Nieuws Droogte 2018

'Bruinrot is een groter gevaar dan droogte'

30 Juli 2018 - Herma van den Pol - 18 reacties

Het verlengen van het uitrijdseizoen voor mest, een goedkopere Brede Weersverzekering en beregenen met oppervlaktewater in gebieden met bruinrot. Het zijn suggesties die kunnen helpen om de schade van de droogte te beperken. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) reageerde erop bij BNR Nieuwsradio.

De vraag vanuit de aardappelsector om toestemming te geven voor het beregenen met oppervlaktewater in gebieden waar bruinrot een gevaar is, beantwoordt de minister met een verkapte nee. Schouten zegt niet direct nee, maar: "Het gevaar van bruinrot is op dit moment groter, dan de problemen die de droogte opleveren."

Verlengen van uitrijdseizoen
Als het gaat over het verlengen van het uitrijdseizoen voor mest, dan zegt ze dat ze maandag 30 juli al met een afvaardiging naar Brussel is geweest. Dit om te bekijken welke concrete maatregelen er zijn. Daaronder valt ook het uitrijden van mest, maar ook de regels die zeggen of bepaalde gewassen wel/niet als veevoer ingezet mogen worden.

"Wij zijn vooral praktisch aan het kijken, maar financiële steun komt er in elk geval niet", zo laat de minister weten. Schouten wijst ook op het bestaan van de Brede Weersverzekering, maar gaat niet in op de kritische noten over de assurantiebelasting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
Abonnee
grijpert 30 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879457/bruinrot-is-een-groter-gevaar-dan-droogte][/url]
Kan iemand mij uitleggen wat het voordeel is van het verlengen van het uitrij seizoen? Als ik niet meer mest mag uitrijden dan schiet ik er toch niks mee op. Ik kan nu zat mest uitrijden op mijn dode gras en op de tarwe stoppel van mijn buurman.

Dus wat is het voordeel?
Abonnee
beetje dom 30 Juli 2018
je reactie is een beetje dom.
als je nu uitrijdt op gras verbrand het,als je het uitrijdt op bouwland dan doet het niks.
wel je straks ander weer krijgt dan kan de groenbemester er nog lekker van groeien
mij 30 Juli 2018
probleem met bruinrot groter dan droogte nou dan heeft ze echt niet in het veld gekeken zekers, en al dat water wat dan via de drainage het land vanonder nat houden zit daar geen bruinrot in??!manman wat een politici tegenwoordig in dit land!!
Harry 30 Juli 2018
We zijn eindelijk van bruinrot af, laten we dat zo houden. Helaas voor de telers die dit betreft.
peer 30 Juli 2018
wat ik mij afvraag zijn alle aardappels van buiten de EG vrij van bruinrot
en als er nu bruinrot zit in een partij consumtie aardappels deze worden toch opgegetten
snap ook wel dat als er een partij met bruinrot dat je er dan geen pootgoed over heen moet doen dus of consumtie of pootgoed telen
kopvnh 30 Juli 2018
in de kop v nholland laten ze al bijna 2 maanden water in vanuit de bruinrot aangewezen gebieden zo in de bruinrot vrije gebieden dmv hevels, sluizen en zelfs met een water inlaat het infiltratie gebied in. iedereen in de bruinrot vrije gebieden staat ze aardappelen te beregenen met bruinrot water. de NVWA weet het en doet niets. ra ra hoe kan het. dit verbod slaat nergens op.
Kjol 30 Juli 2018
Boeren die aardappels beregenen met oppervlaktewater moeten het zelf weten, als ze bruinrot krijgen lossen ze het ook zelf maar op, inclusief alle schade die ze een eventuele derde toebrengen.
Einstein 31 Juli 2018
Mag gewoon in de comsumptie kjol, en bronwater in een sloot pompen waar ook oppervlakte water instaat is wel oke zeker?
Kjol 31 Juli 2018
Dan ben je niet goed op de hoogte, er zijn grote gebieden waar bruinrot in het water is aangetroffen, in deze gebieden mogen ook de consumptieaardappels niet beregend worden uit oppervlaktewater ook niet als er bronwater in een sloot gepompt wordt. Dit is al vele jaren zo.
Kjol 31 Juli 2018
Kijk maar op website nvwa onder kopje bruinrotgebieden onttrekking oppervlaktewater. Oppervlaktewater vermengd met bronwater is uiteraard ook verboden, lijkt me ook logisch.
Drent 31 Juli 2018
Klopt, het mag hier ook niet jammergenoeg, soms ligt de sloot naast het perceel maar moet je toch met bronwater beregenen in aardappelen, wel raar dat in sommige gebieden het wel mag want volgens mij staan de meeste sloten en kanalen met elkaar in verbinding.
Einstein 31 Juli 2018
Ik bedoelde ook buiten de bruinrot gebieden
Einstein 31 Juli 2018
En ik reageerde op je verhaal dat boeren gewoon met oppervlakte water beregenen waar je het niet over specifiek bruinrot gebied hebt
Jpk 31 Juli 2018
Alle aardappeltelers in ned moeten nu hun aardapells kunnen verkopen als een vrij product ivb met de weeromstandagheden
Agri 31 Juli 2018
Het zou al een enorm goed gebaar zijn van de verwerkers als ze de gemaakte beregenings kosten zouden vergoeden,we beregenen voor hun en komende winter willen ze graag weer om tafel voor een nieuw contract maar op deze manier gaan we niet door.
Groninger 31 Juli 2018
Wat een onzin allemaal. Wat kan het nu schelen als er bruinrot in consumptie komt. Als je het maar hygiënisch goed gescheiden houdt van pootgoed.
Groninger 31 Juli 2018
Daarbij denk ik dat er ook rassen resistent zijn voor bruinrot. Die krijgen het dus nooit. Maar is nooit onderzoek naar gedaan
????! 31 Juli 2018
Agri schreef:
Het zou al een enorm goed gebaar zijn van de verwerkers als ze de gemaakte beregenings kosten zouden vergoeden,we beregenen voor hun en komende winter willen ze graag weer om tafel voor een nieuw contract maar op deze manier gaan we niet door.


ONZIN
er komt geen gebaar, nooit en van niemand (maar zeker niet van de overheid of afnemer)
beregenen doe je alleen maar voor de brandstofleverancier en jezelf
en je wilt ZEKER GEEN nieuw contract; kijk nu goed naar je huidige contract!!!
Agri 31 Juli 2018
Ik vraag ook zeker niets aan de overheid dan had je maar moeten verzekeren p, ik ben alleen benieuwd of mijn afnemer bereid is mee te denken zoniet dan volgend jaar ook niet met deze afnemer.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden