De neerslagwaarden zijn al sinds juli vorig jaar behoorlijk laag. Als dit neerslagtekort de volgende weken verder aanhoudt, dan levert dat verontrustende situaties op voor verschillende sectoren. Daar waarschuwt het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut van België) voor.
In Ukkel (België) werd afgelopen lente (maart tot mei) slechts 108,0 millimeter neerslag geregistreerd. Dat is minder dan 60 procent van de normale neerslag (187,8 millimeter) in die tijd van het jaar.
Neerslag slechts 65 procent
In totaal viel er de afgelopen 11 maanden slechts 506,7 millimeter neerslag. Dat is ongeveer 65 procent van de normale neerslagwaarde (781,0 millimeter). In de rest van België werden er eveneens behoorlijke neerslagtekorten geregistreerd. Die kregen echter wel weer te maken met verschillende intensiteiten. Dat was voornamelijk afhankelijk van de lokale geografie.
Aanvulling grondwaterstand
De eerste helft van 2016 was behoorlijk nat te noemen en dat heeft bijgedragen aan de aanvulling van de grondwaterstand. Daardoor zijn de negatieve effecten van de droogte op de ondergrondse waterreserves vrijwel beperkt gebleven. Dat meldt het KMI.
Echter, het ziet er nog niet naar uit dat de voorspellingen ervoor gaan zorgen dat het neerslagtekort binnenkort weggewerkt zal worden.
Droogte in vooruitzicht
Na het nattere weer van de afgelopen dagen, laten de voorspellingen voor de komende 14 dagen een snelle terugkeer van stabiel en droog weer zien. Dat zal gepaard gaan met een hogedrukgebied, dat zich regelmatig in België zal ophouden.
Het KMI wijst erop dat het weer op de langere termijn moeilijker te voorspellen is. De modellen voor de seizoensvoorspellingen hebben het over een zomer die warmer is dan normaal. Alleen valt er nog geen neerslag te bespeuren in die voorspellingen.
Oogst in de gaten houden
'Vooral door het feit dat de droogte zich over een langere periode situeert, dat de meteorologische zomer nu begonnen is en dat het ook de komende 14 dagen nog droog zal zijn, denken we dat er wel problemen kunnen gaan ontstaan', aldus weerman David Dehenauw van het KMI.
'Ik heb berichten uit Wallonië waarbij men de oogst angstvallig in de gaten houdt. Er waren daar in de afgelopen maanden ook al problemen en die zijn nu alleen maar erger geworden. In Vlaanderen is de situatie beter, maar ook daar is in bepaalde streken (zoals het zuiden van Vlaams-Brabant, het zuiden van Oost-Vlaanderen en Limburg) maar 60 procent van de normale neerslag gevallen', aldus Dehenauw.
Geen records
Er zijn geen droogterecords gevestigd. 'De droogte zal wellicht gecompenseerd worden, want de natuur compenseert nu eenmaal altijd. Hopelijk gebeurt dat niet al te veel in de zomer, maar pas in de maanden daarna', stelt weerman Dehenauw.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10874772/de-droogte-wordt-steeds-zorgwekkender][/url]
ja, we hebben het meegemaakt, alleen is de situatie nu anders voor de akkerboer: toen waren er goede tot zeer goede prijzen door vrije markt werking en lage kosten, nu is de situatie andersom. nu zijn er véél kosten, veel risico en weinig verloning door het zich zelf vastzetten reeds gedurende jaren stijging der aantal flut schijn zekerheden, wat vrij vertaald een " KONT TRAKT " genoemd wordt. Daar is één zeer goede oplossing voor, wel super pijnlijk: zeer weinig regen voor de maanden juni-juli EN augustus, hopelijk Europa in zijn geheel en je zal EN de zwakke handjes, ook in de INDUSTRIE zien omkeren. Wish full Thinking?
Beste Vrije Agria, jij behoort waarschijnlijk ook tot de gelukkigen die nu weer zat regen gehad hebben en kent eigenlijk ook vanwege jouw grond wellicht sowieso geen droogte en wil daarom niet met 1976 vergelijken.
Hier in z.o. Nederland gaat die vergelijking wel op gezien de neerslagcijfers. Die liggen volgens meteorologen cumulatief zelfs nog lager dan in 1976. In grote delen van België is die situatie net zo nijpend. Met de weersverwachtingen zoals die er nu zijn voor de komende 14 dagen gaat dit zeer zeker betekenis krijgen voor de aardappelmarkt maar ook voor andere producten.