Loonbedrijf Thijssen uit het Friese Nieuwehorne heeft zich gespecialiseerd in precisielandbouw. Hij investeert in de teelt van gras, aangezien dit de meeste CO2 vastlegt en de meeste potentie heeft om klimaatverandering tegen te gaan.
Thijssen biedt gespecialiseerde diensten aan zoals biologische aaltjesbestrijding in de akkerbouw, kuilplastic oprollen, proefvelden aanleggen voor Certis/Arkema, bodemscan’s en maïsland zaaiklaar spitten. Op het gebied van precisielandbouw levert hij, samen met Dronewerkers, pionierswerk in Nederland en in het buitenland.
Welke effecten heeft klimaatverandering op je bedrijf gehad tot nu toe?
"De belangrijkste veranderingen kan ik niet direct aan klimaatverandering toeschrijven. Wel aan het overheids-en milieubeleid. De grond ontsmetten liep in een paar jaar tijd terug van honderden hectares naar minder dan 10 hectare. Vervolgens heb ik besloten om te gaan investeren in precisielandbouw. Ik begon met de aanschaf van Veris MPS3 bodemscanapparatuur. Later volgde het onbemande eBee_Ag-drone, waarmee we gewas en bodemscans kunnen maken vanuit de lucht. Dit is wereldwijd uniek en het draagt ook bij aan CO2-reductie, want er wordt dankzij gps-satelliet besturing en andere vormen van precisielandbouw minder kunstmest, brandstof, water en gewasbeschermingsmiddel gebruikt."
Jullie maken gebruiken van CO2 neutrale diesel. Hoe werkt dat?
"In directe zin proberen we de CO2-uitstoot te reduceren door met CO2 neutrale diesel te werken. Dit product heet Traxx. Door een efficiëntere verbranding reduceert TRAXX Zero het brandstofverbruik, en dus ook de CO2-uitstoot, van dieselmotoren. De resterende CO2-emissies compenseert TRAXX door te investeren in gecertificeerde duurzame energieprojecten. Deze combinatie van CO2-reductie en CO2-compensatie levert een klimaatneutrale diesel op, waarmee dieselvoertuigen netto geen CO2-uitstoot meer veroorzaken. Online monitoring van het brandstofverbruik en precisielandbouw draagt ook bij aan CO2-reductie, omdat we op deze manier zo min mogelijk brandstof gebruiken. Al onze trekkers en werktuigen zijn uitgerust met sensoren die gekoppeld zijn aan tablets, die online registreren en brandstof doseren, afhankelijk van de plaatsspecifieke vermogensbehoefte tijdens de werkzaamheden."
Met welke toekomstige ontwikkelingen hou je rekening ?
"We houden er rekening mee dat blijvend grasland nog belangrijker wordt dan nu al het geval is. Dit vanwege de derogatie-eis, die veehouders verplicht minimaal 80% grasland te telen als ze in aanmerking willen komen voor extra mestplaatsingsruimte. Hoe meer organische stof je toevoegt aan de bodem, hoe meer CO2 er wordt vastgelegd. Blijvend grasland heeft, ten opzichte van bos, als voordeel dat het ook in de winter CO2 vastlegt. We investeren in machines met meer capaciteit, die sneller werken met minder brandstofverbruik en behoud van bodem en bodemleven. In de akkerbouw krijgen maaigewassen meer aandacht, evenals vruchtwisseling en samenwerking met de veehouderij. Extra organische stof toevoer en onderhoud van het organische stof niveau kan heel gericht en efficiënt door van bodemtaakkaarten gebruik te maken, waarmee je plaatsspecifiek organische stof aan de bodem kunt toevoegen."
Wat verwacht je van het bedrijfsleven en de wetenschap?
"De verzameling van data is een heel belangrijk onderwerp. Wij hebben er bewust voor gekozen om niet voor 1 merk of werktuig te kiezen. Hiermee voorkomen we dat we helemaal afhankelijk worden van 1 partij. We kiezen juist voor samenwerking door ons lidmaatschap van dronewerkers en het project Grass4farming. Dit samenwerkingsverband heeft als doel grasoogsten te meten en de kunstmest met een gps-strooier plaatsspecifiek te gebruiken. De Dairy Campus van Wageningen Livestock Reserach te Leeuwarden is erbij betrokken, evenals de hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Maar ook partners uit het bedrijfsleven, zoals coöperatie Agrifirm en machinefabrikant Kverneland."
En van de politiek/overheid?
"De overheid loopt met wetgeving en subsidiering behoorlijk achter de feiten aan. Kijk eens naar boerenbunder. Op basis van de verplichte perceelsregistratie is voor iedereen in Nederland zichtbaar wat er met het land gebeurt. De agrarische sector moet baas blijven over haar eigen data."
Dit artikel maakt deel uit van de zomerserie over klimaatverandering. Alle artikelen kunt u hier vinden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.