Special Gewastour week 27

Juni was droger, maar minder warm dan in 2017

6 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De maand juni was erg droog. Zo droog zelfs dat de maand juni de boeken ingaat als een van de droogste junimaanden sinds 1906. Ook de temperatuur lag afgelopen maand hoger dan normaal. Hoe is de situatie in de percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour?

De gemiddelde temperatuur kwam over juni uit op 17,5 graden Celsius. Doorgaans is dat 15,6 graden Celsius. Echter, vorig jaar juni was het gemiddeld nog warmer (18 graden Celsius). Daarbij moet wel gemeld worden dat de gemiddelde neerslag toen uitkwam op 62 millimeter, waar dat dit jaar in juni slechts 29 millimeter is. Vorig jaar was het dus iets warmer, maar viel er ook meer dan 2 keer zoveel regen.

Wel of niet beregenen?
Er zijn 3 percelen waarop niet meer dan 15 millimeter regen viel. Op het perceel in Groningen viel de meeste neerslag. In Marknesse, Biddinghuizen, Hank en Escharen is ondertussen al meerdere keren beregend, terwijl op de percelen in Fijnaart en Spijk deze week voor het eerst werd beregend.

De percelen in de Johannes Kerkhovenpolder, Middenmeer, Scharendijke, Hank en Bocholtz zijn daarentegen nog helemaal niet beregend. De reden hiervoor is veelal brak grondwater. Het is niet vreemd dat er in Bocholtz nog niet is beregend, want daar viel begin juni nog 23,4 millimeter regen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De neerslaghoeveelheden in juni op percelen van de Gewastour, inclusief beregenen.

Temperatuur
De maand juni eindigde tevens warm. Op alle percelen werden temperaturen van boven de 25 graden Celsius gemeten. Er was rond 6 en 7 juni een kleine piek, toen werd op 8 van de 10 percelen een temperatuur van boven de 25 graden Celsius gemeten.

In het zuiden van het land lag de temperatuur vaak het hoogst. Op de percelen in Fijnaart, Hank, Escharen en Bochtolz was de temperatuur meer dan 7 dagen boven de 25 graden Celsius. In Middenmeer en Scharendijke was het slechts 2 tot 3 dagen boven de 25 graden Celsius.

Neerslagtekort
Als gevolg van het neerslagtekort en de hoge temperaturen is de grond behoorlijk droog. Diverse gebieden in Twente (in de Achterhoek) zijn het zwaarst getroffen. Hier is het neerslagtekort inmiddels opgelopen tot boven de 180 millimeter. In delen van Limburg en Noord-Brabant is de situatie ook erg, waardoor een beregeningsverbod is ingesteld.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden