Special Gewastour week 31

Percelen Gewastour tonen verschil van 44 ton

3 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn - 11 reacties

Uit de eerste proefrooiingen op de percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour blijkt dat de opbrengsten erg wisselend zijn. Het verschil tussen het perceel met de hoogste en laagste opbrengst is maar liefst 44 ton.

De percelen, die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour, staan er nog redelijk goed op (relatief gezien). Het gaat dan ook om percelen waarop veel beregend is (zoals de percelen in Hank en Spijk). Op het perceel in Hank zit er momenteel zo'n 52 ton per hectare onder de planten, terwijl dat in Spijk 44,7 ton per hectare. Op beide percelen is 5 keer beregend.

Zuidwesten
In het zuidwesten van het land liggen de opbrengsten gemiddeld gezien het laagst. In Zeeland (Scharendijke) kon niet beregend worden. Dat is ook terug te zien in de proefrooiing, want er werd hier slechts 23 ton per hectare geoogst. In Fijnaart werd 34,3 ton per hectare onder de planten vandaan gehaald (hier is 3 keer beregend).

Ook op het perceel in de Johannes Kerkhovenpolder zijn de gevolgen van de droogte goed zichtbaar. Op dit perceel is deze week voor het eerst beregend. Er zit zo'n 30,3 ton per hectare onder de planten.

Zuidoosten
Op het perceel in Bocholtz staan de aardappelen er redelijk goed bij. Er is hier 3 keer beregend en er zit zo'n 43,3 ton per hectare onder de planten. Op het perceel in Escharen (zandgrond) is 6 keer beregend. Voorlopig resulteert dat in een opbrengst van 48,3 ton per hectare.

Op het perceel in Marknesse is verreweg de grootste opbrengst gemeten. Op dat perceel zat namelijk 67 ton onder de planten. De aardappelen zijn vroeg gepoot en toonden het gehele seizoen al een voorsprong op de andere percelen. Er is op dit perceel 4 keer beregend.

Op het perceel in Middenmeer kwam de opbrengst per hectare uit op 54,5 ton. Op dit perceel toont de niet-kerende grondbewerking nu betere opbrengsten. Op het perceel is 3 keer 15 millimeter beregend. Op het perceel in Biddinghuizen is een opbrengst van 44,7 ton per hectare gerooid.

(Tekst gaat verder onder de tabel)

Perceel Ton per hectare
Marknesse 67
Middenmeer 54,3
Hank 52
Escharen 48,3
Spijk 44,7
Biddinghuizen 44,7
Bocholtz 43,3
Fijnaart 34,3
Johannes Kerkhovepolder 30,3
Scharendijke 23
Gemiddelde 44,2

Gemiddelde opbrengst
De gemiddelde opbrengst over de percelen komt tot en met week 31 uit op 44,2 ton per hectare. Vergelijken we dit met proefrooiingen van diverse handelshuizen en fritesverwerkers (op basis van het 5-jarig gemiddelde), dan ligt deze proefrooiing daar 10% onder.

Hierbij moet wel aangetekend worden dat bijna alle percelen die meedoen aan de Gewastour op kleigrond liggen. Daarmee wordt duidelijk een ander beeld geschept dan wat landelijk te zien is op lichtere gronden. De hectareopbrengsten pakken daar momenteel namelijk duidelijk lager uit.

Wel of niet beregend
Ook het feit of er wel/niet beregend kon worden, heeft een impact. Dat is duidelijk terug te zien in Scharendijke. Van de 10 percelen zijn er 9 die beregend kunnen worden. Landelijk ligt het percentage van de percelen die beregend worden rond de 50%. Daarmee zal het landelijke beeld (wat betreft de hectareopbrengst) beduidend afwijken van deze proefrooiingen.

* Deze proefrooiingen zijn in week 31 gedaan en gaan enkel over het ras Innovator.Een overzicht van de gewassen op de percelen die meedoen aan de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

De rek is eruit bij Belgische aardappeltelers

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Nieuws Aardappelen

De proefrooicijfers zetten je op het verkeerde been

Nieuws Aardappelen

NEPG: recordoogst aan aardappelen in EU-4

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden