De opschaling naar droogtefase 2 heeft voorlopig nog niet voor een landelijk beregeningsverbod gezorgd. Dat laat het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat weten. Ondertussen komt de Europese Commissie (EC) de getroffen boeren tegemoet met een verlenging van het uitrijdseizoen en hogere vooruitbetalingen.
Droogtefase 2 (oftewel code oranje) is de fase waarin een landelijke crisissituatie uitgeroepen wordt. Het betekent onder meer dat lokale waterschappen niet meer beslissen welke maatregelen er lokaal genomen worden, maar dat het landelijke Managementteam Watertekort hierover beslist. Het is echter nog niet zover dat er een code rood uitgeroepen wordt, wat in 1976 en 2003 wel het geval was.
Het ministerie meldt dat een landelijk beregeningsverbod nog niet aan de orde is. Als het de komende 3 weken zo droog blijft, dan zal er pas sprake zijn van een innameverbod rondom het IJsselmeer en het Markermeer. Daarbij meldt het KNMI dat er de komende 2 weken onvoldoende neerslag valt om de afvoer van rivieren en het peil van het grondwater hoog te houden.
Wel laten zij weten dat de kans op regen over ongeveer 1,5 week wat toeneemt. Het KNMI voorspelt dat het neerslagtekort op zal lopen naar 308 millimeter, waarmee het tekort hoger ligt dan in 1976 (in dezelfde periode van het jaar).
Tegemoetkoming naar boeren
De EC heeft laten weten dat zij boeren, die getroffen worden door de droogte, tegemoetkomen. Er mag nu (ook vanuit de Nederlandse overheid) tot 1 september mest uitgereden worden. "Er is zicht op een verlenging van het uitrijdseizoen, maar er is nog geen knellende datum. Momenteel mag er tot eind augustus uitgereden worden. Vanuit het ministerie werken wij nu aan de voorwaarden waaronder straks langer uitgereden mag worden", aldus Marcel van Beusekom, de woordvoerder van landbouwminister Carola Schouten.
Ook mogen de boeren afwijken van de vergroeningseisen, zo stelt de EC. Het gaat dan om regels voor gewasdiversificatie en Ecologische Aandachtsgebieden voor braakliggend land. Dit land kan dan gebruikt worden voor de productie van veevoer.
Daarnaast wil de EC de boeren tegemoetkomen met hogere vooruitbetalingen. Al vanaf medio oktober 2018 kunnen boeren tot 70% van hun rechtstreekse betalingen en 85% van de betalingen onder plattelandsontwikkeling ontvangen. Dit om hun kasstroom te verbeteren. Doorgaans wacht de EC hiermee tot december.
Geen financiële steun
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft wel laten weten dat er voorlopig geen financiële steun wordt gegeven. Zo laat Marjolein Sonnema, directeur-generaal Agro en Natuur van het ministerie weten. De reden daarvoor is dat er sinds 2010 een Brede Weersverzekering is. "De overheid draagt hier fors aan bij. We betalen per jaar zo'n €12 miljoen en dat scheelt boeren ongeveer 65% op de premie."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.