Nieuws Droogte 2018

Zomer 2018 schrijft geschiedenis

18 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

We stevenen af op een historisch droge zomer. Volgens de nieuwste weersverwachtingen komt het neerslagtekort in Nederland voor eind juli op gelijke hoogte met 1976. Beregeningsverboden zijn niet van de lucht en ook is er in heel Europa sprake van opbrengstverlagingen.

Vanwege de droogte komt er vandaag, woensdag 18 juli, een speciale commissie van Rijkswaterstaat bij elkaar. Die commissie moet bekijken hoe de situatie ervoor staat en welke maatregelen nodig zijn om het schaarser wordende water te verdelen.

Het neerslagtekort bevindt zich momenteel op zo’n 220 millimeter, en de verwachting is dat dit over 15 dagen is opgelopen tot ruim 260 millimeter. Dat liet de KNMI recentelijk weten. Aangezien er dit weekend ook niet veel regen verwacht wordt, blijft het neerslagtekort oplopen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het jaar 2018 nadert het jaar 1976, maar zit hier nog net onder.

Als we de neerslag van juni en juli optellen, dan is er gemiddeld 30 millimeter regen gevallen. Dat laat weerman Jan Visser weten. Indrukwekkend is het droogterecord zeker. Helemaal wanneer deze hoeveelheid vergeleken wordt met de 'normale' neerslaghoeveelheid van 146 millimeter in juni en juli.

Afhankelijk van regenwater
Volgens Judith de Jong, woordvoerder van de Unie van Waterschappen, verschillen de problemen per regio. In het oosten van het land is de watervoorziening vrijwel geheel afhankelijk van regenwater. "Vandaar dat daar veel beregeningsverboden zijn afgekondigd."

De akkerbouwers in het Drentse deel van de Veenkoloniën kregen maandag 16 juli te horen dat zij alleen van 19:00 tot 07:00 uur mogen beregenen met oppervlaktewater (Hunze en Aa’s). Ook zijn er in het oosten van het land en in de provincie Noord-Brabant (gedeeltelijke) beregeningsverboden ingesteld. Centraal in het land stelde het waterschap Vallei en Veluwe een ontrekkingsverbod in.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)De afgelopen periode is er zeer weinig neerslag gevallen in het land.

Tekort aan water?
Op de vraag of er nu echt een watertekort is in Nederland zegt dat De Jong dat de droogte nu wel erg lang aanhoudt. "Het is wel zo dat er aan het begin van dit jaar wat neerslag gevallen is, maar dat waren vooral plaatselijke hoosbuien. We zien dat de Nederlandse watervoorraden hard teruglopen; zo loopt bijvoorbeeld de voorraad in het IJsselmeer terug."

"Ook zijn we in Nederland afhankelijk van rivierwater. De aanvoer daarvan loopt terug door de droogte in omringende landen", zo stelt de woordvoerder. Zo loopt de waterafvoer van de Rijn bij Lobith terug, en komt zelfs de kritieke ondergrens in zicht.

Boeren getroffen
De landbouwsector zal een van de eerste sectoren zijn die het met minder water moet doen, omdat drinkwater en dijken belangrijker zijn. Toch is LTO Nederland nog niet in paniek. Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw, schat wel in dat de aardappeloogst 20% tot 25% lager uitvalt. "Echter, droge jaren zijn financieel gezien meestal de beste jaren", aldus Van Wenum.

De gevolgen van de droogte worden steeds duidelijker in Europa. Trouw maakte een kaartje waarin de droogte in Europa duidelijk weergeven wordt. Eerder werd al duidelijk dat de droogte in Engeland grote gevolgen heeft voor de opbrengsten van aardappelen, groenten en peen. Ook is de oogst van wintertarwe, als gevolg van de droogte, bijna 2 weken eerder gestart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jb 18 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879317/zomer-2018-schrijft-geschiedenis][/url]
Worden ze misschien zijn nog op de boeren ik ben al effe niet meer lastiggevallen door controleurs of zal dat komen dat ik alle instanties in het begin van het jaar al op het bedrijf heb gehad
Abonnee
info 18 Juli 2018
De agrarische sector is weer de eerste die de sigaar is , laat die boer maar weer barsten eerst het drinkwater en de dijken . Hoe kan dat ons drinkwater komt vooral in Gelderland uit de grond daar heeft het oppervlaktewater niks mee van doen. het is altijd de boer die de sjaak is dat moet maar eens over zijn.
En waterschappen hebben het al een hele tijd over we moeten het water vast houden in het achterland en de gronden vernatten , hoe willen ze dat nu doen alle sloten in Gelderland zijn leeg , pompen ze die dan vol , ik zie niets van dat alles maar met heffing betalen weten ze je wel te vinden.
Patrick 19 Juli 2018
Dit voorjaar en deze zomer doen me ontzettend sterk terugdenken aan de zomer van 2003, die ik me als de dag van gister herinner.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden