CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, gaat vandaag, donderdag 21 september, officieus van start. Een officiële goedkeuring is er nog niet, want zowel de Europese lidstaten als het Europees Hof van Justitie kunnen het verdrag nog gedeeltelijk tegenhouden.
Ondanks dat CETA de nodige weestand oproept, hebben tegenstanders niet kunnen voorkomen dat het verdrag voorlopig in werking treedt. Officieel moet het Europees Parlement nog goedkeuring geven. Vanwege de gevoeligheid van het verdrag besloot de Europese Commissie dat elke lidstaat afzonderlijk mag meebeslissen.
Wanneer 1 lidstaat tegen stemt, kan een gedeelte van het verdrag worden gedwarsboomd of worden aangepast. In Nederland moeten de Eerste en Tweede Kamer zich nog over de kwestie buigen.
Handel aanwakkeren
Het doel van het handelsverdrag is om de handel tussen Canada en Europa te vereenvoudigen. Zo hoeven exporteurs geen douanerechten meer te betalen. Ook kunnen Europese bedrijven zich inschrijven voor overheidsaanbestedingen in Canada. Eerder liet minister Ploumen weten dat CETA Nederland honderden miljoenen per jaar op kan leveren.
Na verluidt treedt zo’n 95% van het verdrag vandaag in werking. Over een aantal zaken moeten de Europese lidstaten nog uitsluitsel geven, zoals over de onderlinge investeringen en de deelnemingen in elkaars bedrijven.
Voor- en tegenstanders
De agrarische sector zal de gevolgen van CETA zeker niet ontgaan. Er zijn zowel voor- als tegenstanders. Europese kaasexporteurs schijnen enthousiast te zijn over de markttoegang tot Canada. Echter, de vleessector vreest dat zij de strijd aan zal moeten gaan met 'goedkoop' vlees uit Canada.
De milieuactivisten zien vooral extra CO2-uitstoot ontstaan, vanwege de lange transportafstanden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.