Energiepark in Lelystad

Gewassen telen onder verhoogde zonnepanelen

6 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 6 reacties

Solarvation gaat in Lelystad een zonne-energiepark oprichten van 38 megawatt. Bijzonder aan het project is dat onder de zonnepanelen olifantengras of bamboe geteeld wordt. Het doel is om onbeteelbare grond weer bruikbaar te maken voor landbouw. Medio 2019 moet het park gereed zijn. 

Het zonne-energiepark is een initiatief van de Flevolandse ondernemers Luke Bouman en Kees van Woerden. Het project wordt gerealiseerd op een bestaand bouwblok van de voormalige proefboerderij de Waiboerhoeve. De ondernemers doen dit in samenwerking met Wageningen Universiteit, gemeente Lelystad, Provincie Overijssel en Aeres Hogeschool. 

De zonnepanelen worden geplaatst in een 'oost-west-opstelling'

Opstelling met onderteelt
Een totale investering van circa €30 miljoen is nodig voor het zonnepark. Hiervoor komen circa 140.000 zonnepanelen. De totale opstelling neemt zo'n 20 hectare in beslag. Luke Bouwman: "Dit is het bouwblok van het voormalige proefstation. Het is dus geen agrarische grond." 

Zonnepanelen worden normaal gesproken gericht op het zuiden, maar op deze locatie wordt een oost-west opstelling gebouwd. Deze opstelling heeft als doel om een onderteelt te gebruiken. De zonne-collectoren worden daarom verhoogd opgesteld. Onder de panelen wordt olifantengras of bamboe verbouwd. Welk gewas het wordt, hangt nog af van de uitkomst van het onderzoek van Aeres Hogeschool. Luke Bouwman: "We willen hiermee laten zien dat meerdere functies samen mogelijk zijn."

 

Terug naar landbouwgrond
Ook wil Bouwman onderzoeken of het telen van olifantengras op grond, waar oude gebouwen op hebben gestaan, weer kunnen omvormen naar landbouwgrond. Bouwman: "Op grond waar jarenlang gebouwen op hebben gestaan, groeien echt niet zomaar weer aardappelen. Door de teelt van ondergewassen willen we zorgen dat de grond over enkele jaren weer bruikbaar wordt als landbouwgrond."

Grond over enkele jaren weer bruikbaar als landbouwgrond

Start in januari
De omgevingsvergunning voor het project is inmiddels verleend door de gemeente Lelystad. Naar verwachting voorziet het park in de toekomst in de energiebehoefte van 25.000 huishoudens. Bouwman wil gebruik maken van SDE+-subsidie. Deze aanvraag zal ongeveer 8 weken in beslag nemen.

In januari 2018 wordt gestart met de sloop van de gebouwen, wat naar verwachting een half jaar gaat duren. Eind 2018 moeten de eerste zonnepanelen worden geplaatst en medio 2019 moet het park gereed zijn.

Duurzaam
De bedoeling is dat het zonnenergiepark maximaal 38 megawatt aan stroom gaat opwekken. De gemeente Flevoland heeft als doel om in 2023 energieneutraal te zijn. Solarvation draagt daar aan bij door 25.000 huishoudens te voorzien van stroom. "Dat is wel behoorlijke bijdrage," vindt Bouman.

Ook worden de bestaande gebouwen duurzaam gesloopt. Asbest wordt veilig verwijderd en beton gerecycled. "Duurzaamheid begint bij jezelf. Ik vind groen ondernemen enorm belangrijk."

Zo goed mogelijk inpasbaar maken in het landschap

Lectoraat duurzaam erf
Het project sluit aan bij de nieuwe studie Duurzaam erf van Aeres Hogeschool in Dronten. Luke Bouman: "We doen dit lectoraat samen. Hier wordt onderzoek gedaan naar hoe de inpasbaarheid in het landschap kan worden verbeterd. We willen in dit lectoraat onderzoeken wat mogelijk is om de sloop, sanering en het plaatsen van de zonnepanelen zo goed mogelijk landelijk in te passen. Dat proberen we door vlakverdeling en het toepassen van erfbeplanting." Bouwman heeft naast deze onderneming een hoveniersbedrijf. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
kempenboer 8 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876108/gewassen-telen-onder-verhoogde-zonnepanelen][/url]
Moet dat nu ineens met 20 hectare? Waarom hun je niet beginnen met een halve hectare en kijken of daar iets onder groeit en of je daar met een hakselaar onderdoor kunt, voor er weer 30 miljoen euro gemeenschapsgeld weggegooid wordt? Of is het daar nu net om te doen om een hoop subsidie van het rijk en de Europese unie los te krijgen?
slimmert 8 Oktober 2017
klopt. het project had netzo goed kamelen fokken op Antarctica kunnen zijn. de initiatiefnemers gaat het puur om het binnen harken van gemeenschapsgeld. daar staan ze in de polder ook om bekend
Abonnee
erik 9 Oktober 2017
een goede zaak om dit te proberen, dubbele benutting van je grond. Ook goed om het op deze schaal te doen, op 0.5 ha heb je teveel kant en rand invloeden.
Binnen harken van gemeenschapsgelden is iets waar agrariërs ook goed in zijn, MIA, VAMIL, wind en zonneenergie zou zonder gemeenschapsgeld ook niet bestaan(toeslagrechten zet ik maar tussen haakjes)
Sjef 9 Oktober 2017
Inderdaad, slimme kerels die met een mooi verhaal, minimale inspanning, maximaal geld willen scheppen. Wat een kletsverhaal weer om de grond weer geschikt te maken voor landbouwdoeleinden...
Boer 9 Oktober 2017
Zeg Erik, weet je wel ooit wat vamil inhoud?
Waarom kun jij zo goedkoop je Kia autootje leasen, omdat ingeleverd landende grote multinationals een groot deel van de winst belastingvrij in hun eigen leasemaatschappij kunnen parkeren.

Dit is ook gewoon een vorm van uitgestelde belasting betalen.

Vamil is slechts uitstel van belasting betalen en dit slechts voor een klein aantal machines
Abonnee
erik 9 Oktober 2017
gevoelige snaar zeker.De een drukt zijn belasting, of schuift hem naar de volgende generatie, de ander haalt geld binnen wat ook op straat ligt. Je hoeft alleen maar te bukken en op te rapen
Jan C. Werkman 24 April 2018
Het overdekken van "landbouwgrond" met zonnepanelen lijkt een grote schande. Dat hoeft helemaal niet waar te zijn als die grond toegankelijk blijft (stahoogte) en beplant of ingezaaid wordt met gewassen, die veel opleveren zonder veel later menselijk ingrijpen. Eén prachtig voorbeeld is de blijenpopulatie, bedreigd maar te beschermen. Nederland is optimaal in staat om sub-zonnepaneel culturen te ontwikkelen, tot ieders verbazing maar vooral tevredenheid.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Analyse Energie

Elektriciteit en gas verder omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden