Nieuws Toekomst landbouw

Schouten: 'Meldpunt voor afgeknepen boeren'

19 Juni 2018 - Anne Jan Doorn - 16 reacties

"Er komt een meldpunt waar boeren anoniem kunnen melden dat zij worden afgeknepen door supermarkten of andere afnemers van hun producten", zo meldt landbouwminister Carola Schouten op NPO Radio 1. De reden hiervoor is dat Schouten het belangrijk vindt dat de boeren die duurzamer produceren daar ook voor betaald worden.

"De boeren staan onderaan de keten en zijn het kwetsbaarst voor de partijen die hen afknijpen", zo zei Schouten in een interview met NPO Radio 1. Schouten zei dat boeren dit probleem lastig zelf kunnen aanpakken. "Als ze dat wel doen, is de afnemer snel klaar met je." Ze wil de marktmacht van grote partijen aanpakken.

Minister Schouten werd door NPO Radio 1 geïnterviewd naar aanleiding van het opinieonderzoek 'De Staat van de Boer' van Trouw. Een van de conclusies uit dit onderzoek is dat boeren ontevreden zijn over hun belangenbehartigers. Ze willen een sterke vertegenwoordiging van hun sector. Bijna 80% van de boeren geeft aan zich onvoldoende vertegenwoordigd te voelen door LTO Nederland.

80

procent

is ontevreden over de vertegenwoordiging door LTO Nederland

Waardering voor de sector
Schouten wil de landbouwsector graag goed vertegenwoordigen. Ze merkt in het buitenland veel waardering voor de Nederlandse landbouw en wil dat ook uitdragen aan de Nederlandse burgers. Ze wil dan ook meer respect voor wat de Nederlandse landbouw in huis heeft. Schouten wil helpen met een langetermijnvisie en constante regelgeving.

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat meer dan 80% van de boeren een toekomst met natuurvriendelijkere methoden op het oog heeft. Het blijkt dat de visie van minister Schouten hierop aansluit. Haar motto voor de landbouw is namelijk dat natuur en landbouw bij elkaar horen.

Minder bulkproductie
De minister wilde niet antwoorden op de vraag of Nederland moet stoppen met het produceren voor het buitenland. Zij ziet namelijk nog wel kansen voor de export in de bloemenexport. Wat betreft de akkerbouwsector en veehouderij wil ze minder bulkproductie en meer innovatie.

De helft van de boeren die meegedaan heeft aan het onderzoek zijn het hier mee eens. Ze vinden dat agrarische bedrijven niet langer moeten focussen op de export, maar moeten kiezen voor 'natuurinclusieve' landbouw. Daarin moet 'samengewerkt' worden met de natuur.

Minder melkveebedrijven
Op de vraag of er op de langere termijn minder melkveebedrijven in Nederland komen, antwoorde Schouten voorzichtig; ze wilde er geen duidelijk antwoord op geven. Ze zei dat er niet alleen maar naar het aantal dieren gekeken moet worden als het over duurzaamheid gaat.

Toch verwacht ze wel dat er minder melkveebedrijven komen, omdat het steeds lastiger wordt om boerenbedrijven over te nemen. Ze zei ook dat zowel de grotere als de kleinere bedrijven moeten blijven bestaan. "Ook grotere bedrijven kunnen duurzaam produceren", betoogde ze.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
schoenmakers1 19 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878966/schouten-meldpunt-voor-afgeknepen-boeren][/url]
Volgens mij is het duurzaamst, koeien op stal, jaarrond. Batterijkippen en ga zo maar door. Zeker is bio landbouw en het veel sterren keurmerk niet duurzaam, dus leg maar uit wat je wilt
Superfokker 19 Juni 2018
Doe maar een meldpunt voor boeren die uitgeknepen worden door de overheid
schoenmakers1 19 Juni 2018
heb vandaag een gesprek gehad met een hulpverlener naar het schijn is hun opdracht niet om hulp te verlenen, maar om alles goed te praten wat krom is, dus daar kom je ook alleen van de regen in de drup
knorrestein 19 Juni 2018
Mooi politiek verhaaltje voor de bühne.
concreet voegt het weer geen zak toe.
Laat de politiek nog een paar regels erbij bedenken. Nog wat meer controleren en vooral certificeren. Dan doet de laatste boer vanzelf op vrij korte termijn het licht uit.
Maar misschien is dit ook wel de opzet.

L
ex lto 19 Juni 2018
80 % is niet tevreden over de lto......hoe zou dat nou komen? misschien rode kaart gehad of het aantal leden verkeerd geteld of meer dan de melkveehouders als naar akkerbouwers of beetje lulig omgegaan met fpsfaatdossier of gbm dossiers of met de kalverfraude en de mestfraude
Abonnee
Kjol 19 Juni 2018
En de show goes on. Bent benieuwd of we hier ooit nog iets van gaan horen, zal wel in de onderste lade belanden. Het is als je druk maken om potje kaarten op de Titanic, we kunnen ons beter bezig houden met belangrijkere zaken dan meldpuntjes zonder een mandaat om echt op te kunnen treden.
mt 20 Juni 2018
Hier kots je toch zo langzamerhand van!!!! mooi praten voor de buhne, ondertussen alles naar de filistijnen helpen
Einstein 20 Juni 2018
Alleen nog bloemen export wtf? Dan kan driekwart van de Nederlandse landbouw wel omgevormd worden tot natuur. Dus straks geen inkomsten meer uit aardgas en geen inkomsten meer uit de landbouw mooie toekomst hier,tijd om te vertrekken denk ik.
Jan 10 20 Juni 2018
Wat zou zo een meldpuntje oprichten kosten? Als dat NVvA geklungel met de ICT de standaard is zijn we zo aan de 50000 euries.
ex 20 Juni 2018
Ook weer zo'n telefoonlijn zeker; " Al onze medewerkers zijn in gesprek (jaja), U wordt zo spoedig mogelijk te woord gestaan. Er zijn nog 50.000 wachtende voor U"
goos 20 Juni 2018
Wat een kleinerend idee weer van schouten.Die zielige boertjes
bep 20 Juni 2018
Maar het is alleen omdat we als boeren schijnbaar zelf geen rekeningen kunnen maken en dan te zeggen ons product kost gewoon dit klaar. want als je op deze manier door blijft gaan houdt het gewoon op.Maar ja, je zult eens als een sector na buiten komen. want daar zit je kracht.
Arnold 20 Juni 2018
Carla heb je al een paar keer ontmoet en gesproken. Waarom weer symptoom bestrijding en niet de koe bij de horens gepakt.
Alle problemen die de maatschappij en de politiek met de sector hebben kan de sector oplossen als we de ruimte krijgen, of is dat niet de bedoeling? Worden de problemen gebruikt om de sector daar te krijgen waar de politiek, om wat voor reden ook, ons hebben wil? Met subsidie en wet en regelgeving is de sector geleewiekt. Wil dat gevoel niet hebben maar ga het langzaamaan steeds duidelijker zien.
geert 20 Juni 2018
Waarom dan elk jaar dat gezeur en moeilijk doen over de toeslagrechten en vooral kleinere boeren daarmee duperen ? Wordt er kotsmisselijk van. Wat heeft Carola toch een brave ambtenaren ook bij d NVWA.
geert 20 Juni 2018
Wat een zoethoudertje,hier kun je niks mee.
Abonnee
info 20 Juni 2018
Volgens mij hoeft zij geen enkel meldpunt in te stellen want alle boeren worden al uitgeknepen
geert 20 Juni 2018
Charmeoffensief van Carola voor frauderende melkveehouders,hoeveel bedrijven zijn er nog geblokkeerd?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden