Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Het was groot nieuws in verschillende kranten: in Denemarken kun je een hypotheeklening met een negatieve rente krijgen! Ofwel: een Deen leent geld van zijn bank om een huis te kopen en krijgt geld toe. Onlangs was er ook een bericht dat het mogelijk is in Spanje 100.000 euro te lenen en na 30 jaar 98.000 terug te betalen dankzij een negatieve rente. Dan is het logisch dat velen in Nederland zich afvragen of dat ook bij ons kan. De eerste mails met die vraag zijn al gesignaleerd in mijn inbox.
Spanje en Nederland verschillen op minstens één punt enorm als we het over geld lenen voor het kopen van een huis hebben. Van oudsher lenen Spanjaarden het liefst tegen een variabele rente; de Nederlander kiest doorgaans juist voor een vaste rente. Dit is niet zomaar ontstaan.
In het pre-euro tijdperk behoorden de Nederlandse langetermijnrentes, en daarmee ook de vaste rentes op een hypotheeklening, tot de laagste van Europa. In Spanje waren die juist torenhoog, veel hoger dan de officiële rente van de Spaanse centrale bank. Omdat de variabele rentes sterk afhangen van de officiële rentes van de centrale banken, was geld lenen tegen een variabele rente voor Spanjaarden veel goedkoper dan kiezen voor een vaste rente. (waarom de Nederlandse lange rente tot de laagste van Europa behoorde en die van Spanje juist zeer hoog was in het pre-euro tijdperk heeft te maken met de verschillende historie op het gebied van het rentebeleid van de centrale banken in beide landen). Dit betekent dat tegenwoordig veel meer mensen in Spanje hun hypotheekrente zien dalen dan in Nederland.
Het bericht uit Denemarken dat sommige klanten maandelijks geld bijgeschreven krijgen is overigens slechts deels waar. Ja, sommige Denen die een hypotheeklening hebben krijgen maandelijks geld toe. Maar een vetpot is het niet, het gaat hooguit om enkele euro’s per maand. Bovendien: doordat er kosten gemoeid zijn met elke lening betalen die Denen per saldo elke maand toch een bedrag aan hun bank.
Het is zeker niet zo dat alle Denen met een hypotheek of ook maar een groot deel van die groep, negatieve rente op hun lening hebben. Om te beginnen heeft slechts één bank – waarschijnlijk om marktaandeel te proberen te veroveren – ervoor gekozen klanten negatieve rente door te berekenen. In de tweede plaats is het zo dat steeds meer banken in Denemarken de voorwaarden aanpassen zodat de hypotheekrente nooit onder 0 procent kan zakken.
En hoe zit het met Nederland? Zoals gezegd hebben in ons land zeer veel huiseigenaren een hypotheeklening met een vaste rente, dus voor hen is er niet eens in theorie een kans op negatieve rente. En die Nederlandse huiseigenaren die wél een hypotheeklening met een variabele rente hebben, hebben te maken met allerlei opslagen op de basisrente, namelijk het EURIBOR-tarief. Die opslagen zijn in Nederland zodanig hoog, dat de effectieve rente zelfs bij een negatieve EURIBOR nog steeds boven 0 procent ligt.
En dat gaat ook niet veranderen. De afgelopen jaren hebben de Nederlandse banken hun voorwaarden aangepast in de zin dat de daling van de EURIBOR-rentes doorgegeven wordt aan de klant totdat de EURIBOR onder de 0 procentgrens zakt (ook wel de zero rate clausule geheten). Die rente kan daarna dalen wat die wil, de bank stelt de EURIBOR gewoon op 0 procent en daar blijft het bij. Wat de klant betaalt is dan alleen nog de opslag. Dat betekent inderdaad een veel lagere rente maar géén negatieve rente want de zon zal eerder in het Westen opkomen en in het Oosten ondergaan dan dat de opslagen van de banken negatief worden.
Sterker nog, die opslagen kunnen wel eens juist stijgen naarmate de EURIBOR zakt omdat in de algemene voorwaarden op veel hypotheekleningen met een variabele rente die afgesloten zijn de afgelopen jaren staat dat de bank de hoogte van de opslag kan aanpassen als de ontwikkelingen op de geldmarkt dat rechtvaardigen. Óf en wanneer dat het geval is en hoeveel de opslagen dan moeten stjgen, dát bepaalt de bank zelf.
Ik ben bang dat de Nederlander voorlopig hooguit van tijd tot tijd in zijn krant zal kunnen lezen dat er in andere landen, sporadisch, negatieve rente op hypotheekleningen een feit is. In Nederland gaat dat vrijwel zeker niet gebeuren.
Edin Mujagic
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10863267/Negatieve-hypotheekrente-niet-in-de-polder]Negatieve hypotheekrente niet in de polder[/url]
Voor mijn part mag je dat 50 jaar blijven volhouden. Maar de eerste 10 jaar zal de rente laag blijven. Meer geld in omloop? Iedere weldenkende ondernemer weet, dat de banken het geld vasthouden en dus vrijwel niet in omloop brengen. Dus iedere econoom moet weten, dat dit geen inflatie gaat veroorzaken. Hoogstens kan inflatie veroorzaakt gaan worden door importeren van inflatie door de duurdere dollar.
Het hele systeem wordt nu dusdanig met licht volgepompt, dat het op een gegeven moment gaat knappen. Dan valt alles in mekaar en krijgen we het jaren 30 scenario. Maar iedereen mag gerust Edin geloven en ook nog voor zijn adviezen betalen.
Vraag eens aan de landbouwers, die renteswaps hebben, hoe die erover denken. Zij hebben zich gek laten maken door de banken en de zg. economen, die het allemaal meenden te weten.
Agria schreef:
Dus die landbouwers met renteswaps hebben er meer verstand van dan Edin?
Ik weet niet hoe jij aan die conclusie komt.
@agria
Dan kunt U niet goed lezen, want die boeren met swaps hebben zich laten adviseren door die zg "slimme adviseurs".
Er zijn wel degelijk problemen gedurende de looptijd van de renteswaps. Bij dalende rente, de margin aanvullen, en blijven aanvullen. Dit zou agria toch moeten weten vanwege zijn ha
delen op de termijnmarkt.;-)