Het is alweer zomer en dat betekent dat er bij de renteswapklanten inmiddels compensatieaanbiedingen, op basis van het Herstelkader Rentederivaten ('Herstelkader'), binnenvallen.
Ondanks dat een groot deel van de klanten al een voorschot heeft ontvangen, is het voor vele klanten nog steeds wachten op het definitieve aanbod. Het uiteindelijke aanbod is cruciaal, omdat het 'swapboek' bij acceptatie ervan definitief wordt gesloten.
Vertraging voor renteswapklanten van ABN Amro en Rabobank
De meeste renteswapklanten van ABN Amro en Rabobank wachten nog op een definitief aanbod op basis van het Herstelkader. De Deutsche Bank heeft echter al bijna al haar klanten een definitief aanbod gedaan. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in haar derde evaluatie laten weten dat er opnieuw vertraging is bij ABN Amro en Rabobank.
Waar de banken dachten met automatisering snel de dossiers te kunnen beoordelen, blijkt dit in de praktijk erg tegen te vallen. Beide banken zullen volgens de berichten van de AFM versnellingsprocessen doorvoeren. Dit betekent onder meer dat aanbiedingen niet meer vooraf hoeven te worden gecontroleerd (door een accountant), maar dat dit ook achteraf kan gebeuren. Het is de vraag of klanten wel gebaat zijn met deze wijziging.
Verschillende werkwijze: renteswapklanten Rabobank opgelet!
Er zijn grote verschillen in de wijze waarop banken hun processen hebben ingericht, alsook bij het verstrekken van compensatieaanbiedingen. Waar de klanten van de Deutsche Bank een uitgebreide berekening ontvangen van de verschillende compensatie-elementen, zijn andere banken hier erg terughoudend (lees: onwillig) mee.
Opvallend is dat Rabobank momenteel weigert om een specificatie te verstrekken van alle compensatie-elementen. Een berekening van de coulancevergoeding wordt inmiddels wel verstrekt. Ook hiervoor heeft de toezichthouder, mede op aandringen van ondergetekende, Rabobank eerst op het matje moeten roepen.
Nú blijkt dat als er andere compensatie-elementen in een dossier aan de orde zijn, Rabobank wederom weigert om de berekening te geven. Dit met de boodschap dat als de klant het niet vertrouwt, de klant het zelf maar moet narekenen. En de mededeling dat Rabobank wel bereid is om het aanbod in een persoonlijk gesprek toe te lichten.
Dit is niet alleen klantonvriendelijk, maar hiermee worden ook de regels van het Herstelkader (opnieuw) aan haar laars gelapt. In het Herstelkader is bepaald dat banken verplicht zijn om de onderliggende berekening te verstrekken. Een klant heeft recht op een specificatie, omdat dit noodzakelijk is om inzicht te krijgen in de wijze van totstandkoming van het aanbod.
Ik ga ervan uit dat AFM alsnog, zoals opnieuw is verzocht, ervoor zal zorgen dat Rabobank van alle compensatieonderdelen een specificatie zal verstrekken. Wel raad ik elke swapklant aan om erop aan te dringen dat een specificatie van het aanbod wordt verstrekt en om geen genoegen te nemen met een praatje van de bankman dat alles klopt.
Onvolledige dossier en controleren aanbod
Inmiddels is duidelijk dat waar banken verkondigen dat het aanbod altijd klopt, omdat er zoveel controles zijn toegepast, niet opgaat. Het blijft mensenwerk en banken hebben de dossiers niet altijd op orde. Van de aanbiedingen die ik heb gecontroleerd is gebleken dat er, ondanks deze controles, wel degelijk fouten worden gemaakt en dat klanten er gebaat bij zijn dat dit wordt gecorrigeerd. In sommige gevallen gaat het om tienduizenden euro’s of meer wat de klant er anders bij in zou schieten.
Verder is er bij veel dossiers juridische kennis vereist om klanten te informeren over de risico’s en kansen. Vooral de mogelijkheid (of onmogelijkheid) om bindend advies bij de Derivatencommissie in te stellen, zijn onbekend. Hiervoor is namelijk wel vereist dat de swapklant in actie komt en moet rekening worden gehouden met de termijnen die hiervoor gelden.
Als de recente berichten kloppen dan zal met het versnellingsproces mogelijk nog het merendeel van swapklanten voor het einde van het jaar een definitief aanbod ontvangen. Houd goed rekening met de rechten en mogelijkheden die u heeft.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879315/rabobank-onwillig-met-specificatie-renteswaps][/url]