Blog: Laurens Maartens

Rente moet inflatie beteugelen

16 Februari 2018 - Laurens Maartens

De dollar krijgt vleugels nu de aanwijzingen dat de Amerikaanse inflatie sneller oploopt dan verwacht zich opstapelen. Het moment dat de Federal Reserve (Fed) in actie komt, nadert snel.

De euro heeft in de eerste 10 dagen van februari een flinke stap terug gedaan, ten opzichte van de dollar. De munt ging met ruim 2% onderuit. De terugval volgt op de publicatie van de opvallend sterke cijfers op de Amerikaanse banenmarkt. In januari kwamen er 200.000 nieuwe arbeidsplekken bij en de werkloosheid daalde tot slechts 4,1%. De grote verrassing was echter dat het gemiddelde uurloon met 2,9% is gestegen. Dat tempo ligt beduidend hoger dan waar economen op rekenden.

Voorbode van inflatie
Oplopende lonen zijn vaak een voorbode van een stijgende inflatie. Beleggers zagen in de banencijfers dan ook een signaal dat er een einde komt aan de tijden waarin de rente extreem laag werd gehouden om het economisch herstel te stimuleren.

De groeiende kans op een Amerikaanse renteverhoging gaf de dollar een duw in de rug. Dat effect werd versterkt door de koersdaling op internationale beurzen die door de banencijfers op gang kwam. De Amerikaanse munt geldt als veilige haven in periodes waarin de spanning op financiële markten toeneemt.

Kloof tussen rente in Verenigde Staten en Europa neemt toe

Flinke impact
Hoe groot de impact van inflatieverwachtingen op de wisselkoers is, werd gisteren opnieuw onderstreept. Binnen enkele minuten schoot de dollar met ruim 0,5% omhoog, nadat bekend werd dat de Amerikaanse inflatie in januari sneller is opgelopen dan verwacht. De prijzen lagen gemiddeld 2,1% hoger dan 1 jaar geleden. De stijging van 0,3%, ten opzichte van de voorgaande maand, markeerde bovendien de snelste groei in 1 jaar tijd.

Na deze cijfers moet de Fed, sneller dan verwacht, overschakelen van het aanwakkeren van de economische groei naar het in toom houden van de inflatie. Sommige zakenbanken speculeren er al op dat de centrale bank in maart de rente met 0,5% gaat verhogen. Momenteel rekenen bijna alle partijen erop dat er een rentestijging van 0,25% aan zit te komen. De recente economische cijfers hebben in ieder geval tot gevolg dat de financiële wereld de renteverwachtingen behoorlijk moet bijstellen.

Onder de oppervlakte
Al met al moet het raar lopen als het verschil tussen de Europese en de Amerikaanse rente dit jaar niet flink groter wordt. Desondanks veerde de euro, net zoals andere valuta, na de initiële koersval al snel weer op na de inflatiecijfers. Handelaren hechten voorlopig toch meer waarde aan de wijze waarop de regering Trump de dollar omlaag praat.

Daarmee gaat de valutamarkt wel heel gemakkelijk voorbij aan het gevaar van de politieke onzekerheid, dat in Europa nog altijd aanwezig is. Het is bijvoorbeeld nog maar afwachten of de SPD-leden later deze maand groen licht geven voor een nieuwe coalitie met de CDU van bondskanselier Angela Merkel. En op 4 maart volgen de ook nog Italiaanse parlementsverkiezingen.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden