De Duitse en Britse regering laten de wens varen om een akkoord te bereiken over de toekomstige handelsrelatie. Hierdoor ontstaat er ruimte om op korte termijn de echte probleempunten aan te pakken.
Financiële markten hebben een hekel aan onduidelijkheid. De berichtgeving over de brexit van woensdag 5 september vormt een duidelijke uitzondering op deze regel. Het nieuws dat zowel de Britse als Duitse regering er bewust voor kiezen om de toekomstige relatie vaag te houden, werd met gejuich ontvangen. Het pond veerde binnen enkele minuten met 1% op, ten opzichte van de euro.
Het maakt dat het verlies van de afgelopen dagen in 1 klap werd weggewerkt. De overeenkomst om in een voorlopig akkoord geen duidelijke afspraken te maken over de toekomstige relatie tussen Europa en Groot-Brittannië betekent een doorbraak in de onderhandelingen.
Vaag is goed
De afgelopen maanden zat er veel tijd in het bespreken van hoe de handelsrelatie eruit kon gaan zien. Krijgt Groot-Brittannië volledig toegang tot de Europese markt of zouden er juist hoge hordes opgeworpen worden als statement dat het geen goed idee is om de Europese Unie (EU) de rug toe te keren?
Dankzij de afspraak om vaag te blijven over de toekomstige relatie, krijgen beide partijen in de toekomst alle tijd om hierover te kibbelen. Hierdoor komt er op korte termijn tijd vrij om te bespreken hoe dringendere zaken aangepakt worden. Dat laatste is hard nodig, want op 29 maart stapt Groot-Brittannië uit de Europese Unie.
Brexit-dag
Wanneer er geen voorlopig akkoord ligt voor dag van de brexit, dan dreigt een heel vervelende situatie te ontstaan. De lopende handelsafspraken zijn dan niet meer geldig, wat betekent dat mensen en goederen niet zomaar de grens over mogen steken.
De kans dat het daadwerkelijk tot een harde brexit komt, is tegenwoordig een stuk kleiner geworden. Beide partijen krijgen nu alle kans om hier goede afspraken over te maken. Het nieuws geeft bovendien aan dat Europese en Britse onderhandelaars bereid zijn om naar elkaar toe te bewegen nu de brexit dichterbij komt.
Opluchting
Een akkoord is overigens minder dichtbij dan de opluchting doet vermoeden. Het belangrijkste struikelblok is de positie van Noord-Ierland. Het is niet mogelijk om de grens met Ierland volledig te bewaken. Anderzijds voelt de Noord-Ierse DUP-partij er weinig voor om een grens in te stellen tussen het vasteland en Noord-Ierland. Zonder de steun van de DUP verliest de Conservatieve Partij de meerderheid in het parlement.
Een Britse politieke crisis zou in de aanloop naar de brexit behoorlijk wat roet in het eten kunnen gooien. De partijtop die eind september begint, lijkt nu de volgende hobbel te worden op weg naar een voorlopig akkoord (en een nieuwe tussensprint van het pond).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.