Boeren kunnen de Gecombineerde opgave van 1 maart tot uiterlijk 15 mei indienen. Er zijn echter enkele wijzigingen doorgevoerd, vergeleken met andere jaren. Boerenbusiness zet de belangrijkste wijzigingen op een rij.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft in totaal tientallen wijzigingen aangebracht in de Gecombineerde opgave voor 2018. Boerenbusiness heeft de 7 belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.
1. Ecologische Aandachtsgebieden
De percelen die aangemerkt worden als Ecologisch Aandachtsgebied (EA) mogen niet langer bespoten worden met gewasbeschermingsmiddelen. Bij de inzet van een stikstofbindendgewas (als hoofdteelt) is ook een mengsel met een ander gewas toegestaan. Wel moeten de stikstofbinders meer dan de helft van het mengsel vormen.
2. Vanggewassen
Een vanggewas (als EA) hoeft niet langer minimaal 10 weken op het land te staan. Dit is teruggebracht tot minimaal 8 weken. Bij categorie 3 (onderzaai in de hoofdteelt) is de eis van 10 weken vervallen en geldt geen termijn meer. Na een kortere periode mag het perceel weer bewerkt worden. Tot en met 15 oktober mogen vanggewassen ingezaaid worden, voorheen was dit tot en met 30 september.
3. Brancheorganisatie machtigen
De brancheorganisatie kan in de huidige Gecombineerde opgave gemachtigd worden om toegang te krijgen tot de areaalgegevens. Als de boer dit niet doet, moet hij later de gegevens alsnog handmatig opgeven aan de brancheorganisatie.
4. Betalingsrechten verminderd
De betalingsrechten worden met 4% tot 4,5% verlaagd. Dit door overheveling van het budget uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van €30 miljoen van pijler 1 (directe betalingen) naar pijler 2 (plattelandsontwikkeling). Dit heeft tot gevolg dat de basis- en vergroeningsbetaling en de extra betaling lager uitvalt.
5. Nationale Reserve
Alleen in 2018 kan men betalingsrechten aanvragen uit de Nationale Reserve (NR). Dit geldt bijvoorbeeld voor starters en percelen waarbij tussen 2015 en 2017 geen betalingsrechten zijn toegekend. Dit omdat ze niet aangemerkt zijn als subsidiabele grond.
6. Percelen in eigendom
Er moet in de Gecombineerde opgave verklaard worden dat de boer zelf de gebruiker is van de opgegeven percelen. Als het perceel niet in eigendom is, moet de boer verklaren dat hij toestemming heeft om de percelen te gebruiken voor landbouw. Daarbij moet het grondgebruik in 'mijn percelen' geüpdatet zijn.
7. Sancties
De maximale sanctie bij het niet naleven van de vergroeningsvoorwaarden gaat van 120% naar 125%. Er worden vanaf nu ook voorafgaand controles uitgevoerd (pijler 2). Vanaf 2018 moet ook de opslagcapaciteit van dierlijke mest in de Landbouwtelling doorgegeven worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877921/de-gecombineerde-opgave-dit-moet-je-weten][/url]