Binnen de Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May woedt een loopgravenoorlog tussen de voor- en tegenstanders van een harde brexit. Dat meldt Business Insider.
De strijd culmineert waarschijnlijk begin oktober, wanneer de Conservatieven voor een congres bijeenkomen in Birmingham. Dat is 2 weken voor de cruciale Europese top, die voor donderdag 18 oktober staat gepland. Volgens de Britse krant 'The Sun' wil Boris Johnson, de officieuze leider van de brexiteers, het huidige plan van May voor een relatief zachte brexit hard aanvallen.
Sowieso lijken de radicale brexiteers niet terug te deinzen voor de zogenoemde 'no deal-brexit'. In dit scenario vallen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) vanaf eind maart 2019 terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat betekent dat er mogelijk daadwerkelijk wederzijds importtarieven kunnen worden ingevoerd.
Het betekent ook dat eventuele overeenkomsten rondom landingsrechten van luchtvaartmaatschappijen, certificatie van medicijnen en bepaalde burgerrechten acuut vervallen. Als daar geen oplossing voor wordt gevonden, dan zorgt dit op de korte termijn voor chaos.
Schade van een 'no deal'
Minstens zo belangrijk zijn de gevolgen van een 'no deal' op de langere termijn. Een studie van het IMF bevestigt wat de consensus is onder diverse economen: een no deal, waarbij het VK en de EU terugvallen op de regels van de WTO, is het meest schadelijk scenario.
Uit een grafiek van databureau Statista blijkt dat het VK het grootste slachtoffer is van deze optie, gevolgd door de EU-landen waarmee de handelsbanden het sterkst zijn: Ierland, Nederland en Denemarken. De in de grafiek genoemde cijfers betreffen de geschatte krimp van het nationaal inkomen op de lange termijn (tot 2030).
Voor het VK gaat het om een verlies van bijna 4%. Op basis van de cijfers van 2017 gaat het dan (omgerekend) om een welvaartsverlies van zo’n €88 miljard. Het gaat voor Nederland (op basis van het nationaal inkomen in 2017) om een bedrag van ruim €8 miljard.
Goud als 'verzekering' tegen harde brexit
Ondertussen lijken sommige brexiteers het vooruitzicht van de 'no deal' ook te beschouwen als een kans om speculatieve winst te behalen. Brexiteer Steve Baker werkt namens een groep van pro-brexit Conservatieven aan een rapport waarin de voordelen van een no deal-brexit uiteen worden gezet.
Echter, uit registers van het Britse parlement blijkt dat Baker aandeelhouder is van de beleggingsfirma 'Glint Pay', die reclame maakt voor het kopen van fysiek goud als 'financiële verzekering' tegen de economische gevolgen van een harde brexit. Baker heeft £70.000 geïnvesteerd in het bedrijf en maakte op zijn twitteraccount ook expliciet reclame voor dit bedrijf.
Lees meer op Business Insider:
- Britse regering overweegt om EU-burgers op alfabetische volgorde te helpen
- EU vreest afluisterpraktijken van Britse spionnen
- Britten willen het laatste woord over brexit-deal
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879653/komt-harde-brexit-toch-in-zicht][/url]