Blog: Henk Flipsen

De nationale week zonder vlees

6 Maart 2018 - Henk Flipsen - 1 reactie

Er bestaan mensen die denken dat de wereld zonder vlees kan. Het kan ook, maar het is niet goed voor de planeet. Minder gewicht is voor de kapitaalkrachtige stedelingen doorgaans een doel op zich en dat is dus niet zo erg. Het probleem ontstaat echter bij de groep die van een paar dollar per dag moet rondkomen. Dat besef zou in Nederland beter moeten doordringen.

Als de niet-verteerbare grondstoffen voor humane voeding (gras en bijproducten) uit de verwerking van graan, bieten of aardappelen niet gebruikt kunnen worden voor diervoeding, dan gaat het verloren. Dieren, en met name de herkauwers, zijn dankbare afnemers van deze producten. Dat geldt ook voor de co-producten uit de bierbrouwerijen en/of uit de zuivelindustrie. Daarnaast zijn er ook over-de-datum voedingsmiddelen die niet meer geschikt zijn voor de voedselbanken, maar nog wel voedingswaarde hebben voor diervoeders.

Deze retourproducten vinden ook veelal hun weg naar diervoederbedrijven. Bij elkaar opgeteld levert de diervoederindustrie een grote bijdrage aan de circulaire economie. De Nederlandse veehouderij is zo efficiënt dat de milieu- en klimaatimpact ervan tot een van de laagsten ter wereld behoort. Overal worden wij genoemd en met regelmaat als voorbeeld aangehaald voor het behalen van de wereldwijde klimaatdoelen.

'Nationale week zonder vlees'
Het voelt dus wel wat ongemakkelijk als de initiatiefnemers van de 'Nationale week zonder vlees' zich bedienen van suggestieve beelden met douchewater, kippen en het ‘werken’ van een boom. Als je de Nederlandse veehouderij aanspreekt, moet je ook cijfers gebruiken over die veehouderij. Als je de wereldwijde klimaatimpact bedoelt, moet je ook de impact van de Nederlandse vleesconsumptie daarmee vergelijken. Die impact is verwaarloosbaar.

Volgens de algemeen aanvaarde richtlijnen consumeren Nederlanders gemiddeld een passende hoeveelheid vlees per week. Vanuit het klimaat is het zo dat een optimale economie werkt bij een verhouding 1/3 dierlijke en 2/3 plantaardige productie van eiwitten. Het gebruik van gras en producten die niet verteerbaar zijn voor mensen en in diervoer belanden, maar ook de kringloop van mineralen en mest/organische stof op de landbouwgronden vormen de basis voor een optimum. 

Wat moeten we met een 'Nationale week zonder vlees'? Is het een week om de balans op te maken?

Henk Flipsen

Henk Flipsen is sinds 2007 de directeur en het boegbeeld van Nevedi. Hij is opgegroeid op het gesloten varkenshouderijbedrijf van zijn ouders en vervult ook meerdere bestuurlijke functies in de Agro&Foodketens. ? Foto: Nevedi
Reacties
1 reactie
Gerard Groot Koerkamp 7 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10877777/de-nationale-week-zonder-vlees][/url]
Het is natuurlijk raar als een onafhankelijke nieuwszender als het N.O.S.journaal de week zonder vlees promoot.Het filmpje bevat ook zeer veel onwaarheden.Van de co2 uitstoot uit de veehouderij moet je de absorptie door de planten die ergens op de wereld groeien ten behoeve van de veehouderij aftrekken.De planten hebben co2 nodig om te kunnen groeien.Het water dat de veehouderij nodig heeft wordt geleend,niet verbruikt, voor de transport van voedingsstoffen en meststoffen en komt op den duur allemaal weer terug.In het filmpje wordt voorbijgegaan aan het meest geavanceerde kringloopsysteem op de aardbol,dat beheerd wordt door de boer.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden