Aangeboden door ENGIE

Aardappelen drogen zonder kwaliteitsverlies

11 September 2018

Condensdrogen is een veelbelovende techniek om de aardappelen buitenluchtonafhankelijk te drogen en bewaren. In dit eerste deel van een tweeluik legt projectleider Marcel Bennink van ENGIE Refrigeration uit hoe akkerbouwers hun aardappelen hiermee 2 keer zo snel kunnen drogen.

Lange tijd was de agrarische sector afhankelijk van de buitenlucht om gewassen te drogen en koelen, maar de condities zijn vrijwel nooit optimaal. Bennink: "Vochtige buitenlucht vraagt om compensatie door verwarming met gaskachels. Echter, bij de verbranding van 1 kilo gas komt 1,6 liter vocht vrij. En dat heeft de aardappel juist niet nodig. Om de ruimte vervolgens te ontvochtigen, gebruiken akkerbouwers opnieuw oncontroleerbare (buiten)lucht. Een vicieuze cirkel, wat de kwaliteit van de aardappelen niet ten goede komt."

In de toekomst zullen we (door de klimaatverandering) vaker te maken krijgen met onvoorspelbare weersomstandigheden. Wisselingen in temperatuur en CO2 kunnen de aardappelen aantasten en zorgen voor indroging. Ook de kans op rotnesten, drukplekken en schilafval wordt groter. Producten overwinterd krijgen zonder in te boeten aan kwaliteit wordt dus een steeds grotere uitdaging.

Stabiele condities
Omdat buitenlucht de kans op een gecontroleerd droogproces vergooit, ontwierp ENGIE een systeem dat buitenluchtonafhankelijk kan drogen en bewaren. Bennink: "Het condens-droogsysteem biedt optimale condities, zonder dat telers afhankelijk zijn van de buitenlucht. Het is in feite een koude- en warmteinstallatie in 1 die buitenlucht en gaskachels overbodig maakt."

Bennink vervolgt: "De installatie onttrekt vocht uit de lucht middels condensatie en voert dit via een afvoerbuis direct af naar buiten. Daardoor drogen de aardappelen gecontroleerd en vanaf de eerste minuut, ongeacht hoe de producten van het land komen. Het drogen gaat gegarandeerd 24 uur per dag door en 2 keer zo snel als voorheen.”

Wondhelen ook tweemaal zo snel
Bij conventionele installaties bepalen de condities van de buitenlucht ook hoe het wondhelen vordert. "Gemiddeld duurt dat 10 dagen. Maar omdat de condities van dag tot dag verschillen (soms van uur tot uur) maakt dat het proces onbeheersbaar en onbetrouwbaar. Met condensdrogen past de computer de condities aan op wat de aardappel nodig heeft."

De kwaliteit blijft hiermee behouden

Door het bovenstaande is wondheling na 5 tot 7 dagen gerealiseerd. "Dat verspert de weg voor ziekten en beperkt het gewichtsverlies. De stabiele temperatuur in de ruimte zorgt ervoor dat de producten op temperatuur blijven, ook tijdens het bewaarproces. Daarmee blijft de kwaliteit behouden", vertelt Bennink.

Meer opbrengst
ENGIE Refrigeration bouwde voor Eugene Borgmann, akkerbouwer in het Duitse Bottrop, een nieuwe bewaarloods die in zijn geheel mechanisch wordt gekoeld. De computer meet voortdurend de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de loods en past de koelcapaciteit tijdens het drogen en bewaren automatisch aan op de koelvraag.

Borgmann: "Mijn aardappelen blijven op kwaliteit en rotnesten zijn verleden tijd. In 6 maanden tijd hebben we 10% minder indroging gehad en 30% meer aardappelen kunnen verhandelen. De aardappelen blijven knapperig, zelfs na een halfjaar. Als we met buitenlucht hadden gekoeld, dan waren ze inmiddels zacht geworden. Tegenwoordig zijn ook de laatste aardappelen nog steeds goed, waardoor ze meer opbrengen dan vroeger."

Bruikbaar voor diverse producten
Het condens-droogsysteem is ook bruikbaar voor het drogen en bewaren van uien en bloembollen. Akkerbouwers met een gecombineerde teelt van bijvoorbeeld uien en aardappelen kunnen het inzetten voor beide gewassen. Akkerbouwer Roger Custers gebruikt het systeem voor het drogen en bewaren van zijn biologische uien. "De condensdroger brengt de lucht in de loods onder het condensatiepunt."

Daardoor drogen de uien 2 keer zo snel. "Hiermee heb ik controle. Ongeacht hoe de uien van het land komen, binnen enkele dagen is het halsje droog. Ook kan ik de uien tijdens de bewaarperiode blijven (na)drogen bij een lage producttemperatuur. Voorheen moest ik de cellen onnodig op te hoge temperatuur houden om de uien te kunnen drogen met buitenlucht. Niet bevorderlijk voor de houdbaarheid en mijn energierekening. Nu is dat verleden tijd", aldus Custers.

www.koudetechniek.engie-services.nl/

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden