Het is niet altijd in 1 oogopslag te zien wanneer er sprake is van een achterblijvend gewas door aaltjesschade of ondergrondverdichting. En vaak lukt het ook niet om vanuit de trekker of met de voeten op de grond strooi- of spuitfouten te constateren. Een satelliet of drone ziet het gehele perceel vanuit een ander gezichtspunt. Iedere werkwijze heeft z’n sterke kanten, maar ook zijn beperkingen.
De mogelijkheden om iedere plant in kaart te brengen zijn verder doorontwikkeld. Ook worden satellietbeelden steeds vaker (gratis) beschikbaar gesteld en worden deze steeds nauwkeuriger. Het komt daarnaast niet vaak meer voor dat u weken geen beelden ontvangt, wegens bewolking. Ook worden er steeds meer actuele gewaskaarten geproduceerd; zeker nu dronebeelden (zoals eBee-gewaskaarten) gemeengoed zijn geworden en gewasbeelden digitaal gearchiveerd zijn via de Akkerweb-app Satelliet.
Elk perceel heeft zijn eigen geschiedenis en eigenschappen. Agrifirm interpreteert en bekijkt al jaren diverse soorten bodem-, gewas- en opbrengstkaarten. Binnen de verschillende studiegroepen worden diverse informatiebronnen geanalyseerd, om zodoende de oorzaken van de gewas- en opbrengstverschillen te achterhalen. Data-analyse is nodig om patronen te ontdekken en met de uitkomsten kan een teler bijsturen en betere teeltmaatregelen nemen.
Daarbij hebben telers via de Akkerweb-app NBS, kennis en ervaring opgedaan met variabel poten, loofdoding, toepassen van granulaat, bodemherbiciden, strooien van compost en/of stikstof bijbemesten. Hierdoor is bij een aantal telers het nieuwe werken, oftewel handelingen die op het bedrijf eenvoudig plaatsspecifiek kunnen worden uitgevoerd, nu een standaard manier van werken geworden.
Resolutie en precisie
Het doel van de teler bepaalt de precisie en beeldresoluties. Als een teler variabel wil bemesten, maar binnen zijn werkbreedte niet kan variëren, dan kan een grover beeld voldoende zijn. Hoe plaatsspecifieker hij kan werken, hoe meer een beeld of gewaskaart met een hoge resolutie en veel details gewenst is. Met de eBee kunnen de planten afzonderlijk in kaart gebracht worden. De resolutie, mede afhankelijk van de vlieghoogte, loopt van 5 tot 15 centimeter pixels. De eBee kan dus heel nauwkeurig elke plant in kaart brengen.
De satellietbeelden kunnen behoorlijk verschillen in resolutie: Formosat-2 heeft een resolutie van 2 meter en DMC-2 heeft een resolutie van 25 meter. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de aanschafsprijs. Daarbij geldt ook vaak dat de frequentie aan beelden lager is. Gewaskaarten verkregen door satellietbeelden zijn ook gratis te bekijken via akkerweb.nl.
Een gewassensor op de machine kan daarnaast ook een keus zijn: 'on the go' meten en acteren. De meest gedetailleerde (drone)beelden resulteren bij de teler vaak in een feest van herkenning, maar levert ook vaak nieuwe inzichten op. Het effect van een oude weide kan tientallen jaren later nog steeds gevolgen hebben voor het gewas. Met dronebeelden kan het perceel scherp in kaart gebracht worden.
Aan de slag
Een gewaskaart is een momentopname. Daarom blijft het onmisbaar om ook echt in het perceel te kijken. Zo kan blijken dat een plek met veel biomassa op de kaart een grote onkruidhaard is. Als men gaat speuren naar de oorzaak (van een plek die op de kaart een lage, gemiddelde en/of hoge biomassawaarde geeft), dan zullen vaak ook aanvullende onderzoeken en/of metingen nodig zijn.
Het gewas toont onder meer ook de bodemvariatie en vochtbeschikbaarheid. De specialisten van Agrifirm kunnen meekijken en adviseren in vervolgstappen. Een goede start van het gewas is de basis voor een goede opbrengst.
Precisielandbouwtechniek + teeltkennis + precies boer zijn = een uitstekende basis voor een optimale opbrengst.De e-Bee gewaskaart Ci-Red van 20 juni 2018.Het satellietbeeld van de NDVI van 25 juni 2018.