Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, wil met zijn nieuwe fabriek de bio-industrie grootschalig aanvallen. Doel? De grootste slager ter wereld worden, maar er zijn kapers op de kust. Dat meldt Businessinsider.nl
Korteweg hoopte een aantal jaren geleden een lening van één miljoen euro te krijgen. Uiteindelijk wist hij in 2015 een obligatielening te krijgen van, maar liefst, 2,5 miljoen euro voor zijn nieuwe fabriek in Breda. Met die fabriek wil hij de grootste slager ter wereld worden.
Kapers op de kust
Zoals al eerder vermeld, zijn er kapers op de kust. Zo kondigde de Californische startup Impossible Foods afgelopen maand aan een mega-fabriek in de Verenigde Staten te gaan bouwen voor de productie van hun 'bloody plantenburger'. Een burger die in alles lijkt op een rundvleesburger, inclusief ''bloed'', behalve dan dat deze burger niet van een rund is gemaakt.
De cijfers liegen er in ieder geval niet om. Impossible Foods claimt dat er in de loop van 2017 ruim 4 miljoen burgers per maand van de band zullen rollen.
Ook grootverbruiker McDonald's heeft al interesse getoond in de producent. David Lee, COO en CFO van Impossible Foods, vertelde aan Business Insider dat dit soort partnerships voor de hand liggen, omdat consumenten steeds meer op zoek gaan naar plantaardige oplossingen.
Interview met Jaap Korteweg
Impossible Foods klinkt als flinke concurrentie voor de Vegetarische Slager?
'Ik ken Impossible Foods inderdaad en ben heel benieuwd wat het gaat worden. Ik zie het niet echt als concurrentie. We hebben hier namelijk ook nogal eens mensen uit Amerika op bezoek. Samen met hen proberen we met dat soort ontwikkelingen, een goede ''biomeat'', aan de markt te timmeren. Wat zij ontwikkeld hebben, is een soort plantenbloed. Dat heeft de smaak en kleur van bloed en dat kunnen ze in producten brengen. We hebben al eens contact gehad over een mogelijke samenwerking. Zij hebben nu nog niet echt een product op de markt, maar mogelijk zou dat ook voor ons kunnen werken.'
Het plan was om jullie fabriek in Breda in april dit jaar open te laten gaan, toch?
'We zijn op dit moment volop aan het bouwen en willen vanaf september proefdraaien. Zo rond de jaarwisseling willen we de productie gaan draaien. Ik moet zeggen: we hebben nooit echt een planning gemaakt voor de opening. We hebben een pand gekocht, de financiering geregeld, je kunt nooit precies zeggen hoe het loopt. We willen de tijd nemen die nodig is voor een goede voorbereiding.'
Voel je geen druk als een Impossible Foods met een mega-fabriek komt?
'Nee, ik zie het als een aanmoediging. Het is niet onze ambitie om het allemaal zelf te doen. Onze missie is om de bio-industrie overbodig te maken. Wij willen een rol spelen, zodat ook andere producenten geïnspireerd raken om ook mooie producten te maken waar vleesliefhebbers tevreden mee zijn. Om de vleesmarkt totaal te kunnen vervangen, moet er ruimte zijn voor meerdere goede spelers.'
Impossible Foods mikt op 4 miljoen burger, aan welke productieaantallen moeten we denken bij de fabriek in Breda?
'Ja, zij noemen 4 miljoen burgers per maand, dat zijn hele realistische hoeveelheden. Voor onze fabriek is de productiecapaciteit niet zo’n probleem om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen. Mocht de vraag een groeispurt krijgen, dan hebben we ongeveer een half jaar nodig om de capaciteit uit te bouwen. Qua grondstof is er geen probleem. Hoe kleiner de veestapel, hoe meer ruimte er is om grondstoffen te telen.'
Hoe groot is eigenlijk de burger-tak-van-sport voor jullie?
'Dat is best de moeite waard. Ongeveer 15 tot 20 procent van onze productie bestaat uit burgers.'
Hoe verhoudt zich dat tot de complete markt voor burgers?
'Voor de burgers weet ik het niet, maar de vleesvervangermarkt in Nederland is ongeveer 2 à 3 procent van de totale vleesmarkt. Die markt is het afgelopen jaar met ruim 15 procent toegenomen.'
En dat is genoeg om de grootste te worden? Dat is jullie ambitie toch?
'Als we ons huidige groeitempo vol kunnen houden, dan zijn we over 18 jaar de grootste slager ter wereld. Dat zou een enorme prestatie zijn en we gaan daar gewoon voor. We zijn helemaal niet van de businessplannen, dat zijn we ook nooit geweest. We zijn begonnen met een klein winkeltje, zonder groeimodel, en roepen al vanaf dat moment dat we de grootste slager willen worden. Ook een beetje om van dat soort vragen over groei af te zijn.'
Zitten we hier als consument al op te wachten?
'We kunnen heel snel de productiecapaciteit opvoeren. Het ligt aan de acceptatie in de markt. Die moet je stap voor stap bereiken, jaar voor jaar. Onze ambitie is om de bio-industrie overbodig te maken door de grootste slager ter wereld te worden. We willen geen nichespeler zijn met een hele goede marge. We willen het product zo groot mogelijk maken, zodat dit ''vlees'' zo betaalbaar mogelijk wordt en breed toegankelijk wordt.'
De VS is er dus ook volop mee bezig, gaat de vegaburger uitgroeien tot een echt massaproduct?
'Ja, dat denk ik wel. Op een redelijke termijn kiezen we steeds vaker voor een vervanger van vleesproducten. Over 15 tot 20 jaar jaar zal circa 20 procent van de vleesproducten een vleesvervanger zijn en dat is een belangrijk kantelpunt. Op dat moment kunnen we prijstechnisch concurreren met vlees en dankzij de innovatiekracht zul je op dat moment geen verschil meer proeven tussen plantaardig vlees en echt vlees. Hierdoor zal over 30 tot 40 jaar vegetarische vlees voor 80 procent de vleesvariant vervangen.'
Waar staan jullie nu?
'We hebben recent een nieuwe stap gezet. Er is namelijk een biefstukmachine ontwikkeld met de universiteiten van Wageningen en Delft. Met deze speciale machine kunnen we grotere stukken vegetarisch vlees produceren. Tot nu toe kon je alleen biomeat maken op nugget-formaat, nu dus biefstukken van onbeperkt formaat en dikte. Zes jaar geleden zijn we hier als enige marktpartij mee begonnen. Het project is afgesloten en nu gaan we de volgende fase in. We werken samen met Unilever en Givaudan aan nieuwe producten. Op dit moment staat er een wachtrij van multinationals die mee willen doen. Dit soort grote bedrijven stappen alleen in als ze écht denken dat we in de toekomst veel minder vlees gaan eten.'
Lees ook:
McDonald’s opgepast! Een startup die plantaardige hamburgers maakt groeit als kool
De Vegetarische Slager kan aan de slag: lening van 2,5 miljoen voor eigen fabriek is binnen
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10874193/De-bio-industrie-grootschalig-aanvallen]De bio-industrie grootschalig aanvallen[/url]
Narcos: graaiers omdat iemand geld verdient en u wil geen geld verdienen bergijp ik? Ten koste van....??? Wat bedoelt u daarmee? Volgens mij gaat de bio industrie (ik kan dat geen agrarische sector noemen, is gewoon wat het is: een INDUSTRIE) ten koste van levende schepsels met alleen maar de bedoeling om meer, meer, meer en makkelijker geld te verdienen. Gewetenloos graaien noem ik dat.
We hebben een keer per ongeluk een vegaburger gekocht.Ze waren niet te eten.
Ik gaf ze aan de kat maar die liet het ook links liggen
Het is veel gezonder geen vlees.te eten voor mens en de dieren . Je kunt heerlijke groentes fruit noten enzovoort eten en die mensen stinken niet .Laat iedereen in zijn waarde .
anno 2017 eet je - en dat mag jij helemaal zelf uitmaken - gevarieerd voedsel, dus traditioneel - een lapje vlees aardappelen en groenten - hoeft niet meer - daarom is de vega burger of het vegetarische vlees niet de vervanger voor het lapje vlees - het zal langzamerhand normaal ja wat is normaal ?? - zijn om ook een paar dagen geen vlees te eten - want met zo veel recepten tegenwoordig ... en zonder vlees allemaal heerlijk !
Nederland hoeft niet meer de slager voor heel de wereld te zijn maar zal voor kwaliteit gaan - daarom verschuiving van specialisatie naar gemengd bedrijf en gesloten kringloop van de diverse stromen - boer verbouwt eigen gewas voor de dieren en mest is weer voor het land dus zoals vroeger maar dan met techniek en innovatie van vandaag - gevolg veel minder stress en goede boterham want consument is voorstander van deze manier van boeren
intussen gaat alles door zoals het gaat ... ontwikkelingen zijn niet te stoppen en de boer anno 2017 is een ondernemer en dus calculeert hij, anders doet een ander dat wel voor hem of haar
wennen gaat snel maar veranderen is moeilijk en de juiste keuze .. ja wie weet het, maar door het grote geld is de AGF, vlees of zuivel - HANDEL een wereld gebeuren geworden en de boer een speelbal van grootmachten - - hier spreek ik nog mijn waardering uit voor al die boeren en hun passie !!
bedankt !
Jaap . Ik eet al jaren jouw burgers en andere vleesvervangers En die van jou zijn echt de beste . Mijn man die toch echt een vleeseter is in hart en nieren heeft nog nooit zo.n lekkere hamburger als die van vegetarische slager gegeten . Dus ik hoop dat je alleen maar groter en groter word
Daar zullen een hele hoop dieren en mensen heel blij mee zijn