De National Farmers Union (NFU), Britse belangenbehartiger voor boeren, spreekt van een catastrofe als er daadwerkelijk een 'no-deal brexit' wordt doorgevoerd. Het betekent namelijk dat alle producten van Britse afkomst door de Europese Unie (EU) gecertificeerd moeten zijn voordat ze geëxporteerd kunnen worden.
Het certificeren van de producten duurt volgens de boerenbond minstens een half jaar. "Al die tijd hebben we feitelijk een handelsembargo voor de EU. Daarna zal de EU importheffingen invoeren op Britse producten, waar wij nooit tegen kunnen concurreren", aldus de NFU tegen Vilt.
May moet duidelijkheid verschaffen
De Britse premier Theresa May moet duidelijkheid verschaffen over waar zijn met de brexit naartoe wil. May heeft in eerste instantie laten weten dat ze vast wil houden aan het plan om wederzijdse normen en eisen te erkennen; en dus tegelijkertijd de vrije markt in stand te houden. Echter, dat wordt door zowel veel van de partijgenoten als de partij in Brussel van de hand gedaan. Een 'no-deal brexit' lijkt dus aanstaande.
- NFU
De NFU heeft aangegeven haar hart vast te houden. De bond rekende uit dat meer dan 6.000 Britse vleesbedrijven 1 voor 1 gecertificeerd moeten worden. Dat geldt ook voor exporterende aardappelverwerkers, zuivelbedrijven en/of de graanhandel. "Dit zal ons kapitalen gaan kosten." Volgens de belangenbehartiger zullen de problemen andersom net zo groot zijn. "De Britten moeten zelf namelijk ook alles wat uit de EU komt van 'stempels' voorzien."
Regering maakt zich ook zorgen
De Britse regering begint zich ondertussen ook zorgen te maken. Zo heeft May in week 39 een staatssecretaris benoemd die ervoor moet zorgen dat de voedselvoorziening zo weinig mogelijk verstoord wordt. Eerder werd al gewaarschuwd voor dreigende tekorten, omdat de import, waar Groot-Brittannië afhankelijk van is, oponthoud gaat ondervinden.
"Dat aspect van de brexit krijgt veel aandacht", zo zegt de NFU tegen Vilt. "Maar, onze eigen boeren worden over het hoofd gezien. De export van lamsvlees naar Frankrijk is van belang voor onze schapenhouders en de zuivelsector exporteert steeds meer kaas naar de EU. Dat dreigen we kwijt te raken. Dat zou een ware ramp zijn."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.