De SGP heeft de landbouw tot speerpunt gemaakt in zijn verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer. De partij vindt dat boeren opgezadeld zijn met teveel regels en steeds hogere kosten. ‘Het wordt tijd voor de boer,’ zegt lijsttrekker Kees van der Staaij.
'In de landbouw zijn ontzettend veel gezinsbedrijven actief. Die dreigen nu uitgemolken te worden. Dat heeft grote gevolgen voor de bedrijvigheid op het platteland. Maar ook voor de investeringen in dierenwelzijn en milieu. Als je rood staat, kun je niet groen zijn. Zo eenvoudig is het. Mooie Haagse praatjes over duurzame landbouw zijn geen cent waard als daar alleen maar kostenverhogingen tegenover gezet worden. Bij een eerlijke boterham voor de burger hoort een eerlijke boterham voor de boer,' aldus Van der Staaij.
Als voorbeeld verwijst de SGP naar de melkveehouderij. Landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf: ‘Staatssecretaris Van Dam heeft zitten slapen. De sector zit nu in een juridisch moeras. De derogatie en de toekomst van veel bedrijven staan onnodig op het spel. Het is hoog tijd dat Den Haag de laarzen aantrekt voor de landbouw.’
De SGP wil weer een eigen ministerie en minister vóór landbouw. Deze bewindsman moet elk jaar minimaal een week meedraaien op een boerenbedrijf, een kotter of in de kassen om voeling te houden met de bedrijven zelf. Dijkgraaf: ‘De afstand tussen de theorie van Den Haag en de praktijk in het veld is veel te groot geworden. De land- en tuinbouw heeft een vakminister nodig. Het gaat om ons voedsel en veel bedrijvigheid! Een minister kan in Brussel en Den Haag meer potjes breken dan een staatssecretaris.'
De SGP komt met een aantal maatregelen om kosten te verlagen, prijzen te verhogen en verduurzaming te ondersteunen. Zo wil de partij de rode diesel terug en moet de BTW-landbouwregeling behouden blijven. Ook wil de SGP dat de weersverzekering vrijgesteld wordt van assurantiebelasting. Boeren moeten meer ruimte krijgen voor markt- en prijsafspraken en er moet ruimte komen om verliezen verder achterwaarts te verrekenen met de winstbelasting.' Daarnaast wil de partij dat er tientallen miljoenen euro’s extra wordt uitgetrokken voor innovatie in de landbouw.
Verder moet het mestbeleid op de schop. Met metingen als basis en een fosfaatvrije voet voor mest met veel organische stof. 'Uitmergeling van de bodem willen we niet. Bedrijven met hoge gewasopbrengsten verdienen meer ruimte om mest uit te rijden. Export van fosfaat naar landen met een fosfaattekort moet niet langer meetellen voor het fosfaatplafond. Gebruiksnormen worden in ieder geval niet aangescherpt, als het aan de SGP ligt. 'Het systeem van fosfaatrechten moet zo snel mogelijk op de helling. Daarvoor moet een datum worden vastgesteld. Zolang dat systeem nog bestaat, moeten de melkveehouders meer fosfaatruimte krijgen. Die ruimte is nodig om in ieder geval de knelgevallen uit de brand te helpen,' zo staat in het verkiezingsprogramma.
Om het belang van de land- en tuinbouw te onderstrepen lanceert de SGP naast haar verkiezingsprogramma ook een aparte landbouwsite tijdvoordeboer.nl. Dit eveneens met het oog op de verkiezingen van de Tweede Kamer op 15 maart 2017.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872184/SGP-programma-zet-in-op-landbouw]SGP programma zet in op landbouw[/url]
Een partij die eindelijk met de boer meedenkt, om nog te kunnen overleven. Ze verdienen dan ook zeker onze stem
nooit zal ik op een religieuze partij stemmen, idem als leo. alle partijen met een religieuze agenda zouden verboden moeten worden. Dan pas zouden we scheiding van kerk en staat hebben.
nooit zal ik op een religieuze partij stemmen, idem als leo. alle partijen met een religieuze agenda zouden verboden moeten worden. Dan pas zouden we scheiding van kerk en staat hebben.
Was dat andersom ook maar zo Okee!