7 tips en wijzigingen

De Gecombineerde opgave: dit moet je weten

20 Maart 2018 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Boeren kunnen de Gecombineerde opgave van 1 maart tot uiterlijk 15 mei indienen. Er zijn echter enkele wijzigingen doorgevoerd, vergeleken met andere jaren. Boerenbusiness zet de belangrijkste wijzigingen op een rij.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft in totaal tientallen wijzigingen aangebracht in de Gecombineerde opgave voor 2018. Boerenbusiness heeft de 7 belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.

1. Ecologische Aandachtsgebieden
De percelen die aangemerkt worden als Ecologisch Aandachtsgebied (EA) mogen niet langer bespoten worden met gewasbeschermingsmiddelen. Bij de inzet van een stikstofbindendgewas (als hoofdteelt) is ook een mengsel met een ander gewas toegestaan. Wel moeten de stikstofbinders meer dan de helft van het mengsel vormen.

2. Vanggewassen
Een vanggewas (als EA) hoeft niet langer minimaal 10 weken op het land te staan. Dit is teruggebracht tot minimaal 8 weken. Bij categorie 3 (onderzaai in de hoofdteelt) is de eis van 10 weken vervallen en geldt geen termijn meer. Na een kortere periode mag het perceel weer bewerkt worden. Tot en met 15 oktober mogen vanggewassen ingezaaid worden, voorheen was dit tot en met 30 september.

3. Brancheorganisatie machtigen
De brancheorganisatie kan in de huidige Gecombineerde opgave gemachtigd worden om toegang te krijgen tot de areaalgegevens. Als de boer dit niet doet, moet hij later de gegevens alsnog handmatig opgeven aan de brancheorganisatie.

Betalingsrechten worden lager

4. Betalingsrechten verminderd
De betalingsrechten worden met 4% tot 4,5% verlaagd. Dit door overheveling van het budget uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van €30 miljoen van pijler 1 (directe betalingen) naar pijler 2 (plattelandsontwikkeling). Dit heeft tot gevolg dat de basis- en vergroeningsbetaling en de extra betaling lager uitvalt.

5. Nationale Reserve
Alleen in 2018 kan men betalingsrechten aanvragen uit de Nationale Reserve (NR). Dit geldt bijvoorbeeld voor starters en percelen waarbij tussen 2015 en 2017 geen betalingsrechten zijn toegekend. Dit omdat ze niet aangemerkt zijn als subsidiabele grond.

6. Percelen in eigendom
Er moet in de Gecombineerde opgave verklaard worden dat de boer zelf de gebruiker is van de opgegeven percelen. Als het perceel niet in eigendom is, moet de boer verklaren dat hij toestemming heeft om de percelen te gebruiken voor landbouw. Daarbij moet het grondgebruik in 'mijn percelen' geüpdatet zijn.

7. Sancties
De maximale sanctie bij het niet naleven van de vergroeningsvoorwaarden gaat van 120% naar 125%. Er worden vanaf nu ook voorafgaand controles uitgevoerd (pijler 2). Vanaf 2018 moet ook de opslagcapaciteit van dierlijke mest in de Landbouwtelling doorgegeven worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
J.g.p 20 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877921/de-gecombineerde-opgave-dit-moet-je-weten][/url]
Fijn,weer een paar regeltjes erbij of er nog niet genoeg zijn!!
j.v. 20 Maart 2018
Hoe meer je eist , hoe meer je kunt controleren , hoe groter de kans dat de boer iets verkeerd invuld dus hoe meer kansen men heeft om een groter deel van het toegezegde boerengeld terug te vorderen !! stelletje ............
wien bemelmans 20 Maart 2018
de boeren moeten weg uit ned goedschiks of kwaadschiks,ze moeten naar
oosteuropa daar is grond genoeg en plaats genoeg.en de grond hier nemen
ze de boeren af die hebben ze nodig voor woningbouw en industrie.en maar
mooi praten voor de verkiezingen nu Donderdag hoor je er geen meer.
Leonardo lll 20 Maart 2018
En kun je nu je percelen al netjes intekenen? Of is het nog steeds geklooi met centimeters. Maak daar nu eens halve meters van.
Kees 22 Maart 2018
Klopt niet, cat 3 mag 8 weken niet bespoten worden of tot volgende hoofdtekst. Staat bij RVO op de site. Let goed op mensen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden