Financieel nadelig

'Asbestverwijdering wordt te lang uitgesteld'

22 Februari 2018 - Anne Jan Doorn - 26 reacties

"Asbestverwijdering wordt te lang uitgesteld, terwijl het juist nu een gunstig moment is om actie te ondernemen", zo laat Accon avm weten in een persbericht. Het moment is gunstig, omdat er vanaf 2024 een algemeen asbestverbod op daken geldt.

"Het is niet verstandig om te lang te wachten met het verwijderen van asbest. Dit omdat de bouw- en onderhoudskosten snel oplopen, vanwege de aantrekkende economie. Ook de agenda’s van de asbestsaneerbedrijven raken vol", zo meldt Harm Jan Schipper, adviseur bij Accon avm. "Het is vooral financieel gezien gunstig om nu al te beginnen met het onderhoud."

11,3

miljoen

euro subsidie beschikbaar

Accon avm meldt dat het aantal ondernemers dat al onderhoud heeft gepleegd, zeer beperkt is. Ruim driekwart van de asbestdaken is in eigendom van boeren. "We zien dat veel ondernemers het onderhoud uitstelle totdat de tijd begint te dringen. Anderen smeren het uit over de jaren", aldus Schipper.

Financieel voordeel
Volgens Accon avm zijn de betreffende gebouwen in sommige gevallen nog in goede staat, maar de premies voor het verzekeren van de gebouwen met asbest kunnen snel oplopen. "Het is verstandig om in beeld te brengen wat asbestverwijdering voor een onderneming kan betekenen, ook op financieel vlak. Zo is er in 2018 opnieuw €11,3 miljoen aan subsidies beschikbaar voor het verwijderen van asbest (een maximum van €25.000 per adres)", aldus Schipper.

Onderhoud of verbetering
Het asbestverbod verplicht boeren om in oude gebouwen te investeren. Sommige boeren pakken het daarom direct grondiger aan, bijvoorbeeld door de isolatie en ventilatie te verbeteren. Dit kan echter verschillende fiscale gevolgen hebben, omdat er een verschil is tussen onderhoud en verbetering van het dak.

"Verdeling van de kosten levert bij grote renovaties, en de daarbij behorende toepassing van regelingen, altijd financieel voordeel op. Door nu te handelen, kan de boer dus fiscaal profiteren. Dit met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de energie-investeringsaftrek of VAMIL-regeling", sluit Schipper af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
26 reacties
vanplateringen 22 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877671/asbestverwijdering-wordt-te-lang-uitgesteld][/url]
Schandalig dat dit er weer doorgedrukt wordt. Als de roverheid dit wil moeten ze er ook voor betalen. Niemand moet saneren, laat de roverheid dit maar opknappen, zij willen dit doorzetten. Continu wordt het weinige geld wat er nog in de portemonnee zit er uit geklopt. Veel boeren en niet te vergeten burgers kunnen het ook nog eens gewoon niet betalen. Dus mensen verenig u en dan bepalen wij wat er gebeurt en niet andersom.
Abonnee
boerke brabant 22 Februari 2018
een ding word vaak vergeten, over 6 jaar zal het saneren en dichtleggen vast wel duurder zijn, maar tov nu heb je dan ook een nieuw dak, terwijl als je nu vervangt het dan in 2024 al weer 6 jaar oud is
schoenmakers1 22 Februari 2018
ik heb zojuist vernomen dat ons waterleidingnetwerk zeer veel asbest is verwerkt, weet iemand hier iets meer van?
WW 22 Februari 2018
Landelijk gezien is ongeveer 30 procent van de waterleidingen van asbestcement. Een AC- leiding bestaat uit een mengsel van 80 procent cement en 20 procent asbest. Het verwijderen en afvoeren van AC- leidingen brengt het risico met zich mee om in contact te komen met asbest. In deze toolbox word je geïnformeerd ...
Zie Google
schoenmakers1 22 Februari 2018
dus met het water komen door sleet asbestdeeltjes mee, die ik opdrink, de was mee doe en dan in gedroogde toestand dit de hele dag met kleding en beddengoed opsnuif
Abonnee
dakmannetje 22 Februari 2018
waarom worden de fabrieken niet aansprakelijk gestelt zij hebben immers ons die rommel van asbest gelevert en wij moeten het opruimen en als de overheid het storten nu eens voor hun rekening namen dan waren wij al een heel eind op weg.
boekhouder 22 Februari 2018
die subsidie blijft echt wel als die over 2 jaar zou worden stopgezet wacht iedereen tot 2024, asbest van daken is bovendien weinig gevaarlijk asbest en laat u niet afzetten door asbestsaneerders,
Paul 23 Februari 2018
2024 gaat natuurlijk niet lukken, 2030 lijkt me meer voor de hand liggen. De capaciteit van de saneerders is eenvoudigweg niet groot genoeg.
Leonardo-lll 23 Februari 2018
Waarom komt niemand op het idee om er bitumen o.i.d. overheen te spuiten, dat bindt de vezels en dicht het dak. Goedkoop en effectief.
R sibma 23 Februari 2018
Weer een broodetende profeet die bewust of uit dommigheid niet weet dat de datum van 2024 nog niet vast staat. Het kabinet moet nog definitief beslissen.
Piet 23 Februari 2018
Het probleem is de verzekering, deze stoppen met het verzekeren van daken na 2024, dus mocht je dan brand of stormschade hebben en het asbest ligt in de tuin van jouw buren...........
Abonnee
Maas 23 Februari 2018
De pest is dat verzekeraars niet meer verzekeren. Tenzij je binnen nu en 2 jaar gaat saneren. We zullen wel moeten. Stel dat er brand uitbreekt is de schade niet te overzien als dit niet verzekerd is. Premies gaan sowieso niet omlaag gezien de stalbranden afgelopen jaar...
peter 23 Februari 2018
10 tale jaren premie betaald en als verzekering politieke voorstellen goed uitkomt willen ze niet meer betalen om asbest op te ruimen bij schade. Wie geeft de verzekering dit recht?? Zo worden jullie domme boeren steeds belazerd!
Jan 23 Februari 2018
Een dak op een stal e.d. is een bedrijfsmiddel. En op een bedrijfsmiddel schrijf je af en reserveer je voor vervanging. De daken zijn nu minimaal 24 jaar oud en in 2024 30 jaar. Daar komt bij dat als je bij agrariërs "subsidie" roept alles in stort. Praktisch alles is met goedkope leningen en subsidie van de overheid en of Europa gebouwd. Nu niet meer zeuren maar ga saneren!
vanplateringen 23 Februari 2018
Maas, mooi dat die criminelen niet meer willen verzekeren, scheelt weer een hele hoop premie, kun je b.v. een week of 4 met het hele gezin op wintersport, inclusief bedrijfsverzorging. Iedere avond aan de Oostenrijkse snitzels. Dat is pas het goede leven. Doodvallen kunnen ze van mij, al die corrupte ambtenaren.
schoenmakers1 23 Februari 2018
Best Jan,

Het zou natuurlijk van de zotte zijn dat alles wat afgeschreven is weg moet, dit is wel de omgekeerde wereld
vanplateringen 23 Februari 2018
Reactie op een andere site. Ambtenaren in de breedste zin zijn figuren net als duiven: op de grond vreten ze uit je hand en in de lucht schijten ze op je kop. Prachtig verwoord, complimenten aan de bedenker.
Bv 24 Februari 2018
Beste Jan.
Je kan je bewering ook met cijfers onder bouwen?
Of roep je ook maar iets
vanplateringen 25 Februari 2018
Voor al die betweters: Het is nog steeds geen wet, volgens Vee en Gewas. Dus. Allemaal geldklopperij en niks anders.
Don Q 25 Februari 2018
Wanneer je een nieuw dak hebt laten plaatsen betekent het nog niet dat je bij brand asbestvrij zult zijn. De hele schuur zit vol asbest, bij brand zal er dus alsnog asbest gevonden worden. De overheid heeft deze grappen bedacht in de tijd dat er een crisis was om zo de economie te stimuleren. Ze hadden beter de woningbouw voor jonge starters kunnen oppakken dan was de woningnood nu minder hoog en de huizenprijzen idem dito.

Wat de daken betreft kan je beter de keuze bij de ondernemer laten, wanneer het dak slecht wordt gaat een ondernemer deze vanzelf wel vervangen. Het subsidie verhaal is dan minder hard nodig, er is minder werk voor de saneerders dus de saneer-kosten zullen dalen. Wanneer de overheid nu de subsidie verhoogt, doen de sanneerders er een zelfde bedrag bij de kosten op.
Gerard 25 Februari 2018
Heb net alles eraf, verzekeraar zegde de polis op en geen enkele nieuwe wilde ons bedrijf met asbestdaken verzekeren. Had twee maanden tijd.... Met meer tijd had ik wellicht bedrijfsbeeindiging overwogen. Laten we wel eerlijk zijn, wanneer je daken van 25-50 jaar financieel niet kunt vervangen, kun je beter stoppen en wat anders gaan doen. Altijd maar richting gezin en anderen lopen chagrijnen is een doodlopende weg.
Drientje 25 Februari 2018
Zorg dat je de gebouwen waar asbest in/op zit in een afzonderlijke BV hebt.
Laat dan de stropdasjongens maar komen, in het uiterste geval mogen het gebouw mee nemen.
vanplateringen 26 Februari 2018
Gerard, het gaat mij een slordige 100.000, - euro kosten, hebben die gladde asbestsaneerders uitgeteld. En ja, dit geld heb ik, en de meeste niet op de plank liggen. Niks mis mee. En dat omdat één of andere stomme ambtenaar dit heeft verzonnen, omdat ie niks beters te doen had. Draai het eens om. Iedere burger/ ambtenaar moet zijn keuken binnen 5 jaar vervangen omdat b.v. de kleur mij niet aanstaat. Dit is precies hetzelfde. De wereld zou te klein zijn. Verder zijn boeren inmiddels zo stom geworden, omdat wanneer een ambtenaar in een vlaag van verstandsverbijstering iets roept de meeste bange boeren gelijk dit bevel opvolgen. De meeste boeren zijn dus ook al triest volk geworden.
Gerard 26 Februari 2018
Ging bij mij om meer dan een ton inclusief nieuwe daken. Had ik ook niet op de plank liggen, maar wel al kennissen tussen de planken vanwege asbest. Het gebruik is echt niet voor niks in 1992 verboden, inmiddels 26 jaar geleden. Je kunt op iedereen en alles blijven schelden, maar of dat oplucht?
vanplateringen 26 Februari 2018
Gerard, Laten we deze discussie maar beëindigen. Wel jammer dat jij zo'n slaafs typetje bent. Als een ambtenaar wat roept sta jij gelijk in de houding. Triest volk.
Frans 26 Februari 2018
Beter stressloos adequaat ondernemen als Gerard dan chronisch chagrijnig als Vanplateringen.
Jan 16 Maart 2018
@vanplateringen. Goed opletten! Deze discussie zal niet op korte termijn worden beëindigd en dat ligt ook aan jou. Dat er agrariërs zijn die in de (financiële) problemen komen erken ik ook. Dit kan te maken hebben omdat er geen opvolging is of dat er niet gereserveerd is (geen geld). Als er geen geld is betekend dat er een slechte bedrijfsvoering is gepleegd. En bij een bedrijfssluiting draait de belastingbetaler er voor op, de z.g. Jan met de pet (of anderen). Als dit niet klopt of als je het niet met mij eens ben, dan leg dat mij maar uit. Als eigenaar van een opstal met asbest houdende materialen, ben je ook eigenaar van het asbest. Eens, in het verleden had jij , of je voorganger, een economische reden om asbesthoudende beplating op jou gebouwen te leggen. Dit is je niet opgedrongen maar was jouw zelfstandige keuze. Deze asbesthoudende dakbedekking is nu bijna minimaal 30 jaar oud en deze dakbedekking laat nu asbestvezel vrij naar de omgeving (simplistisch). Sinds 1994 zijn er circa 48.000 mensen, Nederlanders, overleden aan een asbest gerelateerde ziekte. Jij hebt het over "gladde saneerders" en "stomme ambtenaren" maar moet dat geen gladde boer (subsidie) en stomme boer (kop in het zand) zijn?
@Gerard. Respect!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden