Komende zondag zijn er verkiezingen in de Spaanse regio Andalusië. De regio ligt in het zuiden van Spanje met Sevilla als hoofdstad. Normaliter zijn verkiezingen in andere landen niet bijzonder interessant voor Nederland, tenzij het Amerikaanse of Duitse verkiezingen zijn natuurlijk. Toch zijn deze regionale verkiezingen in Spanje zeer interessant, ook voor Nederland en voor de landbouwexporteur in het bijzonder. Waarom?
In mei dit jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Spanje en in november kiezen de inwoners van het land hun Tweede Kamer. Die Spaanse verkiezingen zijn van groot belang voor de waarde van de euro.
De euro is de afgelopen maanden behoorlijk in waarde gezakt door de verkiezingsuitslag in Griekenland, waar een partij, de Syriza, aan de macht gekomen is die de afspraken met de eurolanden wil opzeggen. Dat leidde tot oplopende spanningen in de muntunie wat de euro aanmerkelijk verzwakt heeft.
Er werd en wordt zelfs hevig gespeculeerd over de vraag of Griekenland in de euro zal blijven. Hoewel Griekenland een klein euroland is, de Griekse economie is goed voor iets meer dan 2 procent van de totale economie van de eurozone, zijn de gevolgen op bijvoorbeeld de waarde van de euro spectaculair te noemen. De gevolgen van een soortgelijke discussie over Spanje, goed voor bijna 12 procent van de eurozone-eonomie, zouden vele malen groter zijn.
Die soortgelijke discussie alleen in plaats van Griekenland met Spanje in de hoofdrol zal er komen als eind dit jaar ook in Spanje een Syriza-achtige partij (in Spanje is dat de Prodemos) een goede score behaalt. De polls suggereren dat die partij inderdaad erg goed zal scoren in november.
De beste polls zijn echter de verkiezingen zelf. Vandaar dat de stembusgang aanstaande zondag, ook al gaat het om een regionale verkiezing, belangrijk is. De uitslag van zondag in Andalusië kan namelijk veel zeggen over hoe de Spanjaarden later in het jaar landelijk zullen stemmen.
In Andalusië, de grootste Spaanse provincie en de provincie waar de werkloosheid hoger is dan in Griekenland, zijn de socialisten al ruim 30 jaar aan de macht. Analisten verwachten dat die partij ook nu de meeste stemmen zal krijgen, maar dat ze niet meer de absolute meerderheid zal hebben in de regio. Prodemos lijkt een van de grootste partijen te worden en kan misschien zelfs mee gaan regeren in Andalusië.
Hoewel het dé vraag is hoeveel stemmen Prodemos zal krijgen bij de landelijke verkiezingen in november, lijkt het zo goed als zeker dat ook in Spanje het politieke landschap behoorlijk zal versplinteren, met heel veel partijen in de Spaanse Tweede Kamer. Sommigen verwachten met meest versplinterde parlement te zien sinds Spanje democratie invoerde in 1978.
Politieke instabiliteit in Spanje, met een Syriza-achtige partij in de nieuwe regering, kan tot veel meer spanningen in de eurozone leiden dan wat we de afgelopen weken en maanden hebben gezien na de Griekse verkiezingen. EUR/USD kan dan heel makkelijk verder zakken en behoorlijk onder 1,00 noteren. Dat op zij beurt zou iets zijn wat de export van landbouwproducten uit de eurolanden uiteraard behoorlijk zou helpen dit en volgend jaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.