo is men niet langer afhankelijk van monsters. Ook verwerkende fabrikanten kunnen sensoren in hun fabriek instaleren ter controle.

De ontdekking dat het niveau mycotoxinen goed te meten is met behulp van stof is afkomstig uit Hongarije. Zo’n test duurt 20 tot 30 minuten, terwijl de traditionele methode dagen vergt. In Hongarije wordt momenteel een prototype van de sensor getest. Uiteindelijk moet het systeem, in meerdere talen, voor het grote publiek beschikbaar worden. Dan kunnen telers of handelaren ze gaan gebruiken in de praktijk. Voor we zover zijn is het  2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden