Een vegetarische worst, gehaktbal of schnitzel, tegenstrijdiger kan het eigenlijk niet. En toch liggen deze producten soms letterlijk voor het oprapen en met een beetje pech bestaat de kans dat je ‘per ongeluk’ met een paprikaburger thuiskomt, terwijl je eigenlijk zin hebt in een gewone hamburger. Ook in Nederland zijn er groenteboeren die zich als slager voordoen, maar helemaal geen slager zijn en dat brengt verwarring.
Een vegetariër is iemand die geen vlees eet. Klip en klaar, daar kunnen geen misverstanden over bestaan. Vegetariërs komen overigens niet van een andere planeet, dus als iemand bewust kiest om geen vlees te eten, dan is dat een prima keuze, die te accepteren is. De originele definitie van slager is letterlijk beenhouwer of vleeshouwer, oftewel iemand die vlees verwerkt en verkoopt. Ook daar kan een ieder persoon een helder beeld bij vormen. Worst is volgens de ‘van Dale’ een rolletje dat bestaat uit stukjes vlees met een vlies eromheen en ook daar kan geen twijfel over bestaan. Tot voorkort althans.
Steeds meer vegetarische initiatieven proberen namelijk mee te liften op het succes van het traditionele slagersvak met ambachtelijke producten zoals worst en hamburgers. Door dergelijke woorden als vegetarisch en slager aan elkaar te verbinden, probeert men vlees te verkopen wat helemaal geen vlees is. Het zou verboden moeten worden hoor ik u denken, want het is helemaal geen vlees en daarom dus fake en misleidend.
In Duitsland is men inmiddels klaar met deze misleidende productaanduidingen, althans het CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. Een stabiele en traditionele burgerpartij met ‘boerenverstand’ die de maatschappij op een nuchtere manier probeert te besturen. Een vegetarische worst klinkt namelijk als een halve waarheid, en een halve waarheid is nog altijd erger dan een hele leugen. De kans dat een niet vegetariër een paprikaburger koopt, is overigens vele malen groter dan een vegetariër die een hamburger koopt. Want die letten wel op.
Wie zwengelt in Nederland de maatschappelijke discussie aan? Want volgens het Nederlands wetboek komt de vegetarische slager er prima vanaf, terwijl het zo verwarrend is als maar kan. Tsja, of het zijn de mazen in de wet, maar dat verwacht ik niet. Ergens - ver terug in de keten - is het zelfs een vorm van oneerlijke concurrentie tussen bijvoorbeeld varkenshouders en paprikatelers, volgens het wetboek althans. Niet volgens de intentie van de teler.
Kijk als een vegetarische slager dan toch per se het woordje vlees wil gebruiken, is dat prima mogelijk. Wat te denken van ‘vleesch noch visch slagerij’ Korteweg uit Den Haag. Het klinkt nog ambachtelijk ook. Dan zijn alle misverstanden de wereld uit en is iedereen blij.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10872007/Wie-stopt-de-vegetarische-slager?]Wie stopt de vegetarische slager?[/url]