Het klimaat domineerde in de afgelopen week het agro-nieuws. Het voorlopig klimaatakkoord werd gepresenteerd in de zoveelste droge en warme week. Een betere exemplarische entourage kun je je niet wensen om een boodschap met impact te presenteren. Ook zijn in week 28 nieuwe cijfers en feiten over de duurzaamheid in de melkveehouderij bekendgemaakt.
Geschreven door: Jaap Gielen, specialist melkveehouderij bij Countus
De agrarische taakstelling in het klimaatakkoord kost de sector tot 2030 €2 miljard tot €4 miljard. Op hoofdlijnen is een verdeling gemaakt tussen de diverse sectoren, zodat (na evenredigheid) alle sectoren hun bijdrage leveren. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent nu alles door. Daarna buigen het kabinet en de Kamer zich erover. Uiteindelijk is het aan de klimaattafel Landbouw om met een controleerbaar en afdwingbaar uitvoeringsplan te komen.
VLB-duurzaamheidskengetallen
Naast het voorlopig klimaatakkoord is in de media ook aandacht besteed aan de nieuwe cijfers en feiten over duurzaamheid in de melkveehouderij. De Vereniging van Accountants- en Belastingadviseurs (VLB) presenteerde voor de zesde keer de duurzaamheidskengetallen. Voor een deel zijn deze gebaseerd op data uit de Kringloopwijzer 2017 van klanten uit de centrale database.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde voor het tweede jaar op rij een toename van de weidegang, gebaseerd op de meitelling van 2018. De stijging van het percentage weidegang was ook in de VLB-cijfers terug te zien.
Fosfaatreductieplan
De uitwerking van het fosfaatreductieplan is ook duidelijk terug te zien in de kengetallen. De mineralenefficiëntie is wederom verbeterd, mede door de inspanningen met het voerspoor onder aanvoering van de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie (Nevedi). Aan de betere mineralenefficiëntie liggen ook de inspanningen van de individuele melkveehouders ten grondslag, die op bedrijfsniveau moesten reduceren in aantallen vee. Dit waren ingrijpende keuzes, omdat je hart protesteert als je met je hoofd moet besluiten koeien af te voeren.
Unieke centrale database
De cijfers geven een representatief beeld van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij de melkveehouderijklanten van ABAB, Alfa, Flynth en Countus. De uitkomst van de VLB-duurzaamheidskengetallen 2017 laat zien waar de sector toe in staat is. Met harde feiten wordt onderbouwd hoe de sector milieutechnisch gezien functioneert.
Ik pretendeer niet dat ik het totaaloverzicht heb, of dat belangrijke sectoren als energie, industrie, transport en toerisme hun milieukundig functioneren in dit tempo kunnen presenteren. Maar ik kan het mij niet voorstellen. Het is uniek om de totale sector (bestaande uit ongeveer 17.000 melkveebedrijven) in 1 centrale database te hebben, die op 15 mei hun milieutechnische functioneren van het jaar daarvoor verantwoorden. Dit is goud waard.
2-0 voorsprong
Natuurlijk weten we dat de Kringloopwijzer nog niet is uitontwikkeld en dat het invullen nog niet door alle melkveehouders serieus wordt genomen, maar er wordt hard gewerkt aan de rekenregels (volgens internationale CO2-standaarden), de uitbreiding van automatische koppelingen en de borging. Zo zijn de afspraken die eind dit jaar worden gemaakt aan de klimaattafel Landbouw controleerbaar. Echter, nog belangrijker is dat de sector zich, met behulp van de Kringloopwijzer, ontwikkelt naar een toekomstbestendige robuuste sector.
Met de veerkracht die in 2017 is getoond en het hebben van een centrale database Kringloopwijzer staan we met 2-0 voor op de andere sectoren!
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.